5 tips om af te rekenen met faalangst
Het komt erop aan om je niet door faalangst te laten leiden en je carrière aldus te ondermijnen. Daarom: deze 5 praktische tips.
“Voor 7% van de wereldbevolking is angst een psychische aandoening die kan leiden tot een burnout, een depressie of zelfs zelfmoord”, aldus Remes. “Dit thema reikt dus veel verder dan een normale angst voor een onbekende, plotse dreiging of voor een nieuwe uitdaging. Toch zijn er specifieke manieren om angst in een sollicitatiegesprek te minimaliseren. Een zekere vreesachtige onrust is perfect normaal. Maar die mag je prestatie niet verlammen. Het mag niet lijden tot 'okselvijvers', gestamel of een black-out. Erger nog: als je te nerveus overkomt verstrooi je de interviewer zodanig dat deze geen oog meer heeft voor je antwoorden of kwaliteiten.”
Remes benadrukt dat er genoeg technieken bestaan om je angstniveau te verlagen. Deze bestaan uit vier fases:
Remes toont zich eerst en vooral een fervent voorstaander van meditatie: "Sluit je ogen, let op je ademhaling, laat alle negatieve gedachten die door je hoofd razen gewoon wegebben." Doe dit zeker eens de avond voor het interview. "Bedenk dat die duistere gedachten alleen maar passerende bedenkingen in je hoofd zijn. Laat ze los want ze hebben geen substantie, ze komen en verdwijnen, net als wolken."
En verder: “Wees goed voorbereid. Je kan al heel wat angst voor het onbekende wegnemen door vooraf zoveel mogelijk informatie over het bedrijf en de functie door te nemen. Bereid al antwoorden voor op de meest gestelde vragen. Visualiseer tevens vooraf al een succesvolle afloop. Dit mentale beeld biedt je zelfvertrouwen. Streef in alles naar het gevoel dat je je leven onder controle hebt. Let op tot slot op wat je eet en drinkt. Ook voedsel kan je mentale focus beïnvloeden. Wees bijvoorbeeld zuinig met koffie, drink liever water. “
Ook hier past het om opnieuw even te mediteren. “Wees je bewust van je gedachten”, stelt Remes. “Focus je alleen op het positieve, op de opportuniteit. Beschouw angst als een gek idee of een bijgeloof dat niet echt bestaat in de realiteit. Je hoeft nergens schrik voor te hebben. Je mag zelfs eens luidop te lachen, als de situatie het toelaat. Ontspan je schouders, dat neemt de stress weg uit je lichaam. Neem een assertieve houding aan met je handen in de zij, zoals Wonderwoman of Superman. Die sterke pose verjaagt de stresshormonen.”
“Blijf voortdurend waakzaam en attent, maar tegelijk ontspannen. Let op je ademhaling en op je lichaamstaal”, vindt de academica. “Durf het aan de interviewer zelfs een complimentje te geven door te zeggen dat hij of zij de juiste vragen stelt. Laat je ook niet opjagen. Neem of vraag de nodige tijd om over je antwoorden te kunnen nadenken.”
“Vergeef het jezelf onmiddellijk als je verkeerde dingen zou gezegd hebben. Je mag je fouten of teleurstelling niet opkroppen. Feliciteer jezelf met wat je geleerd hebt of zeker goed deed. Prent je in dat het geen drama is als je de verhoopte functie niet krijgt. Plaats alles in het juiste perspectief. 'Mindful' omgaan met angstgevoelens is echt wel een samenspel van lichaam en geest", besluit Remes: "Ik wens alle lezers dan ook veel succes bij hun volgende jobinterview."
(pv)
26 april 2017Het komt erop aan om je niet door faalangst te laten leiden en je carrière aldus te ondermijnen. Daarom: deze 5 praktische tips.
Zweten, trillen, rood worden, stotteren, hartkloppingen, de zenuwen staan op scherp want je moet een presentatie geven en je hebt spreekangst. Wat nu?
Sollicitatiegesprekken kunnen stresserend zijn. Zeker omdat je geen alarmbelletjes wil laten afgaan bij je interviewer.
Als je liever niet bij de pakken blijft zitten en toch nog iets moois uit dat slechte sollicitatiegesprek wil halen, overloop dan zeker deze tips.
Hou in gedachten dat het doel van een jobinterview is om te kijken of er een win-win kan ontstaan voor beide partijen. En zo bereid je je voor!
Op sollicitatiegesprek gaan is niet gemakkelijk. Zeker niet als je vreest dat je interviewer jonger gaat zijn en je baas misschien zelfs minder ervaren.
Herken de foute signalen die je met je lichaam kan geven, zodat je in de toekomst wél de juiste (lichaams)indruk geeft.
Leiderschap is een skill. Niet iedereen is een geboren leider en er komen best veel valkuilen kijken bij het leiden van een team. Wij lichten er enkele toe.
Je kunt tevreden zijn over je werk, maar nog beter is het om engagement en passie te tonen in je job. Al heeft de medaille twee kanten.