Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 203

Volgende
Volgend artikel:

‘Ghosting’ op arbeidsmarkt neemt toe: de cijfers

Hoe je cv een recruiter op het verkeerde been zet

Een goed cv is beknopt en helder, maar kan een recruiter er dan nog de juiste karaktereigenschappen uithalen? Blijkbaar hebben toekomstige werkgevers het moeilijk met de juiste conclusies te trekken uit de cv’s die hen worden gepresenteerd ...
#

Uit een onderzoek van de Wright State University blijkt dat recruiters slecht zijn in het afleiden van de persoonlijkheid van een sollicitant aan de hand van een cv.

Onderzoek

De onderzoekers testten hun theorie door 120 rekruteerders de cv’s van 37 studenten voor te leggen. Ze vroegen de potentiële werkgevers daarna om de curriculum-vitae’s te beoordelen op 5 karaktereigenschappen: openheid, nauwgezetheid, extraversie, inschikkelijkheid/vriendelijkheid en neuroticisme. Het resultaat was verrassend en voor velen teleurstellend, want de rekruteerders bleken de persoonlijkheid van de sollicitanten erg slecht in te kunnen schatten.

Verkeerde interpretatie

Volgens onderzoeker en professor psychologie Gary Burns waren de werkgevers ontzettend gul met hun scores voor extraversie, maar gierig met hun punten voor ordelijkheid. Hierdoor werden vele kandidaten duidelijk over- en onderschat.

Een kandidaat die vrijwilligerswerk op zijn cv had staan, werd al snel gezien als een organisatorisch talent, ook al bewees die activiteit dat eigenlijk niet.

De eigenschap die het meest zou moeten zeggen over een persoonlijkheid, “agreeableness” (kan geïnterpreteerd worden als hoe inschikkelijk, vriendelijk of aangenaam de sollicitant lijkt, nvdr), droeg daarentegen amper iets bij tot de kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

Tel daar nog eens bij dat sollicitanten niet altijd eerlijk zijn in hun cv en hier en daar wel eens iets verbloemen of overdrijven, of net iets vergeten … en je krijgt een totaal vertekend beeld. Een beeld waar toekomstige werkgevers zich uiteindelijk wel op baseren om iemand een uitnodiging te verstrekken.

Gevolgen

Burns zegt dat de resultaten van de studie tonen dat de persoonlijkheid van de kandidaat slechts een beperkte impact heeft op de percepties van de recruiter. Een conclusie die gevolgen heeft voor zowel de sollicitant als voor de werkgever.

Een verkeerde interpretatie van een cv is immers genoeg om een gesprek mis te lopen en die ene job die je echt wou aan je te zien voorbij gaan.

Tips

Wat kan je hier nu eigenlijk aan doen? Burns zegt zelf wel enkele tips afgeleid te hebben uit zijn onderzoek:

  1. Zet educatieve kwalificaties (diploma’s, opleidingen, trainingen) boven professionele realisaties.
  2. Zet leiderschapsposities in de verf. Dat kan gaan van een managementfunctie in een vorige job tot leiding bij een jeugdbeweging.
  3. Zet hobby’s en vrijwilligersactiviteiten die bijdragen tot je persoonlijkheid ook in je cv. Heb je een spannende hobby die je avontuurlijke kant benadrukt of een andere bezigheid die jou doet opvallen? Vermelden!
  4. Vergeet de lay-out van je cv niet. Een helder en aantrekkelijk design doet wonderen en doet je positief opvallen tussen alle standaard a4, zwart-wit, Times New Roman, 12pt cv’s.

Als dat niet helpt, kan je altijd nog proberen om voor een actievere aanpak te gaan (social media, telefoneren, langslopen bij het bedrijf) of voor creatievere sollicitatiemethodes gaan natuurlijk. Een video-sollicitatie, een gepersonaliseerd Pinterest-bord of een melkkarton. Het doel heiligt de middelen.

(sjv) – Express.be / nymag.com

25 maart 2015
Anderen bekeken ook