Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1066

Volgende
Volgend artikel:

Heb jij ook flexibele uren?

Hoe herken je een (psychisch) probleem bij een collega?

Mentale problemen werk
Het aantal werknemers in ons land met psychische klachten is de voorbije vijf jaar stevig toegenomen, zo blijkt uit een onderzoek van Mensura. Terwijl vijf jaar geleden nog 4,2% van de werknemers aangaf met psychische klachten te kampen, was dat in 2023 al 7,5%. Dat is een stijging van maar liefst 80%. Het is dan ook belangrijk voor werkgevers om een preventief welzijnsbeleid uit te werken. Maar hoe kan je als werknemer de signalen van een (mentaal) probleem bij een collega opmerken?

Alles oké met je collega?

Het is volkomen normaal dat niet iedereen zich altijd even opgewekt voelt. Maar als je collega zich herhaaldelijk anders gedraagt, dan is er misschien toch iets meer aan de hand. Als je weet wat de specifieke signalen zijn waar je moet op letten, dan kan je je collega zo snel mogelijk een luisterend oor bieden of helpen.

Lees ook: Hoe thuiswerken leidt tot psychische klachten

Verminderd functioneren

Alles wat op een verminderd functioneren wijst, kan een indicatie zijn van psychische moeilijkheden. Let vooral op afgenomen concentratievermogen, geagiteerde reacties, een gespannen houding, slaperigheid, meer fouten maken, minder spraakzaam worden en zich afzonderen tijdens de lunch. Zeker als dit gedrag indruist tegen iemands gewoontes, is dit een teken aan de wand.

Problematisch middelengebruik kan zich echter ook vertalen in veelvuldige afwezigheid of te laat komen, arbeidsverzuim door arbeidsongeschiktheid, motivatie- en productiviteitsdaling, teruglopende kwaliteit van het werk en arbeidsongevallen door verminderde waakzaamheid of door roekeloos gedrag. De kans op ongevallen verhoogt namelijk als er roesmiddelen in het spel zijn. Volgens ramingen gebeuren zelfs 15 tot 30 procent van de arbeidsongevallen onder invloed van alcohol.

Meer mentale veerkracht op de werkvloer: 5 tips

Vraag hoe het gaat

Ontvang je als collega signalen van psychische problemen, dan kan je voorzichtig polsen wat er aan de hand is. "Je bent beter té bezorgd dan helemaal niet", meent psycholoog Nico De fauw. "Door er niet naar te vragen, glipt twee derde van de probleemgebruikers door de mazen van het net. Dat is aangetoond", zegt psychiater Hendrik Peuskens. 

Extra: Hoe gezond is de Belgische werknemer?

Houd er wel rekening mee dat het reiken van een helpende hand niet te dwingend mag overkomen. "Mensen hebben vaak schroom om voor hun problemen uit te komen. Door er zelf over te spreken, geef je aan dat je bezorgd bent en bereid bent om te helpen. Dat je gemerkt hebt dat er iets mis is, zal de persoon in kwestie uiteindelijk als positief ervaren. Het kan best zijn dat je collega na een tijdje naar je terugkeert en bekent dat hij of zij het moeilijk heeft en er iets wil aan doen", aldus De fauw. 

CHECK: Leidinggevende ziet mentale gezondheid vaak als probleem
Schrijf je eigen beoordeling

(pvd/lm) – Bron: Mensura

9 oktober 2024

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook