Zorgt een bouwwerf zelf voor opleiding?
Het bestaande opleidingsaanbod matcht met de noden van de bouwsector: in de bouw kun je met de juiste bagage dus meteen aan de slag.
Karel Deprez is ingenieur bouwkunde bij Besix in Brussel. Hij werkt steevast aan gigantische infrastructuurprojecten: ‘landmarks’ in het landschap van een stad. Momenteel pakt Karel samen met zijn collega’s de broodnodige renovatie aan van de Brusselse Leopold II-tunnel. “De schachten reiken tot 23 meter diep onder de grond”, vertelt hij.
“We duiken met de tunnel onder twee metrolijnen en het kanaal Brussel-Charleroi.” Ook Derrick Naets gaat zo diep naar beneden. Hij is projectleider tunneltechnologie bij Infrabel in Brussel. “We dalen niet af met de lift, we nemen de trappen. Goed voor de conditie”, grapt hij.
De grapjes blijven achterwege wanneer Derrick deskundig vertelt over de technische uitdagingen bij ondergrondse projecten. “Een hoog en constant veiligheidsniveau garanderen is de zwaarste opgave”, legt hij uit. “Zowel tijdens de werken zelf als bij de daaropvolgende exploitatie van de tunnel. Bovendien moeten de reizigers de infrastructuur kunnen blijven gebruiken terwijl er bijvoorbeeld onderhoudswerken plaatsvinden. Je kan niet zomaar het treinverkeer vertragen.”
Ook bij de renovatie van de Leopold II-tunnel blijven de wagens erdoor rijden. “Dat brengt een complexe fasering van de werken met zich mee”, haalt Karel Deprez aan. “Alle werken in de tunnel moeten ’s nachts en tijdens het zomerverlof gebeuren. Bovendien is het een logistieke uitdaging om alle materiaal ter plaatse te krijgen en te installeren.”
Wanneer collega’s tijdens een langdurig ondergronds project samenwerken, zijn ze op elkaar aangewezen. Ze vertrouwen op elkaar. “We zijn echte ploegspelers”, getuigt Karel Deprez. “Communicatie is cruciaal. Informatie delen we in het Nederlands, Frans en Engels, want arbeiders en toezichters komen uit verschillende landen.”
Derrick Naets vult aan: “De sfeer is bijzonder collegiaal, bijna vriendschappelijk als je onder de grond werkt. De gevoelsmatige afstand tussen hiërarchie en medewerkers valt weg. We gaan assertief en constructief met elkaar om. Dankzij een tolk lukt dat zelfs in meerdere talen.”
De planning respecteren is uiterst belangrijk. “Dat is een constante zorg”, aldus Karel. “Opleveringstermijnen liggen contractueel vast. Dat onderstreept de noodzaak van een nauwkeurige voorbereiding. Je bouwt scenario’s in voor het geval er risico’s opduiken. Plan B ligt altijd klaar.”
De tijdsdruk heeft echter geen impact op de veiligheid. “Nooit”, is Karel categoriek. “We zetten extra middelen in of wijzigen de fasering. Improviseren is uit den boze. Dat leidt tot fouten en onveilige situaties.” Derrick wijst op de cruciale veiligheidsattitude bij iedereen. Voor zichzelf, collega’s, aannemers en de omgeving. “Het grootste gevaar is gewenning”, weet hij.
“Je hoeft hier nooit bang te zijn. Wel alert. Zorg dat je de veiligheidsprocedures kent en dat ze fris in je hoofd blijven zitten.”
(gv)
18 juli 2016Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Het bestaande opleidingsaanbod matcht met de noden van de bouwsector: in de bouw kun je met de juiste bagage dus meteen aan de slag.
Vorige week werd overal ter wereld de internationale vrouwendag gevierd. Ook op de werkvloer werd het sterke geslacht in de watten gelegd.
De provincie Antwerpen heeft de komende jaren grote nood aan wegenbouwers, in het bijzonder met de grote werken voor de Oosterweelverbinding in het vooruitzicht.
Een werfleider onderhandelt met aannemers, ploegbazen en toezichters, maar zorgt er ook voor dat er geen koeien in de werfput vallen.
De Oosterweelwerf op Linkeroever en in Zwijndrecht gaat vanaf september van start. Het wordt een echte leerwerf ...
Cohousingprojecten winnen terrein op traditionele woningbouw. Wat betekent deze nieuwe manier van bouwen voor wie aan de slag wil in de sector?
Bert is technieker elektriciteit bij Fluvius, daar kwamen al zijn wensen samen.
Vakantie voor de ene collega levert vaak meer werk op voor de andere... Ruim 1 op de 3 Vlamingen ervaart extra werkdruk tijdens het verlof van collega’s.
De kans is groot dat je geen persoonlijke werkplek meer hebt op kantoor. Hoe zorg je ervoor dat jij je toch nog thuis voelt op een gedeelde flexplek?