Carrière
Vorige

1 van 1232

Volgende
Volgend artikel:

1 op de 3 werknemers heeft stress voor evaluatiegesprek

Hoe jij je eigen geluk op het werk saboteert

Gefrustreerd op het werk
Wanneer je niet meer gelukkig bent op je werk, heb je verschillende mogelijkheden: je kan erover klagen, er een oplossing voor zoeken, of iets nieuw proberen vinden. Drie mooie opties, maar wat je ook doet, de volgende zaken vermijd je best.

De “het kan me niet schelen”-attitude 

Het is moeilijk om enthousiast en betrokken te blijven bij een job die je niet leuk vindt, dat is begrijpelijk. Het is ook niet nodig om te doen alsof je iets graag doet, als je de situatie echt niet meer kan uitstaan, maar… Blijf wel respectvol. Dat jij ergens in vastloopt, betekent niet dat dit voor jouw collega’s ook het geval is. Zorg dus dat je hen niet frustreert of onderbreekt bij hun werk. Kom bijvoorbeeld geen half uur te laat binnen slenteren met je koptelefoon zo luid dat iedereen kan meeluisteren. 

Nog zoiets dat je eigen geluk in de weg staat, is het volledig via je mailbox communiceren. Als je bij een taak of project uitsluitend via mail overlegt, waarbij ‘je wel zal zien of het op tijd afgeraakt of niet’, zit het fout. Dit heeft niet alleen effect op de productiviteit, de resultaten en efficiëntie van je collega’s, maar uiteindelijk ook op die van jou. Bel, ga praten, maar laat het niet enkel en alleen van je mailbox afhangen. 

En vergeet niet: de mensen die bij jou op bureau zitten, zijn ook de mensen die in de toekomst je referenties zullen zijn. Een goede nieuwe job vinden, kan dus wel eens van hen afhankelijk zijn. Daarbovenop is het waarschijnlijk niet hun fout dat jij je job niet meer graag doet, dus waarom hen dan last bezorgen? 

Een nieuwe job zoeken? Dat kan later

Na een slopende werkdag vol irritaties en taken die je niet graag doet, kom je waarschijnlijk thuis met weinig zin om nog iets te doen. Je bent moe en na zo’n dag heb je niet meer de fut om nog op zoek te gaan naar een nieuwe job, logisch. Zaken doen die je niet graag doet is vermoeiend, maar niemand gaat het voor jou beginnen doen. Als je verandering wil, zal je het zelf moeten teweegbrengen, of je gaat voor altijd in je huidige situatie vast blijven zitten. 

Een tip om dit beter aan te pakken? Zet het zoeken naar je droomjob op vaste momenten in je agenda. Door dit op regelmatige momenten in te plannen, creëer je structuur en zorg je dat het een beetje routine wordt. Als je dan regelmatig je CV en een motivatiebrief kan versturen, werkt dit zelfs aanmoedigend. Weer iets dat je van je to-dolijst kan schrappen!

Edelmoedig opkroppen

Je probeert goed te doen door niemand lastig te vallen met je frustraties en bezorgdheden, maar jammer genoeg is dat geen productieve aanpak. Er komt immers altijd een punt waarop alle frustraties er gaan uitkomen. Op dat moment zal je het ongetwijfeld op iemand (of iets) uitwerken, wat de situatie zeker niet ten goede zal komen. 

Je wint er ook absoluut niets bij door alles zelf te willen oplossen. Vertel aan goede vrienden of familie waar je mee zit, vraag hen raad of advies. Misschien kunnen zij je wel verder helpen. Nee, je valt hen hiermee niet lastig, vaak hebben ze toch al door dat het niet zo goed met je gaat als je zelf beweert. En maak je geen zorgen, als ze niet meer weten wat zeggen of als ze het toch beu gehoord raken, zullen ze het wel duidelijk maken. Je ziet, je hebt je geluk wel degelijk zelf in handen.

(mr)

3 juni 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook