Thuiswerken
Vorige

1 van 283

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel euro bespaar je dankzij hybride werken?

Hoe je baas overtuigen dat thuiswerk iets voor jou is

Foto door Thought Catalog via Unsplash
Van thuis uit werken is al lang niet meer nieuw, voor millennials is het zelfs het meest gezochte jobvoordeel. En aangezien je dit artikel leest, wil jij vermoedelijk ook meer van thuis uit werken… Met deze stappen overtuig je jouw baas!

Thuiswerk is niet voor iedereen weggelegd. In sommige bedrijven worden de wenkbrauwen gefronst als het onderwerp op tafel komt, of misschien is het geen optie om er zelfs nog maar over te spreken. In dat geval zal je je baas waarschijnlijk ook niet kunnen overtuigen… Voor sommige beroepen kan het gewoon praktisch gezien niet, zoals voor medisch personeel of onderwijzers. Is het onderwerp op jouw werk geen taboe? En heb jij in jouw job genoeg aan een laptop, telefoon en internet? Dan zou thuiswerk wel eens iets voor jou kunnen zijn. Wij maakten een stappenplan hoe je deze vraag tot thuiswerk het best kan aanpakken.

1. Jouw werk is van topkwaliteit

Vooraleer je de vraag stelt, denk je best even na… Hoe waren de voorbije evaluatiegesprekken? Zijn er al momenten geweest waarin je echt de bal missloeg? Hoe loopt de samenwerking met collega’s en klanten? Kreeg je onlangs positieve feedback?

Hoe evalueer je jezelf na deze vragen? Als je denkt dat je toch niet zo veel kans maakt, verlies dan de hoop nog niet. Probeer jezelf dan gewoon te bewijzen. Misschien is het dan wel een goed idee om het gesprek even te verzetten naar een later moment. Als je baas je niet vertrouwt, heeft het namelijk absoluut geen zin om voor te stellen van op afstand te werken.

Sta jij wel in een goed daglicht en presteer jij als de beste versie van jezelf? Schrijf dan alvast enkele sleutelwoorden op over recente prestaties, voor in het geval die van je gevraagd worden.

2. Wees voorbereid op de ‘waarom’-vraag

Maak jezelf geen illusies. Hoe goed jij ook werkt, wat je ook doet, hoe geliefd je ook bent: je krijgt ALTIJD de vraag waarom je van thuis uit wil werken. Dit is ook niet verwonderlijk, want die keuze heeft ook een effect op jouw verantwoordelijke en het team waarin je werkt.

Draai ook niet te veel rond de pot, maar wees eerlijk over de achterliggende redenen. Het is niet erg om de niet-werkgerelateerde aspecten van je leven af en toe op de eerste plaats te zetten. Misschien verhuis je naar een stad die wat verder ligt, of is er een van je ouders ziek en heeft hij of zij begeleiding nodig… Een werknemer met minder stress, zal beter functioneren en zich beter kunnen focussen. Zolang je goed blijft werken, zou dit geen probleem mogen vormen.

3. Maak een plan van aanpak

Een plan zorgt er niet alleen voor dat je voor jezelf en je baas duidelijkheid schept, het toont ook aan dat je er goed over nagedacht hebt. Met een plan in de hand is de kans ook groter dat je de gestelde vragen beter zal kunnen beantwoorden. Stel jezelf even in de plaats van jouw baas, welke zorgen zou jij hebben omtrent het onderwerp? Mogelijke problemen kunnen verschillende oorzaken hebben:

  • Communicatie, zal je nog wel voldoende bereikbaar zijn?
  • Waar ga je werken en hoe kan je beloven dat je gefocust zal blijven?
  • Hoe zal je je aanwezigheid bij belangrijke meetings regelen?
  • Hoe ga je het contact met je collega’s en baas onderhouden?
  • Ga je je kunnen blijven inleven in de bedrijfscultuur?

4. Ga eens babbelen

Ga het gesprek aan met je baas. Je bent voorbereid, je bent overtuigd van je eigen verhaal, dus nu moet je het alleen nog gaan vragen. Probeer te vermijden dat het hele gesprek alleen gaat over jou en wat jij nodig hebt. Je mag het wel zeggen, maar voor je baas is het nog steeds prioritair dat je aantoont dat je de noden van het bedrijf kan invullen. Het maakt niet uit van waar je werkt, als je maar productief blijft, of misschien lever je van thuis uit zelfs beter werk af.

5. Stel een proefperiode voor

Als de optie bestaat en je baas openstaat voor het idee, kan je voorstellen om het eens een tijdje op proef te proberen. Tijdens die proefperiode moet je jezelf dan écht bewijzen. Je werk moet dus nog steeds kwalitatief in orde zijn, je doet wat je hebt beloofd. Blijkt het toch niet de ideale fit te zijn voor jou, of voor het bedrijf, dan kan je nog steeds terug.

(mr) 

18 juli 2016
Anderen bekeken ook