Tips voor een positief evaluatiegesprek
Wat mag je verwachten van het evaluatiegesprek? En hoe bereid je je voor?
De meeste werknemers stellen hun baas uiteindelijk voor een voldongen feit: ze hebben een nieuwe job gevonden en vertrekken. Van tevoren aangeven dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging wordt als ingewikkeld of zelfs intimiderend ervaren.
Slechts twee vijfde (42%) van de werknemers vertelt eerlijk tegen zijn of haar manager dat hij/zij overweegt om op te stappen. Een deel doet dit uit respect voor zijn huidige baas, of om te voorkomen dat na een vertrek direct alle schepen zijn verbrand, terwijl een ander deel aangeeft zo’n gesprek te zien als een manier om een promotie af te dwingen.
Veel werknemers zijn bang dat het aankaarten van problemen met of op het werk negatieve gevolgen heeft. Wie weet worden ze door hun manager straks over het hoofd gezien voor interessante projecten? Ook vinden veel professionals het eenvoudigweg lastig om feedback of opbouwende kritiek te delen met hun leidinggevenden.
Ontdek: Zo leer je constructief feedback geven én ontvangen
Tegelijkertijd gaan ook managers die doorhebben dat werknemers ontevreden zijn lang niet altijd het gesprek aan. Zij vrezen bijvoorbeeld dat de relatie met collega’s of de sfeer op de afdeling daaronder lijdt.
En toch: een moeilijk maar eerlijk gesprek voeren kan voor beide partijen net goed uitpakken. Werkgevers weten ook dat het zoeken naar, aannemen en trainen van nieuw personeel een lang en kostbaar proces is. Daar komt nog bij dat een ongelukkige werknemer in de periode voor zijn vertrek waarschijnlijk niet op zijn productiefst is.
Voor werknemers kan een gesprek juist nieuwe deuren openen. Misschien kunnen werkzaamheden worden uitgebreid met nieuwe en uitdagendere taken. Of wellicht is bij een andere afdeling binnen de organisatie een hele nieuwe functie beschikbaar die wel bij je past.
Doe de test: Ben jij nog blij met je huidige job?
Wees om te beginnen open en eerlijk over de oorzaak waarom je niet gelukkig (meer) bent in je functie. Twee van de meest voorkomende redenen zijn een gebrek aan doorgroeimogelijkheden en een te laag salaris. Ook een gevoel van onderwaardering, weinig uitdaging of een mismatch met de bedrijfscultuur worden vaak genoemd.
Ontevreden? Ontslag is niet altijd het antwoord…
Speel nooit op de man, maar kom met rationele argumenten waarom dingen in jouw ogen anders moeten. Past bij jouw functie een hoger salaris, dan kun je met het Jobat Salariskompas bijvoorbeeld aantonen wat andere professionals in jouw functie gemiddeld verdienen. Stoor je je aan het gebrek aan doorgroeimogelijkheden? Dan kun je samen met je manager nieuwe doelstellingen bedenken en een stap-voor-stap carrièreplan opstellen.
Blijf altijd professioneel en kalm. Wees vooral ook duidelijk. Onderzoek voordat je het gesprek aangaat wat je precies anders wil en hóe dat volgens jou moet veranderen.
Zelfs al hebben jij en je werkgever de beste intenties, soms kom je er niet uit. Voer in dat geval wel een exitgesprek. Werkgevers kunnen zo een eerlijker beeld krijgen hoe werknemers - die nu wat vrijer kunnen spreken - de bedrijfscultuur en -processen ervaren. Werknemers kunnen nog een keer reflecteren op wat zij niet waardeerden of misten in deze functie en weten zo beter wat zij wel zoeken in een nieuw baan.
Go for happy! Zoek én vind hier de job van je leven…
(ss/kv) - Bron: Robert Walters
17 mei 2021Wat mag je verwachten van het evaluatiegesprek? En hoe bereid je je voor?
Iedereen vraagt zich vroeg of laat weleens af of het niet beter is om gewoon ontslag te nemen. De redenen zijn legio...
Het modewoord van het jaar: work-lifebalans. Iedereen wil een perfect evenwicht vinden tussen werk en gezin. Maar daar slaagt lang niet iedereen in.
De beslissing om een job te verlaten, krijgt het vaakst vorm tijdens zomermaanden, zo blijkt. September en oktober zijn namelijk piekmaanden voor de indiening van ontslag.
Onze buren uit Nederland volgen als tweede, op de voet gevolgd door werknemers uit Groot-Brittannië en Duitsland. Frankrijk hinkt achterop...
Heb je eindelijk de beslissing genomen om van job te veranderen? En heb je een nieuwe baan gevonden die echt bij je past? 7 praktische tips ...
Iedereen heeft weleens een mindere dag op het werk. Doorgaans kun je frustraties herleiden tot 5 categorieën. Herken jij ze?
Eén op de vijf werkende Vlamingen is niet blij met de relaties met collega’s. Maar flexwerk en autonomie doen wonderen.
Je ontslag geven doe je niet zomaar. Je kan je dus maar best goed voorbereiden. Hoe het wel en hoe het niet moet? Jobat.be zet alles voor je op een rij.