Verlos je van het eeuwige 'moeten' en ... focus
Het leven zit vol afleiding. Vermoeiend, toch? Vergeet het ‘moeten’ en neem zelf de touwtjes in handen.
Niet urenlang in de file staan en geen collega’s die je honderd-en-een vragen stellen op een dag. Gewoon met je laptop in de zetel ploffen in je pyjama. De voordelen van telewerk zijn legio, maar toegegeven: het is zeker niet altijd een pretje. Als de kinderen de hele dag door het huis crossen, je geliefde urenlang aan de telefoon hangt of je buren beslissen om met veel kabaal te klussen, is de concentratie ver zoek. Maar ook daar zijn natuurlijk oplossingen voor!
Maak aan het begin van een nieuwe werkdag een lijstje van drie dingen die je écht gedaan wilt hebben. Niet meer, en niet minder. Leg de lat zeker niet te hoog. Als je kinderen thuis zijn, is het logisch dat je veel minder werk verzet dan op een gewone werkdag. Hou daar rekening mee. Als je ’s avonds alles kunt afvinken, kun je je werk veel makkelijker loslaten en de dingen doen die je gelukkig maken.
Werken op een plek waar je normaal gezien net niet aan het werk denkt, is niet evident. De normale rituelen – pendelen, je collega’s begroeten, een babbeltje slaan aan de drankautomaat – vallen allemaal weg. Het is daarom belangrijk om nieuwe gewoontes te kweken. Begin elke dag op hetzelfde uur, trek kleren aan die je normaal draagt op kantoor, zet de radio aan, drink koffie uit dezelfde mok en trek je terug in je werkkamer. Zo weten je hersenen dat het tijd is om aan de slag te gaan.
Wist je dat er vier bronnen van afleiding zijn? En ja, die halen je ook thuis helemaal uit je concentratie. Het is dus een kwestie van die concentratielekken te dichten:
Zeker met kinderen in huis. Als je met twee telewerkt, maak je kinderen dan duidelijk bij wie ze wanneer terecht kunnen. In de voormiddag bij mama, in de namiddag bij papa, bijvoorbeeld. Zelfs al kun je maar twee of drie uurtjes ongestoord werken, het zijn wel momenten waarop je bergen werk verzet.
Normaal sluit je op het einde van de dag je computer of laptop af en stap je in de auto of op de trein onderweg naar huis. Als je van thuis werkt, lijkt er precies geen écht einde te komen aan die werkdag. Tenzij je met een ritueel de werkmodus uitzet, en de gezinsmodus inschakelt.
Leg bijvoorbeeld je laptop in een lade, drink een aperitiefje, ga eens wandelen met de hond of maak een fietstocht met het hele gezin. Vergeet niet om je hoofd leeg te maken. En schrijf alle losse eindjes op zodat je er de volgende dag meteen mee aan de slag kunt.
(dt/em) - Bron: Algemeen Dagblad
15 juni 2020Het leven zit vol afleiding. Vermoeiend, toch? Vergeet het ‘moeten’ en neem zelf de touwtjes in handen.
Een gezellig onderonsje, een presentatie of een strategische verandering? Het kan allemaal online.
Wanneer er bij mensen in pre-coronatijden al perfectionistische trekjes kiemden, is de coronacrisis de meest vruchtbare bodem om deze trekjes te laten groeien.
Van thuis uit werken, allemaal goed en wel, maar het risico bestaat dat we dan een pak minder bewegen. Nochtans is dat niet zo moeilijk.
Nu we met zijn allen ‘verbannen’ zijn tot ons kot, is thuiswerk de nieuwe norm. Maar wat als de crisis helemaal voorbij is? De voordelen zijn legio...
Thuiswerken was de afgelopen weken voor velen verplichte kost als gevolg van de coronamaatregelen. Helaas blijkt het toch niet iedereen gegeven.
We werken steeds vaker van thuis. Maar wat zijn de regels? Hoe ben je minstens even productief als op je werk? En wat met ergonomie én je gezondheid?
Volgens onderzoek zijn er 3 types van thuiswerkers te onderscheiden… Welk type ben jij? En hoe ga je dan best te werk?
Thuis aan het werk, doet de Belg er een uurtje bij. Al blijkt de combinatie met thuisonderwijs niet evident.