Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 938

Volgende
Volgend artikel:

Eindeloze mogelijkheden bij PepsiCo

Hoe kies je de beste bijscholing voor je carrière?

carrière bijscholing
Van schoolverlaters tot CEO’s: iedereen heeft baat bij een cursus of opleiding waarbij je nieuwe vaardigheden leert of je kennis kunt opfrissen. Levenslang leren wordt steeds meer aangemoedigd, zowel door de overheid als door bedrijven. Het aanbod aan avondlessen, online cursussen en universitaire opleidingen is echter enorm groot. Hoe kies jij welke bijscholing het best is voor jouw carrière en welke soorten cursussen bieden de grootste meerwaarde?

Je kunt je bij je keuze richten op hard skills of soft skills. Hard skills kunnen worden beschreven als technische of functionele vaardigheden. Soft skills daarentegen zijn persoonlijke en sociale vaardigheden die niet meetbaar zijn en die eerder te maken hebben met je persoonlijkheid en de manier waarop je samenwerkt met anderen.

Bij de meeste opleidingen leer je hard skills aan, zoals nieuwe talen of programmeren, maar er zijn ook verschillende (online) cursussen die je tips geven om je soft skills te verbeteren.

Bijscholing voor schoolverlaters

Je hebt de schoolbanken nog maar net verlaten… Je hoeft vast nog niet na te denken over bijscholing, toch? Niets is minder waar. Bijscholing kan er namelijk voor zorgen dat werkgevers jouw cv verkiezen boven dat van andere sollicitanten. Door extra cursussen te volgen, toon je namelijk aan potentiële werkgevers dat je gemotiveerd bent om bij te leren.

Bestudeer de vaardigheden die je op vacatures vindt: welke competenties komen vaak terug bij jobs waarvoor je graag wilt solliciteren? Als je bijvoorbeeld vaak ziet dat kennis van Photoshop een pluspunt is bij interessante vacatures, is het zeker de moeite waard om meer te leren over dit programma, bijvoorbeeld via een online cursus of avondlessen. Bekijk ook eens welke studiedagen, lezingen of zelfs opleidingen je vroegere hogeschool of universiteit aanbiedt voor personen die al aan het werk zijn.

Hoewel het vaak eenvoudiger is om cursussen te vinden voor het verwerven of verbeteren van hard skills, kun jij je ook richten op je soft skills. Hoewel rekruteerders vroeger vaak het meest op hard skills letten, zijn soft skills namelijk steeds belangrijker tijdens het aanwervingsproces. LinkedIn Learning heeft bijvoorbeeld talloze cursussen over communicatie, time management, leiderschap en nog veel meer. Je zult met deze cursussen geen directe kennis verwerven, maar krijgt wel nuttige tips en advies om aan je soft skills te werken.

Lees ook: De 5 meest gevraagde soft skills

Bijscholing voor werknemers met ambitie

Bijscholing is de ideale manier om je werkgever te tonen dat je klaar bent voor een promotie. Ook als je op zoek bent naar een functie in een ander bedrijf, bijvoorbeeld als manager of kaderlid, zullen cursussen en opleidingen een goede toevoeging zijn voor je cv. Je kunt ervoor kiezen om je kennis te verbreden of je in je sector te verdiepen. Bij specialisatie ga je bijvoorbeeld op zoek naar geavanceerde opleidingen of cursussen die de ontwikkelingen binnen je sector uiteendoen. Als jij je kennis eerder wilt verbreden, is een cursus voor beginners over een onderwerp waar je weinig of niets van afweet een goede optie. Online zijn er talloze websites te vinden waar je kunt bijleren over allerlei onderwerpen, zowel informeel als met het oog op een certificaat.

Lees ook: Bijscholen? Deze cursussen zijn voor iedereen interessant

Misschien beschik jij dankzij je jarenlange ervaring wel over de nodige technische vaardigheden en kennis van de sector, maar heb je ook aandacht besteed aan je soft skills? Als je bijvoorbeeld manager wilt worden van een team, dan komen verschillende soft skills van pas om te bewijzen dat je goed binnen deze rol past. Denk bijvoorbeeld aan effectieve communicatie, probleemoplossend denken en flexibiliteit. Deze vaardigheden zijn soms van groter belang dan hard skills.

Wanneer heb je tijd om bij te leren?

Werk je voltijds overdag? Dan zijn avondlessen waarschijnlijk het handigst. Als je op je eigen tempo wilt leren, is zelfstudie natuurlijk ook een optie. Als je bijvoorbeeld een online cursus volgt, zijn er meestal geen vaste tijdstippen. Wil je voluit voor bijscholing of omscholing gaan, dan bieden verschillende universiteiten en hogescholen het statuut werkstudent aan. Om aan dit statuut te voldoen, moet je minstens halftijds werken (als werknemer of zelfstandige), maar kun je studeren en werken eenvoudiger combineren.

Bijscholing hoeft trouwens niet weken of maanden lang te duren: als je bijvoorbeeld al lang geen nieuw cv hebt opgemaakt, kan een korte cursus over best practices voor je cv en motivatiebrief een grote hulp zijn. Het grootste voordeel haal je echter uit langere opleidingen, vooral als je ook een certificaat of diploma krijgt nadat je deze voltooit. Heb je de perfecte cursus gevonden, maar ligt deze iets boven je budget of valt deze buiten je beschikbare tijdschema? Dan zijn er vaak toch oplossingen, bijvoorbeeld door een persoonlijke lening aan te gaan of door de mogelijkheden voor Vlaams opleidingsverlof te bekijken.

Kort samengevat: de beste cursussen, opleidingen en avondlessen voor jou zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals de sector waarin je werkzaam bent, je werkervaring en de rol je in de toekomst op het oog hebt. Denk na over wat je met de bijscholing wilt bereiken en of je vooral op hard skills of soft skills wilt focussen. Niet alleen voor je carrièreontwikkeling, maar ook voor je persoonlijke ontplooiing is nieuwe dingen leren en je vaardigheden verbeteren een must.

Lees ook: De werkvloer in 2020: je leervermogen telt meer dan je ervaring

(aj/kv) - Bron: TopCompare.com

7 december 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook