Job gaat vaker naar knappe sollicitanten
Jonge selectieverantwoordelijken selecteren sneller knappe sollicitanten dan kandidaten zonder aantrekkelijke looks.
Hoe lang ben je? Ben je mooi? Heb je blond of bruin haar? Het heeft allemaal effect op je carrière. De Amerikaanse econoom Daniel Hamermesh meldt in zijn boek ‘Beauty Pays’ dat mooie mensen gemiddeld 230.000 dollar (bijna 173.000 euro, nvdr.) meer verdienen in hun leven.
Mooie mensen halen meer klanten binnen en krijgen makkelijker een baan of een lening. Zelfs de sector waar iemand in terechtkomt wordt volgens Hamermesh bepaald door zijn of haar uiterlijk: mooie mensen werken vaker in de privé, waar hun uiterlijk helpt om klanten aan te trekken en waar zij dus geld kunnen verdienen met hun aangenaam voorkomen.
Toch vinden we in ons hart inhoud belangrijker. Weg met die afkeer om ons uiterlijk uit te spelen op de werkvloer, betoogt de Britse sociologe Catherine Hakim in haar spraakmakende boek ‘Honey Money’. Er is niks mis mee om door flirten, het draaien met je heupen of het aantrekken van gewaagde pakjes hogerop te komen. Sterker nog, het is volgens haar dé manier voor vrouwen om de oneerlijke concurrentiestrijd met mannen op de werkvloer aan te gaan.
Oneerlijk? Ja, want anders dan mensen denken, heeft inzet van kleding en uiterlijk tot nog toe vooral mannen voordeel opgeleverd, zegt Hakim. Onderzoek laat volgens haar zien dat mooie mannelijke MBA-studenten een hoger startsalaris krijgen dan hun mooie vrouwelijke medestudenten.
Uiterlijk beïnvloedt het vrouwelijk startsalaris zelfs helemaal niet. “Doordat het vooroordeel tegen uiterlijk nog steeds zo sterk is”, zegt Hakim.
“Neem bijvoorbeeld het onderzoek waaruit blijkt dat bedrijven bij een sollicitatie voor een managementfunctie vaak onzeker zijn over de capaciteiten van mooie vrouwelijke sollicitanten en dus liever voor een man kiezen. Pas later in hun loopbaan, als mooie vrouwen zich al hebben bewezen, kunnen ze de financiële vruchten plukken van hun perzikhuid en zandloperfiguur. Hetzelfde blijkt uit een onderzoek onder Amerikaanse juristen. Mooie mensen verdienen 10 tot 12 % meer, maar alleen mooie mannen krijgen een hoger startsalaris.”
Dé troef van vrouwen is dan ook niet zozeer hun uiterlijk, beweert Hakim, maar hun ‘erotisch kapitaal': seksuele aantrekkingskracht, charme, levendigheid en zelfs seksuele vaardigheid. Dat ‘erotisch kapitaal' moeten vrouwen ongegeneerd leren inzetten op de werkvloer, vindt ze. Want juist daarmee kunnen ze hun achterstand op mannen inlopen. Mannen hebben volgens Hakim ook erotisch kapitaal, maar beduidend minder.
Dat het in onze cultuur als ‘fout' beschouwd wordt om je vrouwelijke lichamelijkheid in te zetten, is volgens Hakim de schuld van de mannen. “De mannelijke, calvinistische cultuur in Noord-Europa en Amerika bestempelt vrouwen die hun erotisch kapitaal gebruiken als hoeren en dwingt vrouwen daarom als maagdelijke Maria's op het werk te verschijnen. Ook het feminisme heeft de vrouwenzaak geen goed gedaan. Feministes menen dat vrouwen door mannen ‘gedwongen' worden om mooi en sexy te zijn. Wie mooi en sexy is, is een machteloos slachtoffer volgens het feminisme. Terwijl het precies andersom is”, aldus Hakim.
“Feministen creëren vaak een valse tegenstelling. Een vrouw wordt ofwel gewaardeerd om haar menselijk kapitaal (haar brein, opleiding, ervaring en toewijding) ofwel om haar erotisch kapitaal (schoonheid, elegant figuur, kledingstijl, charmes). Vrouwen worden niet aangemoedigd om beide te hebben. Maar tegelijk ‘lekker' en slim zijn, kan wel degelijk”, zegt Hakim.
Het draait niet enkel om jeugdigheid en fysieke schoonheid. Zelfvertrouwen en plezier zijn minstens even belangrijk. De Tunesische Kaouthar Darmoni is universitair docent media en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en geeft trainingen buikdansen aan leidinggevende vrouwen bij bedrijven als Shell en ING. “Net als in een buikdansles kan je op de werkvloer spelen met die erotische energie. Er is zoveel meer dan alleen ‘erotisch' of ‘niet-erotisch'. Er is schalks kijken, maar tegelijk je lichaam wegdraaien. Uitdagend staan, maar met een terughoudende blik. Er is elegant en smaakvol laten zien wat God je gegeven heeft en er is wild en energiek draaien en zwieren. Dat spel maakt het werk een stuk leuker.”
Darmoni neemt als voorbeeld een vriendin van haar, een Franse topvrouw die jarretelles draagt onder haar broekpak. Niemand die het ziet, maar zelf weet ze het. Zij voelt zich daardoor vrouwelijker en sterker. “Het grootste misverstand over erotiek is dat het om de ander gaat. Dat is niet zo. Het gaat er niet om mannen te behagen. Erotische energie ervaar je voor jezelf. Dat zelfvertrouwen neem je mee naar buiten, naar het werk. Dat is ons kapitaal. En iedere vrouw heeft het, ongeacht haar leeftijd of figuur.”
Westerse vrouwen gaan alleen met hun hoofd naar hun werk, vindt Darmoni. “Ze laten hun lichaam thuis. Sensualiteit vinden ze iets voor hoeren. Maar charisma, intuïtie en gevoel horen ook bij leiderschap, en komen voort uit erotische energie. Westerse vrouwen maken het zó zwaar voor zichzelf. Als je als monnik door het leven moet, zou ik ook parttime willen gaan werken. Erotiek geeft energie. Mag het wat speelser allemaal?”
(mr) – Bron: Intermediair.nl
28 februari 2012Jonge selectieverantwoordelijken selecteren sneller knappe sollicitanten dan kandidaten zonder aantrekkelijke looks.
Hoe vermijd je kledingblunders op je job? Styliste Lien Degol wijst je de weg.
Zakenmannen komen intelligent over dankzij hun uitgekiende managementstrategieën. Maar hebben ze ook de looks?
Een vrouwelijke cipier werd om een wel heel vreemde reden ontslagen: ze zou té aantrekkelijk en té vriendelijk zijn. Waarop zij – opeens niet meer zo vriendelijk - naar de rechtbank trok.
Vrouwen die hogerop willen geraken, gooien daarvoor vaak hun decolleté in de strijd. Is dat wel zo’n goed idee?
Hoe mooi het topje ook is, als het niet bij je lichaam past, doe je het best niet aan. En zo zijn er nog een paar tips.
Vrouwen hoeven niet beschaamd te zijn om hun erotisch kapitaal in de strijd te werpen. Mannen gebruiken schaamteloos elke troef om promotie te maken.
De stijl waarmee iemand leidinggeeft, bepaalt voor een flink deel of iemand risico loopt op een burn-out.
Krijg jij ook zweethanden als je nog maar denkt aan die moeilijke onderhandeling? Met deze 6 tips in het achterhoofd word je een meesteronderhandelaar.