4 redenen om níét op zoek te gaan naar je droomjob
Voor veel mensen is de zoektocht naar een droomjob vergelijkbaar met die naar de pot goud aan het einde van de regenboog: vermoeiend en frustrerend...
Een foute studiekeuze, een negatieve werkervaring, een burn-out of bore-out, een welgekomen inzicht of gewoon zin in een nieuwe uitdaging: er zijn heel wat redenen waarom iemand ervoor kiest om een carrièreswitch te maken.
Maar hoe begin je eraan als je nul ervaring en evenveel kennis hebt? Door een goed doordacht actieplan te maken en de koe daadkrachtig bij de horens te vatten.
Lees ook: Hoe maak je een geslaagde carrièreswitch?
Heb je alle pro’s en contra’s van je carrièreswitch onder de loep genomen en heb je uiteindelijk de knoop doorgehakt om de sprong te wagen? Zorg dan dat je goed voorbereid aan je zoektocht begint. Deze tips helpen jou alvast op weg.
Een vage “iets in de media” of “een boeiende job met veel/weinig verantwoordelijkheid” zijn niet bepaald duidelijke doelen om na te streven. Informeer je over alle mogelijke beroepen die je wel ziet zitten en bekijk ook hier de voor- en nadelen. Wees eerlijk met jezelf en onderzoek of die nieuwe job of sector jou echt gelukkig zou maken. Heb je de vacature van je leven gevonden? Dan is het hoog tijd voor de volgende stap.
Wanneer je bewust kiest voor een totaal andere jobfunctie of beroepssector is de kans groot dat je nog wat aan je vaardigheden zult moet werken. Bekijk de specifieke vacatures en ga op zoek naar de vaardigheden die je in die nieuwe job nodig hebt. Voorzie voldoende tijd om je eventueel bij te scholen of om extra cursussen of opleidingen te volgen.
Misschien kun je die opleiding wel betalen met opleidingscheques of kun je – mocht je als zelfstandige aan de slag zijn – gebruik maken van de kmo-portefeuille? Ook belangrijk: vergeet vooral niet te genieten van het feit dat je daadwerkelijk aan je skills werkt om je professionele droom waar te maken, je mag er terecht fier op zijn!
Ontdek: 16 moeilijk te leren vaardigheden die je écht zullen helpen
Ervaring opdoen in een nieuwe sector vóór je er aan de slag bent, is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Toch kun je met wat geluk binnen je huidige job al wat relevante ervaring opdoen. Zo kun je het beheer van de sociale media van het bedrijf in de kijker zetten als marketingervaring of bepaalde projecten of taken extra benadrukken.
Heb je helemaal geen ervaring? Overweeg dan om als vrijwilliger je ervaring op te bouwen. Vrijwilligerswerk is niet alleen een laagdrempelige manier om ervaring op te doen, het toont ook aan dat je geïnteresseerd en gemotiveerd bent om in die nieuwe sector aan de slag te gaan. Tip: vergeet die ervaring – hoe klein ze ook is – zeker niet te vermelden in je cv!
Voel je niet beschroomd om aan de buitenwereld te melden dat je hard werkt aan je carrièreswitch en dat je op zoek bent naar die specifieke job. Wist je trouwens dat heel wat kandidaten voor vacatures via via worden aangebracht? Dus waarom zou jij geen kans maken?
Spreek gerust je bestaande contacten op LinkedIn aan en zoek nieuwe contacten die je kunnen helpen. Ga naar netwerksessies en jobbeurzen en spits je oren: misschien hoor je hier wel die ene gouden tip?
Zo netwerk jij jezelf een nieuwe job: 5 tips
Rome werd niet op één dag gebouwd en een nieuwe carrière evenmin. Een carrièreswitch maak je niet van de ene op de andere dag maar kost vaak wat tijd en geld. Gun jezelf die tijd om te worden wie je wil worden en besef dat de zoektocht soms ook wel een ontdekkingstocht is. Ben je er helemaal klaar voor en zie je die gouden kans passeren? Grijp ze dan en ga ervoor: go for happy!
Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test
(fd)
28 november 2022Voor veel mensen is de zoektocht naar een droomjob vergelijkbaar met die naar de pot goud aan het einde van de regenboog: vermoeiend en frustrerend...
Een carrièreswitch maak je niet zomaar. Waar let je best op als je de sprong wil wagen? Enkele do’s en don’ts ...
Solliciteren kan je leren, maar een paar gouden tips zijn altijd welkom natuurlijk. Welke vaardigheden zet je best op je cv? En hoe zet je ze mooi in de kijker?
Frederik Gulinck, VDAB arbeidsbemiddelaar, dook op in het programma Blind Gesprongen. Op basis van zijn ervaring weet hij wat mensen van job doet veranderen.
Wie alleen maar tijdens de betaalde werkuren werkt en uit principe geen overuren maakt, is tegenwoordig een trendsetter. Maar is quiet quitting wel verstandig?
Het leven is te kort om in een job te blijven die niet bij je past. Stel jezelf regelmatig 3 vragen om erachter te komen of jouw job nog de juiste voor je is.
Een op de drie Belgen overweegt om van job én van sector te veranderen. Dat blijkt uit een bevraging van Acerta bij meer dan 2.000 werkende Belgen.
Uit onderzoek blijkt dat er nogal wat taboes rondzweven op de werkvloer. Die kunnen in het slechtste geval zelfs leiden tot een heuse zwijgcultuur…
De bouwsector stelt jaar na jaar meer vrouwen aan het werk. In welke functies gaan vrouwen het vaakst aan de slag?