Bazen
Vorige

1 van 498

Volgende
Volgend artikel:

Het verschil tussen inclusie en diversiteit, volgens VDAB

Hoe je een foute baas herkent tijdens je sollicitatie

Foute baas sollicitatie
Op de werkvloer is er niks lastiger dan een chef die zijn doelen onduidelijk overbrengt.
Een van de belangrijkste redenen waarom mensen hun job vaarwel zeggen, is omdat het niet klikt met hun overste of manager. Maar je kan als medewerker je nieuwe leidinggevende vaak al snel inschatten, bijvoorbeeld tijdens je sollicitatiegesprek.

“Onderschat nooit de impact van een leidinggevende. Hij of zij heeft een grote invloed op je werkgeluk", benadrukt Frank Vander Sijpe, director HR Trends & Insights bij Securex. Natuurlijk zijn er managers waarbij het een zegen is om er mee te werken. Maar anderzijds bestaan er ook leidinggevenden die je minder liggen – of erger nog: toxische managers.

Om te checken of je met deze laatste categorie te maken hebt, kan je tijdens je jobgesprek letten op deze signalen.

1. Hoe gaat hij/zij met collega’s om?

“Vandaag is het gebruikelijk om tijdens het sollicitatieproces ook met je directe leidinggevende - de zogenaamde hiring manager - of teamleden te kunnen praten. Meestal in de laatste fase van je sollicitatie”, weet Vander Sijpe. Tijdens zo’n gesprek kan je al heel wat opsteken, bijvoorbeeld ook hoe hij of zij met collega’s omgaat.

Spreekt de manager de collega’s bijvoorbeeld met hun voornaam aan? En als het om meerdere vraagstellers gaat tijdens je gesprek: domineert je toekomstige chef het gesprek of laat hij de anderen ruimschoots vragen stellen? Onderbreekt de leidinggevende bijvoorbeeld de collega’s herhaaldelijk, dan geeft hij eigenlijk als signaal dat zijn boodschap of mening per definitie belangrijker is dan wat de ander te vertellen heeft.

Wanneer ben je een alfaman/-vrouw? Doe de test!

2. Wat zijn de verwachtingen?

Kan je toekomstige manager de verwachtingen duidelijk formuleren? Want op de werkvloer is er haast niks lastiger dan een chef die zijn doelen of taken onduidelijk overbrengt. “Je kan de manager tijdens je gesprek vragen wat een succesvolle werknemer in deze functie onderscheidt van een niet-succesvolle?", suggereert Eileen Linnaberry, consultant bij Vantage Leadership Consulting in het blad Fast Company.

Elke aanwijzing rond verwachtingen is nuttig. “Als de aanwervende manager bijvoorbeeld denkt dat succesvolle werknemers mensen zijn die tot ’s avonds laat of in het weekend werken, kan het best zijn dat jij je daar niet goed bij voelt.”

Lees ook: Heb je best een introverte of extraverte baas?

3. Stelt de hiring manager je op je gemak?

Sollicitatiegesprekken kunnen stressvol zijn. Linnaberry stelt voor om te letten op wat de hiring manager doet om je op je gemak te stellen. “Als ze dingen doen of zeggen waardoor ze een stressvolle omgeving creëren tijdens je sollicitatiegesprek, zullen ze dat waarschijnlijk ook doen op de werkvloer”, oppert ze.

"Een manager die veel te laat is voor het interview en niet de tijd neemt om naar je verhaal te luisteren, zal ook in de toekomst waarschijnlijk weinig respect tonen voor je tijd en vaardigheden.”

Extra: Bereid je voor op het sollicitatiegesprek

4. Wat zeggen de referenties?

Werkgevers polsen naar jouw referenties, maar jij kan dat natuurlijk ook doen. “Vandaag is er, bijvoorbeeld via sociale media, al wel wat info beschikbaar over de bedrijfs- of managementcultuur van toekomstige werkgevers”, merkt Frank Vander Sijpe op.

“Bovendien is het een goed idee om te spreken met mensen die bij je toekomstige werkgever aan de slag zijn of er gewerkt hebben.” Vraag specifiek hoe ze worden aangestuurd en tracht zo goed mogelijk tussen de regels te lezen. Want soms laten collega’s niet het achterste van hun tong zien.

Solliciteren for dummies: Van vacature tot gesprek...

(William Visterin)

9 september 2022
Anderen bekeken ook