Wat doet ChatGPT met de programmeur?
De opmars van artificiële intelligentie (AI) en de aandacht rond ChatGPT heeft zeker ook impact op de job van computerprogrammeur of software engineer.
Doemdenkers beelden zich apocalyptische taferelen in waarbij ze hun beroep volledig ten onder zien gaan aan de allesvernietigende kracht van de geavanceerde taalmodellen. De optimisten onder ons daarentegen hebben de meerwaarde van deze onuitputtelijke bron aan informatie omarmd en gebruiken de tool in hun eigen voordeel.
Maar hoe verwoord je best je zoekopdrachten, opdat ChatGPT je een zinnig antwoord verschaft? Wij vroegen het aan de chatbot zelf! Die zal het toch wel weten, zeker?
Lees ook: 10 jobs die AI zal vervangen of veranderen
Het is soms makkelijk uit het oog te verliezen, maar ChatGPT en Bard zijn AI-taalmodellen zonder bewustzijn of emoties. Hoewel ze veel nuances in de taal begrijpen, blijven subtiele klemtonen, ironie, sarcasme of emotionele contexten een struikelblok.
Formuleer je vraag dus zo gericht mogelijk en vermijd dubbelzinnige opdrachten. Ook contextinformatie en details vergroten de kans op een succesvolle beantwoording van je vraag. Hoe duidelijker jouw input (of in GPT-taal: prompt), hoe relevanter ChatGPT’s output.
Ontdek: Bepaalt AI binnenkort jouw aanwerving?
Chatbots zijn gericht op (menselijke) interactie en functioneren het best wanneer ze volledige vraagzinnen ontvangen. Geef dus niet alleen de trefwoorden ‘symptomen’ en ‘griep’, maar maak er een helder geformuleerde zin van: ‘Wat zijn de symptomen van griep?’ Of ga naar je huisarts. Die weet het meestal best.
Besef dat chatbots niet perfect zijn. ChatGPT is een krachtig hulpmiddel, maar ook AI slaat de bal weleens mis. Onderwerp elke output aan een grondige kwaliteitscheck vooraleer je een tekst overneemt of publiceert. Verifieer de informatie, raadpleeg andere betrouwbare bronnen en herformuleer indien nodig. Staar je niet blind op het hoge Einsteingehalte van de bot, maar gebruik de talenten van AI vooral als zinvolle ondersteuning.
Lees ook: Beïnvloedt artificiële intelligentie straks ons werk en leven?
Geeft ChatGPT een teleurstellend antwoord op je vraag? Beëindig de interactie dan niet zomaar, maar stel vervolgvragen en voorzie de bot van heldere feedback: vertel waarom het antwoord incorrect, onvolledig of irrelevant was. Ook AI heeft soms een duwtje in de rug nodig.
De W-woorden zijn je beste maatjes tijdens een AI-vragenuurtje: wie, wat, waar, wanneer en waarom. Formuleer je probleemstellingen zo veel mogelijk aan de hand van deze vraagwoorden. Ze geven je prompt een duidelijke structuur en tonen aan welk type antwoord je verwacht.
ChatGPT is zó veel meer dan een welbespraakte informatiemachine. Via AI-tools kan je je taalvaardigheid oefenen, je communicatieskills bijschaven of inspiratie opdoen wanneer je vastloopt in een writer’s block tijdens het schrijven van een creatieve sollicitatiebrief.
De chatbot is bovendien een waardevolle toevoeging aan je brainstormsessie! Beperk je dus niet tot de hoofdfunctie – het bieden van encyclopedische informatie – maar durf ook eens te ontdekken welke andere mogelijkheden ze te bieden hebben. Wie weet is ChatGPT of Bard jouw key to success!
Ontdek: Laat een robot je cv opmaken en verdien 8% meer
(ZINNIG) - Bronnen: Intermediair en Open AI
16 augustus 2023De opmars van artificiële intelligentie (AI) en de aandacht rond ChatGPT heeft zeker ook impact op de job van computerprogrammeur of software engineer.
Een robot die honderden sollicitaties in enkele seconden screent. Vandaag is het realiteit, dankzij Radix, een Belgische specialist in AI.
De HR-wereld kijkt met nieuwsgierige ogen richting nieuwe speler ChatGPT... We fileren alle voor- en nadelen van de chatbot als schrijfbuddy.
AI is de techniek van de toekomst en zal heel wat veranderingen teweegbrengen in onze samenleving. Welk effect heeft dat op je job en werkomgeving?
De wereld vindt dagelijks nieuwe toepassingen voor robots en Artificiële Intelligentie (AI). Raken de robots straks ook aan jouw job?
Werkzoekenden die hun cv opmaken met behulp van AI hebben meer kans om aangenomen te worden.
De chatbot ChatGPT is zo goed dat hij nu ook al uitnodigingen krijgt om op sollicitatiegesprek te komen...
Uit een recent onderzoek van Goldman Sachs blijkt dat artificiële intelligentie (AI) de banenmarkt aanzienlijk kan verstoren.
Artificiële intelligentie duikt steeds vaker op bij rekrutering... Blijft menselijke input nog wel nodig in het wervingsproces?