Hoe succesvolle mensen hun kalmte bewaren
Wie zijn emoties onder controle kan houden en rustig kan blijven onder druk heeft meestal een groot streepje voor op de werkvloer. Maar hoe doe je dat?
Een beetje stress is niet altijd slecht. Stress is namelijk een emotie die je drijft om het beste van jezelf te geven en tot het uiterste te gaan. Onze hersenen raken geprikkeld en dit zorgt voor pieken in onze productiviteit.
Uiteraard blijf je alleen maar productief als je deze druk onder controle weet te houden. Studies tonen dan ook aan dat de meest succesvolle werknemers hun stressniveau goed beheersen en op peil weten te houden.
Verlies jij je soms helemaal in de stress? Dan zijn deze tips misschien iets voor jou:
Het is gemakkelijk om jezelf te verliezen in een moeilijke situatie met doemdenken, zelfmedelijden of paniek als gevolg. Span je daarom in om toch de meevallers en goede kanten van de dag te zien. Een positieve gedachte kan voldoende zijn om je een mentale boost te geven en je dag in de goede richting te kantelen. Je kan al beginnen door blij te zijn met wat je hebt en jezelf te appreciëren.
Negatieve gedachten zijn een vaak voorkomende bijwerking van ongezonde stress. Onaangenaam voor je omgeving, maar minstens evenveel voor jou. Je wordt overkritisch en je verliest je vermogen om te relativeren of om tot een objectief inzicht te komen. Pen deze negatieve gedachten neer en laat het even rusten. Je zal na een tijdje deze negativiteit rationeler kunnen benaderen en beter kunnen relativeren.
“Je zorgen maken is een verkeerd gebruik van je verbeelding”, beweert Dan Zadra, bestseller auteur van inspirationele boeken en consultant. Je heel de tijd afvragen wat er zou kunnen gebeuren “als dit…” of “als dat…” is als een vuur opstoken onder je stress. Maak je daarom niet te veel zorgen, want dit vertroebelt je geest. Hou je hoofd en gedachten helder en denk aan wat belangrijk is.
Hoewel cafeïne gekend staat voor zijn oppeppend effect, is het misschien toch niet zo goed voor je zenuwen. Het goedje houdt je misschien wel wakker en wakkert je productiviteit even aan, het produceert ook adrenaline en verhoogt het stressgevoel. Koppel jezelf dus los van dat koffie- of thee-infuus en drink met mate.
Wie stress heeft, slaapt minder. Of je kan niet slapen omdat je met je gedachten bij je werk bent, of je bent nog aan het doorwerken en neemt geen tijd om even een powernap te houden. Een degelijke nachtrust is nochtans cruciaal om je hersenen weer op te laden en je gedachten op een rijtje te zetten. Het helpt je ook om je dag in perspectief te zien. Zie je slaap dus als een welverdiende en broodnodige ‘cool down’-periode.
Rust kan je niet enkel putten uit slaap. Eventjes gecontroleerd ademhalen kan je ook al een eind vooruit helpen. Tijdens een stressmoment even een minuutje voor jezelf uitrekken en enkel bewust en rustig ademhalen, zal je sowieso kalmeren.
Nog iets dat je nachtrust stoort en je gedachten overhoop kan halen: constante bereikbaarheid. De meeste mensen zijn dag en nacht, 24/7, bereikbaar. Zij het via e-mail, sms, Facebook, telefonisch of via apps... Heb je 100 manieren om bereikbaar te blijven, dan heb je ook 100 dingen om eventjes uit te schakelen. Een tijdje offline gaan kan een goede detox zijn voor je hersenen en trekt ook even de stekker uit je stressniveau.
De tijd die je niet op je laptop doorbrengt, kan je gebruiken om even te socializen. Praat over de moeilijkheden waarmee je geconfronteerd wordt. Misschien heeft iemand anders een nieuw inzicht of gewoon een kant en klaar antwoord. Soms zit je zo met je neus op het probleem dat je het probleem niet meer ziet. Nieuw perspectief inwinnen is nooit slecht en vermindert de druk die je op je schouders hebt gelegd. Plus, wie weet maak je er enkele vrienden bij. Niets zo ontspannend als gezamenlijk problemen ventileren bij de watercooler.
(sjv) - Bron: Express.be
10 september 2014Wie zijn emoties onder controle kan houden en rustig kan blijven onder druk heeft meestal een groot streepje voor op de werkvloer. Maar hoe doe je dat?
In sommige conflicten kunnen de emoties zo hoog oplaaien dat dit verregaande negatieve gevolgen kan hebben. Hoe blijf je kalm in dergelijke situaties?
Een goede nachtrust kan ervoor zorgen dat je stress afneemt. 11 handige tips om beter te slapen ...
Iedereen heeft de mond vol van een te hoge werkdruk en stress. Maar soms is een beetje stress goed voor je.
Meer dan een op vijf werkende Belgen kampt met stress op het werk. Onze zuiderburen bedachten hiervoor een wel heel bijzonder extralegaal voordeel.
Geen enkele organisatie is zo nauw betrokken bij de Vlaamse landbouwsector als Boerenbond. “We maken op heel wat vlakken het verschil”
Een omscholing is niet noodzakelijk de sleutel tot succes. Daarom geeft jobat je enkele tips mee.
Het is vaak een hele uitdaging om een nieuwe job te zoeken én … te vinden. Houd deze 8 must-do’s in je achterhoofd en vind in no time de job van je dromen!
"Ieder talent verdient ruimte om te groeien, zonder drempels op de weg."