Hoe kan jouw baas je helpen bij thuiswerk?
Thuiswerken was de afgelopen weken voor velen verplichte kost als gevolg van de coronamaatregelen. Helaas blijkt het toch niet iedereen gegeven.
De coronacrisis was de ultieme auditie om te laten zien dat je in de toekomst perfect wat vaker thuis kunt werken. Maar dan moet je natuurlijk wel bewijzen hebben. Werk je op een klantendienst? Dan kun je bijvoorbeeld makkelijk aantonen dat je meer klanten hebt gebeld, of extra veel problemen hebt opgelost. Laat zien dat je thuis méér werk gedaan kreeg dan tijdens een normale dag op kantoor.
Stel dat je toch iets minder productief bent geweest, wijs dan op het feit dat je moest jongleren: werken in combinatie met twee kleine kinderen in huis is niet makkelijk. Maar als je ondanks al die stress je werk goed hebt gedaan, kan het juist indrukwekkend zijn en je baas een stapje dichter richting thuiswerk duwen.
Wees niet verlegen om al je prestaties op te lijsten in een zogenaamd ‘stoefboek’. Iedereen weet dat de pandemie een intense tijd was, en nog steeds is. Maar als je zelfs in de meest bizarre tijden kunt presteren en een steun kunt zijn voor je teamgenoten, ook al is het van thuis, dan weet je baas wat je in je mars hebt.
En dat moet je niet al te letterlijk nemen. Laat gewoon zien dat je aan het werk bent wanneer dat van je verwacht wordt. Wacht niet te lang met e-mails beantwoorden en zorg dat je online bent als je met een online communicatietool werkt. Je geeft niet alleen een goede indruk, maar het helpt je ook om die werkmentaliteit beter vast te houden.
De kans is groot dat je takenpakket een beetje werd teruggeschroefd tijdens de pandemie. Hou er dus rekening mee dat wanneer alles terug zijn normale gang gaat, je misschien opdrachten hebt die moeilijk van thuis uit te voeren zijn. Ga op zoek naar oplossingen. Misschien is het wel een idee om één vaste dag op kantoor te werken, om al die taken in één keer uit te voeren.
Timing is alles! Je vraag stellen als er een belangrijke deadline nadert en iedereen druk bezig is, dat doe je beter niet. Wat kun je wel doen? Het ter sprake brengen als je net een knappe prestatie hebt neergezet. Volg gewoon je buikgevoel, daar kun je meestal wel op vertrouwen. Twijfel je toch nog een beetje? Pols dan even naar het standpunt van je leidinggevende. Laat eens vallen hoe productief je thuis bent en kijk wat zijn of haar reactie is.
Klaar om het gesprek aan te gaan? Zorg dan dat je voorbereid bent. Plan een videomeeting in, zodat je de lichaamstaal kunt observeren en maak een lijst van alle voordelen die je ondervindt van het telewerken. Wees ook duidelijk in wat je precies wilt: een dag minder naar kantoor gaan, altijd thuiswerken...
Tot nu heb je enkel de voordelen voor jezelf uit de doeken gedaan, maar wat wint het bedrijf ermee? Ben je lang onderweg naar kantoor? Dan kun je vertellen dat als het pendelen wegvalt, je bijvoorbeeld vaker beschikbaar bent voor vroege ochtendvergaderingen of late videocalls.
Is je baas niet al te enthousiast? Zoek dan naar een compromis. Misschien ziet hij of zij een dag of twee per week telewerken wel zitten, maar niet meteen een hele week. Of vraag om het een kans te geven.
De coronacrisis was uitzonderlijk en heel wat werkgevers hadden geen andere keuze dan de werknemers thuis te laten werken. Misschien heeft je leidinggevende nooit stilgestaan bij de voordelen, en kan een proefperiode, waarbij de focus duidelijk op de voordelen ligt van het thuiswerk, meer inzicht geven.
(dt/em) - Bron: The Muse
11 augustus 2020Thuiswerken was de afgelopen weken voor velen verplichte kost als gevolg van de coronamaatregelen. Helaas blijkt het toch niet iedereen gegeven.
Moet je, om overtuigend over te komen op je volgende teammeeting of sollicitatiegesprek, dan wel snel of eerder traag spreken?
Vele bedrijven denken al na over de toekomst van hun kantoor. “Dat moet kleiner en kostefficiënter”, zo klinkt het.
Krijgen wat je wil, lukt enkel als je weet te overtuigen. Als je anderen weet te raken. Hoe doe je dat?
De beste manier om anderen te overtuigen, is proberen op dezelfde golflengte te komen met deze persoon. En daar bestaat een heel eenvoudige techniek voor…
Maar liefst 56% van de Belgische werknemers is ontevreden met de inspraak op het werk. En dat is slecht voor zowel werkgever als werknemer.
Zowel werknemers als werkgevers zien een overwegend positief effect van thuiswerken op de productiviteit.
Aan thuiswerken zijn ook kosten verbonden. Is je baas verplicht om deze allemaal te betalen?
De coronacrisis houdt ons dagelijkse leven ‘on hold’. Staan we voor grote veranderingen of is het straks weer ‘business as usual’?