Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 376

Volgende
Volgend artikel:

Hoe reageer je best op een "droge promotie"?

Hoe krijg je gegarandeerd een loonsverhoging?

Het bedrijfsleven is stilaan de zwaarste klap te boven, maar voor salarisverhogingen staan werkgevers nog niet echt te springen. Enkele tips hoe je toch extra loon uit de brand kan slepen.
#

Armworstelen met je chef is alvast geen goed idee Als je meer loon uit de brand wil slepen, moet je een win-win-situatie proberen te creëren. Als ook je baas een goed gevoel heeft bij de deal, zal je veel meer binnenhalen. Het is niet zoals op een examen vroeger: je zit niet in een ondergeschikte situatie, maar je moet meedenken met je werkgever.

Focus dus niet alleen op je vast brutosalaris, maar kijk naar de globale deal als je een beslissing neemt.

1. Vraag een bonus

Met een bonus in je contract lijkt je loonbrief minder zwaar voor je werkgever, en toch kan je evenveel – of zelfs meer – verdienen. Natuurlijk wel alleen als de vooropgestelde prestaties niet totaal onhaalbaar zijn. Een prestatiebonus is vooral populair in de sales, maar kan eigenlijk voor iedereen die persoonlijke, kwantificeerbare doelstellingen heeft. Maar ook voor de andere werknemers zijn er mogelijkheden: winstdeelname, een team- of loonbonus. Afhankelijk van het enthousiasme van je werkgever kan je spelen met de periode waarover de bonus berekend wordt: bij zes maanden zie je sneller je geld dan bij een jaarlijkse evaluatie.

2. Vraag aandelenopties

Solliciteer of werk je bij een beursgenoteerd bedrijf, probeer dan zeker ook aandelenopties binnen te halen. Je moet hiervoor meestal wel minimum kaderlid zijn. Aandelenopties geven het recht om op een later tijdstip - meestal na vier of vijf jaar - een afgesproken pakket aandelen te kopen tegen de koers die geldig was bij de uitgifte van de opties. Als de koers van de aandelen stijgt, doe je dus een goede zaak. Let wel op: je winst hangt dus niet af van hoe goed jij presteert, het is de aandelenmarkt die dat bepaalt.

3. Vraag, vraag …

... een auto! Of iets anders dat je met de salarisverhoging wou kopen. Dikwijls komt het voor een bedrijf voordeliger uit om je een firmawagen te geven in plaats van extra loon. Of er bestaan interne loonbarema’s voor alle werknemers van hetzelfde functieniveau, waardoor je amper kan onderhandelen over je brutosalaris. Met extralegale voordelen zoals een bedrijfswagen, maaltijdcheques, een tankkaart of een forfaitaire onkostenvergoeding heeft een bedrijf meestal wat meer vrijheid. Let wel op dat je nog een stevig brutoloon overhoudt, want het is alleen dat dat meetelt voor je pensioen en dertiende maand.

(mr) – Bron: moneywatch.bnet.com 

30 september 2010
Anderen bekeken ook