Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 215

Volgende
Volgend artikel:

Vijf tips om stressvrij op vakantie te gaan

Hoe kindvriendelijk is jouw werkgever?

Stel je voor dat je je nooit meer hoeft te haasten om je kroost op tijd naar de crèche te brengen. In plaats daarvan neem je je kinderen gewoon mee naar het werk waar je ze ’s ochtends afzet in de bedrijfskribbe en ’s avonds netjes weer ophaalt. Handig, maar - zo leert de praktijk - zeldzaam.
#

Het aantal echte bedrijfscrèches is in België op een hand te tellen. De meeste bedrijven zien de hoge kostprijs niet zitten of vinden het praktisch niet haalbaar. “Bedrijven die een minicrèche (zelfstandig gefinancierd initiatief, red.) willen oprichten, moeten werknemers betalen en infrastructuur voorzien. Die kost kan aardig oplopen”, zegt Mia Brumange van de Landelijke Kinderopvang. Een bedrijfscrèche moet zich ook melden bij Kind & Gezin en krijgt regelmatig controle over de vloer.

Een van de voorlopers, en nog steeds een van de enige bedrijven met een eigen crèche, is Swift. “Elke dag vangen we 65 kinderen op”, zegt Magda Nys, directrice en bezielster van de bedrijfskribbe. Twintig jaar geleden stond ze zelf aan de wieg van de crèche. “Swift was toen een bedrijf met veel jonge ouders. Omdat niet alleen ik, maar ook heel wat van mijn collega’s geen opvang vonden voor onze kinderen, heb ik de directie voorgesteld een bedrijfscrèche te openen. Het enthousiasme was meteen groot. Inmiddels zijn we twintig jaar verder en werken er in totaal 26 personeelsleden in de crèche, koks, verzorgend en onderhoudspersoneel meegerekend.”

Waarom volgen niet meer bedrijven dit voorbeeld?

“Omdat het niet goedkoop is en niet iedereen die investering wil doen”, weet Nys. “Er zijn al heel wat bedrijven komen kijken maar uiteindelijk struikelen ze altijd over de kostprijs.” Gratis is deze handige dienst niet. Werknemers betalen een bijdrage, afhankelijk van hun inkomen, maar wel minder dan voor een crèche buiten het bedrijf.

Ook de Vrije Universiteit Brussel organiseert kinderopvang in de buurt van de universiteit en op de campus van het UZ in Jette, maar niet exclusief voor de eigen werknemers. “De universiteit maakt deel uit van het bestuur van de kribbes. Het zijn dus geen echte bedrijfscrèches maar VUB-personeel heeft er wel voorrang”, zegt Frida Fiers, die aan het hoofd staat van de VUB-kinderdagverblijven. In Elsene zijn de helft van de kinderen van eigen werknemers. In Jette - waar er ook een wachtlijst is - loopt dat op tot negentig procent.

15 februari 2010

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook