Hoe gezond is de Belgische werknemer?
We denken maar al te graag dat we gezond leven en werken. Maar is dat wel zo? HR- en Well-being expert Attentia zocht het uit.
Onderzoek toont aan dat omgevingsfactoren zoals een werkplek een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van bepaalde ziekten. Denk aan diabetes, hartproblemen, depressie, burn-out, ...
Natuurlijk spelen ook je genen mee in dit verhaal, maar de rol van de omgeving is vaak groter dan je in eerste instantie zou denken. Zeker naar preventie toe kan het een verschil maken in de ontwikkeling van een medisch probleem. De ingrediëntenmix voor een gezonde leef- en werkomgeving? Voldoende beweging, focus op rust, gezond eten en minder stress.
Lees ook: Voel jij je nog thuis op jouw werkplek?
Voldoende beweging in je werkdag krijgen, begint bij het afstemmen met je baas. Vraag bijvoorbeeld een wandelband of een klein fietsje onder je bureau om te blijven bewegen. Maar onderneem zelf ook actie en neem de trap in plaats van de lift naar je kantoor. Ga af en toe een paar minuutjes wandelen in de buitenlucht of bekijk de mogelijkheden om tijdens de middagpauze te gaan lopen of om yoga of een andere work-out te doen.
Zeker als je thuis werkt, is het belangrijk om goede afspraken te maken met je team en baas over deze bewegingsmomenten. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je er thuis een persoonlijk gymdagje van maakt.
Stress is voor veel mensen een vast onderdeel van de werkdag. Jammer, want het beestje is natuurlijk enorm schadelijk voor je gezondheid. Te veel stress zorgt voor burn-outs en depressies, maar ook voor lichamelijke klachten zoals maagzweren en migraine. Zorg daarom dat je werkplek een plaats is waar je tot rust kan komen tussen mailtjes en telefoons door.
Haal storende elementen weg, ruim regelmatig op en zorg voor een huiselijk gevoel. Een foto van je lief of een tekening van je kleinste bengel? Hang ze goed in het zicht op! Het zijn kleine reminders aan het thuisfront die je instant uit een stressmoment kunnen halen. Extra tip: voeg wat groen toe aan je bureau of omgeving – de kleur werkt bijzonder kalmerend.
CHECK: Stress aanpakken loont voor werknemer én werkgever
Voedsel is onze brandstof om de werkdag door te komen. Je tussendoortjes, lunch en cafeïne-inname doen er dus wel degelijk toe. Zorg dat je gezonde snackopties binnen handbereik hebt: noten, fruit en groenten.
Drink voldoende water en beperk koffie en thee. Te veel cappuccino’s zorgen namelijk voor extra vermoeidheid en uitdroging. Twee ingrediënten die op langere termijn voor veel schade kunnen zorgen. Vermijd daarbij eten achter je bureau! Het zorgt voor een slechtere vertering en maagproblemen.
Gezonder lunchen én snacken tijdens het thuiswerken: 5 tips
Er zijn ook enkele kleine tips die ervoor zorgen dat je werkomgeving zo min mogelijk impact heeft op je lichaam. Denk aan voldoende licht, zonder een artificiële TL-buis boven je hoofd te hangen. En kies ook bewust voor een plek waar je je af en toe kan afsluiten voor omgevingsgeluiden, eventueel met een hoofdtelefoon. Een ergonomische bureaustoel en een luchtfilter vraag je dan weer aan je leidinggevende.
Door in te zetten op deze kleine puntjes, verklein je de kans op chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten of kanker. Preventie zit vaak in de kleinste details.
Niet alleen je fysieke omgeving heeft effect op hoe je je voelt of op de ontwikkeling van aandoeningen. Ook de mentale omgeving – je collega’s, de werksfeer en de werkmentaliteit – zijn absoluut bepalend. Een positieve werkomgeving die ruimte maakt voor zelfontplooiing, teambuildings en werkvreugde, speelt een grote rol in onze mentale en emotionele gezondheid. Blijf daarom weg van roddelen over collega’s, negativiteit en klagen.
Een negatief werkklimaat is geen goede voedingsbodem voor je welzijn. Zit je toch eerder in een negatieve werkomgeving? Bekijk dan de mogelijkheden om een ander team te vervoegen of ga bewust op zoek naar een goede balans tussen privé en werk.
Ontdek: De kracht van positiviteit op de werkvloer
(ZINNIG) - Bronnen: Evoke Projects / Intermediair / Corporate Wellness Magazine
14 oktober 2024We denken maar al te graag dat we gezond leven en werken. Maar is dat wel zo? HR- en Well-being expert Attentia zocht het uit.
Maken ordelijke medewerkers meer kans op een promotie? Of lijkt dat alleen maar zo? We graven dieper in de achterliggende redenen.
Duurzaamheid op het gebied van corporate wellbeing gaat verder dan alleen het aanbieden van wellbeingprogramma's en fitnessruimtes op de werkvloer...
Een dutje is dé ultieme vorm van zelfzorg. Toch is het niet zo vanzelfsprekend om altijd en overal een rustpauze in te lassen...
Het binnenbrengen van positieve psychologie heeft een gunstige impact op de cultuur van een bedrijf. En deze 5 domeinen zijn daarbij cruciaal.
Er is meer dan ooit aandacht voor toxische bazen of giftige werkplekken. Maar wat zijn de signalen voor zo’n foute omgeving?
De werketiquette is een breed begrip. En in elk bedrijf anders! Al zijn er wel enkele elementen die vaak terugkeren. Volg jij de werketiquette strikt op?
Wanneer draagt airconditioning bij aan onze gezondheid, en wanneer niet?
Op het werk kan een bureau er door het plaatsen van persoonlijke spullen redelijk “huiselijk” uitzien. Onnodige rommel of een slimme zet?