3 gouden tips voor een goed evenwicht tussen werk en privé
Soms is het leven écht te druk. Zorg er dus voor dat je leven – en je persoonlijke geluk – in evenwicht blijft. Hoe? Dankzij deze 3 gouden tips!
Nochtans begon het allemaal veelbelovend: nieuwe technologische communicatiemiddelen kondigden een tijdperk aan van meer flexibiliteit op de werkvloer, waarin - via plaats- en tijdsonafhankelijk werken - de combinatie tussen gezin en werk zou worden gefaciliteerd.
De realiteit is minder rooskleurig. Laptop en smartphone zorgen ervoor dat we voortdurend bereikbaar zijn en dat de informatieflow nooit stopt, mede dankzij de ‘globale’ economie die ons 24/24 non-stop connecteert met wel ergens in de wereld. Een workaholic baas of dito collega zet zijn werkritme ‘viraal’ over op andere medewerkers. ‘Always on’ zijn betekent dat men nooit volledig loskoppelt en dus niet recupereert. Geen mens is hier tegen bestand: werknemers worden ziek of raken uitgeblust.
Een onevenwicht tussen job en privé kan echter eveneens in de andere richting spelen. Wanneer je in je privéleven heftige dingen meemaakt (de geboorte van een kind, een relatiebreuk, de zorg voor een hulpbehoevende ouder…) zet dit ook je beroepsleven onder druk, met soms nefaste gevolgen.
Recent onderzoek door Prof. Godderis (K.U.L., 03-2016) wijst op een verhoogd risico op burnout bij veertigers. Dat is immers de leeftijd waarop vele zaken moeten worden gecombineerd: men is op het toppunt van zijn carrière, heeft nog jongere kinderen en vaak al hulpbehoevende ouders. De juiste balans tussen werk en privé is dan wel eens zoek.
Nochtans blijken medewerkers met een goede ‘work/life balance’ gemotiveerder te zijn in hun job, vlotter hun objectieven te behalen en minder vaak afwezig te zijn. Meer nog dan verloning of promotiekansen is dit aspect bepalend voor iemands algemene jobtevredenheid. Wat het dus ook voor werkgevers een interessante topic maakt.
Hoe nu zorgen voor een harmonieus huwelijk tussen werk en privé? Het is vooral zaak zélf manager te blijven van je eigen leven en bewuste keuzes te maken in plaats van je te ‘laten leven’. Durf stil te staan en jezelf de vraag te stellen wat écht belangrijk is. Trek hier je conclusies uit en handel ernaar.
Kan je hierbij wat ondersteuning gebruiken, dan is online Coaching misschien de oplossing voor jou. Deze innovatieve vorm van begeleiding kan je helpen je prioriteiten duidelijk te stellen, zodat je “werkt om te leven” en niet “leeft om te werken”. En zo kan de nieuwe technologie dan toch nog z’n beloftes waarmaken.
(ml) - Bron: MyCoach
23 maart 2016Soms is het leven écht te druk. Zorg er dus voor dat je leven – en je persoonlijke geluk – in evenwicht blijft. Hoe? Dankzij deze 3 gouden tips!
Beginnen je overuren op te tellen? Je gewicht zou dat voorbeeld dan ook wel eens kunnen volgen...
Probeer geen gewoonte van overwerken te maken, voor je het weet, zit je met een burn-out. Maak snel komaf met al dat overwerken aan de hand van deze tips!
“Ik tracht aan te tonen hoe je energieniveau in evenwicht kan blijven”, vertelt voormalig tenniskampioene Dominique Monami.
Het presteren van overwerk is in principe verboden. Overwerk is enkel door de Arbeidswet toegelaten in specifieke onvoorziene omstandigheden.
Moeders die na hun zwangerschap opnieuw aan de slag gaan vinden het moeilijk om een goed evenwicht te vinden tussen hun werk- en privéleven, zo blijkt.
Je stage doen bij het bedrijf waarop je hoopte, nadien een job aangeboden krijgen bij datzelfde bedrijf én na een jaar groeikansen zien bij diezelfde werkgever. Dat is het parcours dat Xante Janssens (24) na haar studies aflegde bij Hoogmartens Wegenbouw.
Vanaf 2024 gelden een aantal nieuwe regels die te maken hebben met het opnemen van je vakantiedagen...
Voor wie nu al bezig is met z’n vakantieplanning op te maken, hebben we goed nieuws: ook dit jaar kan je werkgever jou extra bijkomende vakantiedagen geven.