Bazen
Vorige

1 van 491

Volgende
Volgend artikel:

Leidinggevenden missen al te vaak die ene vaardigheid

Hoe je als introvert toch een uitstekende leider kan zijn

Joe Biden is een introvert leider.
De nieuw verkozen president van de Verenigde Staten, Joe Biden, is een mooi voorbeeld van een succesvolle introverte leider.
Wie introvert is, hoort regelmatig opmerkingen als: ‘laat je meer zien’, ‘toon wat emotie’ en ‘waarom zeg je niks?’. Stille mensen voldoen niet aan het ideale plaatje van de uitgesproken, aanwezige werknemer. Toch kunnen ‘die stillen’ ook stappen vooruit maken in hun carrière. Karolien Koolhof sprak voor haar nieuwe boek met introverte leiders.

Karolien Koolhof begon haar carrière als journaliste. Inmiddels helpt ze als coach mede-introverten meer uit hun loopbaan te halen. Voor haar MBA-opleiding ‘Creatief Leiderschap’ deed ze onderzoek dat leidde tot haar boek ‘Introvert leiderschap: de stille kracht van de introverte leider’.

Voor dat onderzoek sprak Koolhof met 30 introverte leiders wereldwijd. In haar boek staan 12 interviews met Nederlanders en Belgen. Het gaat om topmannen en -vrouwen in allerlei functies die heel mensgericht zijn. Volgens Koolhof blinken ze uit in een-op-eencontact met hun werknemers. Bovendien kunnen ze goed luisteren en hebben ze oprechte interesse. Dat is in contrast met het hardnekkige vooroordeel dat introverten niet sociaal zouden zijn.

Introverte leiders staan inderdaad liever niet op de voorgrond. Ze geven wél hun team ruimte om te laten zien wat zij kunnen.

Introverten?

Introverte mensen zijn gevoelig aan impulsen van buitenaf. Ze raken snel overprikkeld en trekken zich dan terug. Vaak hebben ze meer tijd nodig om impulsen te verwerken waardoor ze niet meteen reageren. Prikkels zoeken ze zelden op.

Daarnaast zijn ze analytisch sterk. Introverten kunnen goed dingen vanaf een afstand bekijken. Werkt hun bedrijf of afdeling niet optimaal, dan staan ze open voor nieuwe ideeën.

Weinig introverte leiders

Er zijn opvallend minder introverte leiders. Een verklaring is volgens Koolhof niet moeilijk te zoeken. De Westerse maatschappij beschouwt extraverte karaktereigenschappen als wenselijk: energiek zijn, je makkelijk uiten, snel reageren, graag op de voorgrond staan...

Introverte kenmerken worden eerder geassocieerd met verlegenheid, onzekerheid of zelfs desinteresse. Als introvert persoon moet je tegen die vooroordelen opboksen. Dat maakt het soms moeilijker om het even ver te schoppen als een extravert.

Lees ook: 3 misverstanden over introversie

Ambities waarmaken

Ook Koolhof, zelf introvert, liep tegen deze vooroordelen aan. Tijdens een sollicitatiegesprek bracht één vraag haar van haar stuk: ‘Heb je ooit een prullenbak omvergegooid?’. De organisatie vond dat een leidinggevende in staat moest zijn om zijn/haar emoties te uiten. Boosheid, in dit geval. Als introvert persoon functioneert Koolhof zo niet en dus ging de job naar een ander.

Koolhof bleef met het gevoel zitten vaardigheden te missen om haar ambities waar te maken. Dus ging ze die leren. Twee jaar geleden startte ze de MBA-opleiding ‘Creatief Leiderschap’. Die opende haar ogen: zij moest niet extraverter worden om een goede leider te zijn. Integendeel, introverten en extraverten kunnen allebei goede leiders zijn vanuit hun eigen kwaliteiten.

Lees ook: 11 manieren om als introvert je voordeel te doen

Schoolvoorbeeld

Een goed voorbeeld van een succesvol introvert leider? Barack Obama. Of de kersverse president van de Verenigde Staten. Joe Biden is het tegenovergestelde van de extraverte Donald Trump. Biden is empathisch en integer. Hij schreeuwt het niet van de daken en heeft toch een erg groot bereik.

Een belangrijk kenmerk van introverte leiders? Ze kunnen risico’s goed inschatten en zich concentreren op langetermijndoelstellingen. Andere bekende introverten zijn Bill Gates, Mark Zuckerberg, Steve Jobs, Angela Merkel en J.K. Rowling.

(gg/em) - Bron: AD.nl - Foto: AFP

Karolien Koolhof, Introvert leiderschap: de stille kracht van de introverte leider, Van Duuren Management (24,99 euro)

14 december 2020
Anderen bekeken ook