Sorry, maar we zeggen te vaak sorry op de werkvloer
Honderd keer op een dag ‘sorry’ zeggen … het heeft écht geen zin. Sterker nog: het maakt de dingen alleen maar erger. Ontdek waarom.
Ondanks de trend rond zelfsturing en plattere organisatiestructuren in het bedrijfsleven, houden Belgen liefst enige afstand in de arbeidsrelatie met hun managers of leiders. “Privileges en statussymbolen voor onze bazen vinden we normaal”, stelt Peggy De Prins van AMS. “In ruil daarvoor worden we graag opgemerkt, beluisterd en bejubeld door de bazen.”
Tegelijkertijd zijn Belgen vrij individualistisch. “We zeggen graag wat we denken en schuwen daarbij de confrontatie niet”, aldus De Prins, die wijst op een spreidstand.
“Medewerkers tonen bijvoorbeeld graag respect voor hun baas, maar achter hun rug doen ze net het tegenovergestelde van wat de baas verlangt of van wat is overeengekomen.”
Medewerkers denken het soms ook beter te weten, maar voelen dat ze zich onvoldoende kunnen uitdrukken. Waardoor de Belg regelmatig zwijgt, zeker tijdens corona, vaak als vorm van stil verzet.
“Maar zulk schaduwgedrag kan wel een serieuze domper zetten op het vertrouwen binnen de arbeidsrelatie”, besluit De Prins.
(William Visterin)
23 juni 2021Honderd keer op een dag ‘sorry’ zeggen … het heeft écht geen zin. Sterker nog: het maakt de dingen alleen maar erger. Ontdek waarom.
Bij zelfsturing krijgen werknemers meer verantwoordelijkheid over hun werk en het behalen van resultaten. Klinkt mooi, maar hoe werkt dit in de praktijk?
Thuiswerken kan het risico versterken dat werknemers minder inspraak krijgen in beslissingen. AMS onderzoekt het fenomeen...
Een op drie werknemers vindt dat hun baas het niet goed aanpakt. Maar de leidinggevenden zelf hebben een andere mening...
Een op de vier werknemers kan kiezen waar en wanneer hij of zij werkt. Ben jij bij de gelukkigen? Nee? Lees dan hier hoe dit komt.
Het is een cliché dat vrouwen veel praten, want op de werkvloer houden ze vaker hun mond dan mannen. Wil jij meer gehoord worden? Lees dan onderstaande tips.
Na het jaren te hebben toegestaan, keert de slinger terug. Technologiebedrijf Yahoo raadt zijn medewerkers af om nog thuis te werken.
“Een bedrijf is geen democratie”, zo hoor je weleens. Of ook: “Iemand moet de baas zijn.” Toch is inspraak wenselijk. Ann, Sandra en Boudewijn aan het woord!
Werkgevers zetten al langer sterk in op training on-the-job. Maar opleidingen worden in ijltempo meer digitaal en geautomatiseerd.