5 eigenzinnige tips voor een goede eerste indruk
Wie jou niet kent, gaat af op een eerste indruk. En die wordt voor slechts 7% bepaald door wat je zegt. Deze tips gaan over de andere 93%.
Soms weten we helemaal niet wat we met onze handen moeten aanvangen, bijvoorbeeld tijdens een presentatie, als we zenuwachtig zijn of bij een moeilijk gesprek. En het is net op deze momenten dat onze lichaamstaal zo belangrijk is.
Hierbij alvast de 3 dingen die je vooral beter NIET doet met je handen als je een sterke indruk wilt maken.
Veel mensen verbergen hun handen omdat zij niet weten wat ze ermee moeten doen. Ze houden bijvoorbeeld hun handen op de rug, verbergen die onder tafel, of stoppen hun handen in de broekzak. Je handen uit het zicht houden, geeft de impressie dat je iets te verbergen hebt, terwijl je handen in de broekzak als nonchalant of ongeïnteresseerd kan overkomen.
Gekruiste armen vormen een barrière tussen jij en je gesprekspartner. Deze houding komt ook vaak als defensief over. Alsof je de andere wil afweren en jezelf wil beschermen. Toch heeft deze lichaamshouding niet altijd een negatieve connotatie. Veel mensen ervaren het als een ontspannen houding waarin ze aandachtig kunnen luisteren.
Tijdens vergaderingen en meetings zitten men vaak met de armen over elkaar. Hou er hoe dan ook rekening mee dat meestal overkomt als een gesloten houding en dat deze perceptie in je nadeel speelt. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer mensen zo met elkaar spreken, de gesprekken korter duren en er minder informatie wordt uitgewisseld.
Handen op de heupen is een zogenaamde power pose, een krachtige houding waarmee je zelfverzekerd overkomt. Maar het kan ook overkomen als dominant of superieur. Je maakt je letterlijk groter door meer ruimte in te nemen. Als je iemand een uitbrander wilt geven dan kan je deze houding aannemen, maar ze is minder geschikt om een constructief en verbindend gesprek te voeren.
Wil je weten welke gebaren je communicatie wél ondersteunen? In deze video geeft communicatiecoach Véronique Hoex enkele tips om je boodschap krachtiger te laten overkomen met je handen.
(lb/vh) - Meer info: Expert Academy
18 juli 2016Wie jou niet kent, gaat af op een eerste indruk. En die wordt voor slechts 7% bepaald door wat je zegt. Deze tips gaan over de andere 93%.
Vele sprekers hebben moeite om een krachtige houding aan te nemen bij een presentatie. Daarom … deze tips om je lichaamstaal te laten spreken!
Of je nu arbeider bent, wielrenner, administratief bediende of salesmanager: je carrière naar het volgende niveau brengen start bij jezelf! 6 tips ...
Vaak is wat we zeggen, niet eens zo belangrijk. Onze uitstraling en lichaamstaal zijn veel meer doorslaggevend om onze baas te overtuigen.
De opening is één van de belangrijkste onderdelen van een presentatie. Grijp je de aandacht van het publiek of raak je ze voorgoed kwijt?
Je kleuren en stijl bepalen de helft van je goede eerste indruk. Je lichaamstaal staat voor de andere helft. Daarom: 10 tips voor betere lichaamstaal!
Nog voor je 1 woord gezegd hebt tijdens een sollicitatiegesprek heb je al een bepaald beeld van jezelf neergezet. En daar zijn we ons vaak niet van bewust.
Er zijn een paar duidelijke regels. Wie komt in aanmerking en waar mag je vrijwilligerswerk doen?
Te laat, te laat! Kom jij ook altijd te laat? Werk dan de oorzaken weg en je bent weer overal op tijd! Jobat geeft 7 praktische tips ...