4 tips voor (thuis)werkende ouders
Thuiswerken is voor ouders vaak geen gemakkelijke opgave. Werken met kinderen in de buurt heeft nu eenmaal voor- én nadelen...
In coronatijd merkten we het al: de grens tussen werken en met je huishouden of gezin bezig zijn, is soms flinterdun. Daarom zorg je best voor een herkenbare, fysieke werkplek waar jij je werkdag doorbrengt. Daar is het liefst ook rustig.
Heb je geen kantoor in huis? Kies dan een hoekje in een slaapkamer, een vaste tafel in de woonkamer of investeer in een scheidingswand of bureauscherm. Na het werken, verlaat je die plek en begeef je je elders in het huis. Zo is het makkelijker om werk en privé van elkaar te scheiden.
Is jouw werk-privéleven in balans? Doe de test!
Een hele dag zitten doet sowieso al weinig goeds voor je lichaam, dus een beetje fysieke activiteit na het werk helpt om dat goed te maken. Meer nog: tijdens een wandeling of sportsessie raak je ook de mentale beslommeringen kwijt die je tijdens je werkdag hebt opgebouwd. Het is een duidelijke afsluiter die je activeert, nieuwe energie geeft en je ook nog eens helpt om je hoofd leeg te maken.
Lees ook: Ga jij nog sporten na je werk?
Kinderen hebben nood aan voorspelbaarheid, maar wist je dat je eigen systeem ook nog altijd reageert op vaste rituelen? Zo zijn er heel wat dingen die je hersenen duidelijk registreren als ‘afsluitmoment’. Denk maar aan je dag altijd afronden met een belletje naar een collega, je e-mails in vaste volgorde afwerken, je takenlijst voor morgen opschrijven en je bureau weer netjes maken.
Je kunt het ritueel ook verderzetten in je privésfeer. Een kop thee of koffie drinken aan de keukentafel, even de hond uitlaten of de ochtendkrant uitlezen, bijvoorbeeld.
Een propere en cleane omgeving zorgt ook voor rust in je hoofd. Liggen je laptop en documenten nog in het zicht? Steek die dan in een lade of werktas. Rond je dag af door je kantoor of bureau kort en grondig op te ruimen, de gebruikte glazen en borden mee naar de keuken te nemen, kabels weg te bergen en de plantjes water te geven.
Je hoeft niet in een Pinterestwaardige omgeving te werken, maar hoe rustiger je werkplek, hoe beter. Ontspullen is ontspannen!
Ontdek: 6 slimme tips voor een net bureau
Het is natuurlijk heel tof dat we tegenwoordig onze mails niet alleen op onze laptop zien binnenkomen maar ook via de gsm, smartwatch en tablet. Toch zorgt dit ook voor een onrustig gevoel. Stel daarom duidelijke grenzen voor jezelf en bepaal hoe jij je werkcommunicatie zo clean mogelijk houdt.
Je kunt per toestel in je instellingen aangeven welke meldingen, pings en dings je wel of net niet wilt ontvangen. Zo voorkom je de verleiding om toch nog ‘die ene mail’ te beantwoorden.
CHECK: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
(ZINNIG)
17 april 2023Thuiswerken is voor ouders vaak geen gemakkelijke opgave. Werken met kinderen in de buurt heeft nu eenmaal voor- én nadelen...
Minder connectie. En de moeilijkheid om jezelf te motiveren. Wie thuiswerkt, moet een aantal hordes nemen. Wat maakt jouw thuiswerkdag succesvol?
Hybride werken mag in heel wat gevallen dan wel the best of both worlds combineren, ook voltijds telewerken kan de perfecte match zijn...
Een goede communicatie bevordert de sfeer op de werkvloer én de band met je collega’s. Deze vijf tips stimuleren een transparante communicatie op de werkvloer.
Als het op werken aankomt, is je productiviteit elke dag weer anders. Maar wanneer zijn we collectief het productiefst?
Medewerkers kunnen door te sporten heel wat veelvoorkomende kwalen op de werkvloer reduceren. In welke sector sporten ze het meest?
Van ’s ochtends tot ’s avonds aan je computerscherm gekluisterd zitten, om later in de zetel te ploffen: een Belg zit gemiddeld 6 uur en 39 minuten per dag...
Een opgeruimd bureau maakt je productiever, en ongetwijfeld ook gelukkiger. De populariteit van clean desks is dan ook geen toeval.
Planten bieden zóveel meer voordelen dan je zou denken. Meer zuurstof in de lucht, verhoogde productiviteit en minder allergieën. Laat dat groen maar komen!