Profielen in IT & data (20%) en in engineering & techniek (20%) staan helemaal bovenaan de lijst van functies die het moeilijkst in te vullen zijn. Dat blijkt uit een recent onderzoek van ManpowerGroup bij 510 Belgische werkgevers.
Bijna één bedrijf op vijf (17%) geeft aan zelfs grote moeite te hebben om de juiste profielen te vinden. Het cijfer van 80% - die het tekort moeilijk ingevuld krijgt - lag enkel in 2021 hoger (toen 83%). Vorig jaar lag dat percentage op 76%, maar vooral op lange termijn valt de toegenomen war for talent op. In 2014 bijvoorbeeld hadden slechts 13% van de werkgevers moeilijkheden bij het invullen van hun vacatures.
Wanted: profielen in IT & data
Welke strategieën kiezen werkgevers om het gebrek aan beschikbare vaardigheden op te vangen? 58% investeert in de opleiding van hun bestaand personeel (het zogenaamde upskilling & reskilling), 37% werft vast personeel aan om nieuwe functies in te vullen, 25% maakt meer gebruik van extern personeel (zoals consultants of uitzendkrachten) en 22% investeert meer in technologie om hun processen te verbeteren.
Ontdek: Deze bedrijven zijn op zoek naar profielen in engineering & techniek
Kandidaten kunnen dus vaak kiezen, en dat merken werkgevers ook. “Vroeger organiseerden mensen hun leven rond hun werk. Nu willen ze hun werk rond hun leven organiseren”, stelt Sébastien Delfosse van ManpowerGroup Belgium.
Bedrijven staan intussen voor een dubbele uitdaging: de vaardigheden vinden die zijn aangepast aan de versnelling van technologische innovaties en digitale technologieën, én inspelen op de nieuwe verwachtingen van kandidaten en werknemers die zich ten opzichte van arbeid als consumenten gedragen.
Lees ook: Welke kwaliteiten heb je vandaag nodig op de arbeidsmarkt?
Om wervingsproblemen het hoofd te bieden wil meer dan de helft (55%) in de eerste plaats beter inspelen op de behoefte aan flexibiliteit van kandidaten en werknemers. Dit betreft volgens Delfosse zowel “wanneer moet het werk worden gedaan” (deeltijds, flexibele werktijden) als “waar moet het werk worden gedaan” (locatie, telewerken of hybride). Dit moet helpen om talent aan te trekken en aan zich te binden.
Daarnaast hebben de werkgevers nog andere acties geïmplementeerd: 23% heeft volgens de rondvraag van ManpowerGroup zijn pool van kandidaten uitgebreid, door bijvoorbeeld ook te opteren voor oudere werknemers of voor meer diversiteit. 22% is bereid de lonen te verhogen en 20% heeft zijn wervingsvereisten versoepeld, zowel voor kwalificaties als voor diploma’s.
Flexibel(er) werken: 9 juridische mogelijkheden
(William Visterin)
21 juni 2023Wat doe je als recruiter als je technicus zo gegeerd is dat hij of zij sowieso zeker is van de baan? Heeft een sollicitatiegesprek dan nog wel nut?
Bijna de helft van de Belgische bedrijven beschouwt diversiteit en inclusie als een prioriteit. De investeringen en inspanningen in dit domein nemen toe.
Technici worden overal gezocht. Maar sommige profielen en beroepen zijn nog grotere knelpunten dan andere. Wie zijn de 6 meest gegeerde techniekers?
In de wereld van selectie en rekrutering lijkt de IT-recruiter een beetje de vreemde eend in de bijt te zijn, daar ergens tussen mens en machine.
In de recente top tien van grootste knelpuntberoepen staan er twee uit de industrie: de technicus installaties en de elektrotechnisch installateur.
Kriebelt het bij jou om een andere job te zoeken? Stel jezelf een paar belangrijke vragen vooraleer je zomaar in het wilde weg begint te solliciteren...
Door de coronacrisis ontdekken heel wat werknemers de voordelen van flexibel werken. Maar wat zijn alle juridische mogelijkheden?
Technici liggen goed in de jobmarkt. Al is er een behoorlijk verschil qua salaris... Welke profielen doen het het best inzake loon?
2023 werd door de Europese Commissie uitgeroepen tot het Europees Jaar van de Vaardigheden. Maar welke specifieke vaardigheden heb je nodig op de werkvloer?