Zijn Nederlanders assertiever dan Vlamingen? (VIDEO)
Het is een algemeen gegeven dat de modale Nederlander praat, terwijl de typische Vlaming luistert. Dat zit zo in onze cultuur ingebakken.
Vaak vrezen we de reactie van de ander en zeggen we niets. Dat is echter ook geen oplossing, want je blijft zo met het probleem zitten.
Hoe kan je nu toch opkomen voor jezelf, en tegelijk ook rekening houden met je gesprekspartner?
Een zeer doeltreffende en direct toepasbare techniek om op een assertieve manier een boodschap over te brengen, is de DESC-techniek. Deze techniek is zo waardevol omdat hij je helpt om op een objectieve manier je gevoelens te uiten en duidelijk te maken wat je wenst, terwijl je ook rekening houdt met de behoeften van de anderen.
In deze video legt communicatiecoach Jerko Bozikovic uit hoe je deze techniek in de praktijk kunt toepassen.
(lb) - Meer info: www.expertacademy.be
15 oktober 2018Het is een algemeen gegeven dat de modale Nederlander praat, terwijl de typische Vlaming luistert. Dat zit zo in onze cultuur ingebakken.
Je hoort het vaak beweren: “ik durf geen ‘nee’ zeggen”. Nochtans zeg je beter gewoon 'ja', zij het niet altijd, natuurlijk. Wanneer wel, wanneer niet?
Assertief zijn betekent opkomen voor jezelf zonder de gevoelens en de belangen van een ander uit het oog te verliezen. En dat kan je leren.
Door de toenemende werkdruk en werkonzekerheid worden we egoïstischer. Steeds minder mensen zien zichzelf als teamplayer, maar de individuele inzet stijgt.
Die klik met collega’s is voor de meeste mensen belangrijk. Hoe graag je job ook doet, als je constant genegeerd wordt door je team, duurt de dag lang.
Zou je maar al te graag zelfverzekerd overkomen tijdens een vergadering of presentatie, ook al ben je onzeker? De volgende tips kunnen misschien wel helpen.
"Van zodra mijn baas of collega iets vraagt, laat ik alles vallen." Herkenbaar? Veel mensen cijferen zichzelf regelmatig weg. Inge Ketels geeft enkele tips.
Het vakantiegeld is niet voor iedereen zomaar een leuk extraatje, want heel wat werknemers hebben dat bedrag nodig om financieel rond te kunnen komen.
Je diploma is binnen! Gedaan met leren. Of toch niet? Je hele leven lang blijf je leren, dat weten ze ook bij HR-dienstverlener Securex.