Is een non-profitjob iets voor jou?
In de non-profitsector zijn heel wat boeiende en uitdagende vacatures te vinden. Maar heb je wel de juiste mindset of persoonlijkheid voor zo’n job?
De persoonlijke motivatie van ngo-medewerkers ligt vaak erg hoog. Motivatie speelt dan ook een niet te onderschatten rol tijdens selectie- en sollicitatieprocedures, bevestigt Raf Drijvers, hr-manager bij Greenpeace België. "We werven enkel zeer gemotiveerde medewerkers aan, die het enorm belangrijk vinden om voor een organisatie als Greenpeace te werken. Dat geldt zowel voor onze campagnewerkers als voor pakweg onze financiële medewerkers."
Lees ook: Welke job is jou op het lijf geschreven?
"Mensen die bewust voor een ngo als werkgever kiezen vanuit de hoop om zinvol en relevant werk te verrichten, maken een positieve keuze. Er zijn echter ook mensen van wie het idealisme gevoed wordt vanuit een negatieve keuze. Zij kiezen bewust tégen de privésector en de ratrace. Vreemd genoeg hebben zij het soms moeilijker om zich aan te passen: ze begrijpen niet altijd dat ook wij werken met kwaliteitseisen en jaardoelen", verklaart Els Eeckhout, diensthoofd personeelszaken bij Vredeseilanden.
Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?
Vredeseilanden en Greenpeace hebben (nog) niet veel moeite om voldoende gemotiveerde medewerkers te vinden. "Misschien is het voor technische profielen iets lastiger dan voor andere, maar een echt probleem is het niet", zegt Drijvers.
"Mocht onze financieel verantwoordelijke plots opstappen, dan zouden we misschien wat ongeruster zijn, omdat zeker zij in de privésector heel wat meer verdienen", geeft Eeckhout toe. "Maar voorlopig kunnen we genoeg mensen vinden en houden."
CHECK: Is een non-profitjob iets voor jou?
"Wie aan het begin van zijn carrière staat, zal bij een ngo een gelijkaardig loon ontvangen als in de privésector", vertelt Eeckhout. "Na een jaar of tien is het verschil wel groter, vooral voor de hogere functies. Je kan bij ons niet doorstoten zoals je dat kan in de privésector."
Ontdek: Het loon in de socio-culturele sector & non-profit
(mo)
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
In de non-profitsector zijn heel wat boeiende en uitdagende vacatures te vinden. Maar heb je wel de juiste mindset of persoonlijkheid voor zo’n job?
Wij zochten uit in welke sectoren je het best verdient als schoolverlatende bediende.
De socio-culturele sector is een zeer gevarieerde sector. Allerhande profielen zijn er troef. Maar hoe ziet hun loon eruit?
In 1992 werd Ingenieurs zonder Grenzen opgericht. De vzw geeft de lokale bevolking uitzicht op een beter leven.
We vroegen aan Johan Vandenbossche (33) uit Wijgmaal hoeveel hij verdient en wat zijn job precies inhoudt...
Heb je net je diploma verzilverd of verruil je de schoolbanken voor het ‘echte leven’ op de arbeidsmarkt? Hoeveel zal je dan verdienen?
De podiumtechnicus is een recent knelpuntberoep dat een gevolg is van de coronapandemie. Kennis van licht, geluid en podiumtechniek is vereist.
Protime geeft elke werknemer jaarlijks 1 dag om vrijwilligerswerk te doen, en ook Telenet moedigt haar personeel aan om zich in te zetten voor een goed doel.
We vroegen aan Donna De Saegher (25) hoeveel zij verdient en wat haar job als educatief medewerker precies inhoudt...