Waarom je beter niet eet aan je bureau
Druk, druk, druk … Een werkdag zit propvol, en dus eten we maar snel iets achter onze computer. Geen goed idee, zegt Jobat. Waarom niet?
De voorschriften over onze werkplek zijn te vinden in het ARAB, het algemeen reglement voor de arbeidsbescherming.
Daarin lezen we onder meer dat:
Deze bepalingen gelden zowel voor ambtenaren als voor werknemers uit de private sector. Vroeger bestond er voor ambtenaren de regel ‘hoe hoger in rang, hoe groter je bureau’, maar nu zijn er voor de publieke sector geen specifieke regels meer. In Nederland krijgen ambtenaren wel nog een voorkeursbehandeling: hun werkplek moet minimum 5,85 m² zijn.
Hindert je werkplek je in je productiviteit of creativiteit, dan kan je - al dan niet subtiel - je baas hierover aanspreken. “Is je kantoor echt onwerkbaar: dan kan je naar de interne preventieadviseur, je vakbondsafgevaardigde of het comité voor preventie en bescherming op het werk stappen”, vertelt Ann Tourné van het juridisch kenniscentrum van SD Worx. “Je kan als werknemer ook klacht indienen bij de sociale inspectie. Die onderzoekt klachten van werknemers over het welzijn op het werk, en kan ook sancties opleggen aan werkgevers die de ARAB-regels met de voeten treden.”
Je werkt misschien wel in een kantoor dat ruim genoeg is, en waar je geen last hebt van een snorrende airco. Toch is het niet alleen de grootte van je werkplek die telt. Werknemers die zelf hun bureau hebben kunnen inrichten, voelen zich creatiever en meer begaan met hun job. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Exeter. "Wanneer mensen zich niet goed voelen in een ruimte zullen ze minder snel alles geven”, vertelt psycholoog Craig Knight. “Ze zijn een pak minder creatief en meegaand met hun job dan wanneer ze zich bijzonder goed bij een werkruimte voelen.”
Een plantje naast je computer zetten of een schilderij ophangen, verhoogt de productiviteit al met 17 %. Heb je zelf je werkplek mogen indelen, dan zou dit je algauw 32 % productiever maken…
(mr)
27 september 2011Druk, druk, druk … Een werkdag zit propvol, en dus eten we maar snel iets achter onze computer. Geen goed idee, zegt Jobat. Waarom niet?
Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig met stress te kampen heeft. En ja, elk heeft zo zijn manier om ermee om te gaan. Maar wat is nu de gezondste manier?
Als werknemers één ding gemeen hebben, is het wel hun hang naar koffie. Bovendien maakt koffie op kantoor echt wel een verschil.
Lawaai op het werk is vooral schadelijk voor jongere werknemers. Ze worden er dikker van en gaan er meer van roken.
Zitten mag dan comfortabeler lijken dan rechtstaan, wie meer dan 10 jaar onafgebroken een zittend beroep uitoefent, verdubbelt de kans op darmkanker.
Hét vakantiegeld bestaat niet. Er is enkel en dubbel vakantiegeld. En er is qua aanpak een grondig verschil tussen bedienden en arbeiders.
Elke werkt als thuisverpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis: “Niets zo mooi als mensen in hun eigen omgeving en op hun voorwaarden verzorgen”
De buitenwereld kent de Nationale Loterij vooral van ‘de Lotto’, en mogelijk ook van de vele goede doelen die ze steunt. Als organisatie zet ze zelf heel erg in op duurzaamheid en verbondenheid.
De grote meerderheid van de werkzoekenden kan te maken krijgen met vooroordelen vanuit de werkgever. En die gaan alle kanten uit.