Uit een recente bevraging van IDEWE, een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, bij 24.000 Belgische werknemers over alle sectoren, blijkt dat 5,9% pestgedrag heeft ervaren in de tweede helft van 2022.
Dat is een lichte daling in vergelijking met vorig jaar (6,4%), al is het toch geen goed nieuws over de ganse lijn. Zo valt volgens IDEWE vooral de sterke stijging van het aantal meldingen rond psychisch geweld en discriminatie op.
Extra: Telewerk roept pesten op kantoor geen halt toe
Het gebeurt daar blijkbaar niet meer dan in een andere sector. Ook al is pesten een breed begrip en vallen diverse studies onderling moeilijk te vergelijken, toch lijkt de bouwsector zeker geen pest-sector bij uitstek te zijn. Uit de werkbaarheidsmonitor van de SERV (Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen) blijkt dat de bouw het allesbehalve slecht doet als het om pesten gaat.
Lees ook: 1 op de 7 werknemers wordt gepest op het werk
1% van de werknemers in de bouw krijgt geregeld te maken met pestgedrag, 7% sporadisch. En als het gaat om seksueel grensoverschrijdend gedrag, doet de (vaak overwegend mannelijke) bouwsector het zelfs beter dan andere sectoren.
“Wij streven naar pestvrije werven. De cijfers spreken in ons voordeel, maar elk pestgeval is er één te veel”, aldus Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie. “Pesten verpest niet alleen het leven van het slachtoffer, maar verziekt het hele team.”
Binnen de bouwsector loopt, volgens Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie, intussen het project ‘Building your mental resilience’ dat focust op psychosociaal welzijn in het algemeen, waarvan pesten een onderdeel vormt. “Tegen de zomer van 2023 wil de sector vanuit het project concrete tools ontwikkelen voor werkgevers én werknemers in de bouw.”
Interesse in een job in de bouw? Bekijk het huidige vacatureaanbod
(William Visterin)
24 februari 2023Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Vroeg opstaan, weekends en fysiek zwaar werk: veel jobkandidaten passen ervoor, merken ze in de horeca, zorg en bouw. “Onze sector is zoveel meer.”
Een toxische werkomgeving. Hoe herken je die? En vooral: wat kan je eraan doen?
Werken in de bouwsector is niet meer zoals 20 jaar geleden. En ook de schaarste aan arbeidskrachten lijkt ongezien. Deze 3 trends maken anno 2022 de dienst uit.
Een plaagstoot tijdens het werk maakt de sfeer alleen maar jovialer en aangenamer. Maar wat als de plaagstootjes evolueren naar regelrecht pestgedrag?
De bouw is als vanouds goed vertegenwoordigd in de lijst met knelpuntberoepen. Wat zijn de 8 absolute knelpunten in de bouwsector?
Het aantal gevallen rond pestgedrag op het werk daalt niet, en verplaatst zich zelfs naar de digitale sfeer...
Bouw creëert 7% van alle private tewerkstelling in ons land. Een belangrijke sector, met heel wat (knelpunt)beroepen. Maar ook een sector die sterk innoveert...
Daar waar de bouwsector met zijn onzekere prijzen en bevoorrading door een turbulente periode gaat, is er inzake jobs één zekerheid: de nood aan mensen.
Maar liefst 16.000 vacatures telt de bouwsector, en dat aantal lijkt zelfs een onderschatting. “Opleiding voor nieuwkomers is cruciaal.”