Hybride werknemers zijn gezonder: de cijfers
Voor heel wat werknemers is hybride werken het beste wat hen ooit kon overkomen... Wat zeggen de cijfers precies?
Nogal wat Belgische werknemers (91%) overschatten hun buikgevoel en gaan ervan uit dat ze gezond leven. Toch blijkt uit de cijfers van het onderzoek van Attentia dat dat niet altijd zo is. Meer nog: maar liefst 67% van de ondervraagde werknemers heeft een te hoge bloeddruk en 63% van hen kampt met overgewicht - waarvan 23% zelfs obees. Opvallend feit: het zijn vooral mannen en 45-plussers die hiermee te maken hebben.
Ook stress is een ongezonde levensfactor waar nogal wat mensen (45%) mee worstelen. Die komt voornamelijk door de job die ze uitoefenen (47%), hun privéleven (15%) of de dagdagelijkse evenwichtsoefening tussen werk en privé (24%). Opvallend feit: hier zijn het vooral vrouwen die lijden onder de stress.
Al deze risicofactoren zijn dan ook triggers voor gezondheidsproblemen zoals diabetes, bepaalde kankers en hartziekten.
Lees ook: 8 redenen waarom werknemers uitvallen door stress
Een gezonde geest in een gezond lichaam. Allemaal goed en wel, maar dan moet de levensstijl in bepaalde gevallen wel wat aangepast worden. Dat roken ongezond is, is ondertussen al wel bekend. Toch kunnen 3 op de 10 werknemers - vooral jongeren en mannen - de lokroep van de sigaret maar moeilijk weerstaan. Ook alcohol blijkt voor 55% van de werknemers een populaire, ongezonde zonde (55%) te zijn.
Qua fysiek onderhoud kan het ook nog wel wat beter. Zo bewegen slechts 39% van de mannen en 30% van de vrouwen elke week minstens twee uur. Voor 41% blijft bewegen en actief of fysiek bezig zijn dan weer een gekke gedachte of een onuitgevoerd goed voornemen. M.a.w., zij bewegen dus helemaal niet.
Extra: Ga jij nog sporten na je werk?
Uit de resultaten van het onderzoek blijkt trouwens ook dat gemiddeld vooral arbeiders ongezonder leven dan bedienden.
Edelhart Kempeneers, medisch directeur bij Attentia: “Uit onze onderzoeken blijkt dat arbeiders minder bewegen buiten het werk, minder gezond eten, minder goed slapen, vaker roken en een minder gezond lichaamsgewicht hebben. Enkel het alcoholgebruik is beter bij arbeiders dan bij bedienden. Arbeiders hebben ook beduidend vaker ergonomische klachten. Ze voelen zich bovendien minder goed in hun vel op het werk; met minder jobtevredenheid, weinig gevoel van betrokkenheid en vertrouwen. Anderzijds ervaren arbeiders dan wel meer rolduidelijkheid en een betere work-life balance dan bedienden.”
Is jouw werk-privéleven in balans? Doe de test!
Wie actief een gezonde levensstijl nastreeft, ervaart een betere levenskwaliteit en is dankzij het betere immuunsysteem minder vaak ziek. Niks dan voordelen dus. Ook op het werk zijn gezonde werknemers productiever en fitter en zitten ze zowel mentaal als fysiek beter in hun vel.
Ben je niet tevreden met je huidige job? Dan is deze blog misschien wel het duwtje in de rug dat je nodig hebt om een job te vinden die helemaal past bij jouw persoonlijkheid, ambitie en vaardigheden. Go for happy… and healthy!
Hybride werknemers zijn gezonder: de cijfers
(fd)
8 maart 2024Voor heel wat werknemers is hybride werken het beste wat hen ooit kon overkomen... Wat zeggen de cijfers precies?
Medewerkers kunnen door te sporten heel wat veelvoorkomende kwalen op de werkvloer reduceren. In welke sector sporten ze het meest?
Hoe goed is koffie voor je? De één zweert bij maximaal twee kopjes, de ander ziet geen graten in zes koffies per dag. Wij scheiden feit van fabel voor je.
België werkt als eerste land in Europa aan een wet ter preventie van rugklachten bij werknemers.
Zeker in het tijdperk van het hybride werken is een ergonomische en gezonde werkplek cruciaal. Sommige bedrijven zetten dit hoog op de agenda.
Je bent gestrest en je grijpt naar iets lekkers, meestal iets ongezond zoals snoep, cola of koekjes. Herkenbaar? Enkele tips om dit te doorbreken!
63% van de medewerkers in ons land kampt met overgewicht. 4 op 10 doen zelden of nooit fysieke activiteiten...
Als het op werken aankomt, is je productiviteit elke dag weer anders. Maar wanneer zijn we collectief het productiefst?
De stijging van het ziekteverzuim in ons land zet zich voort. In 2023 waren Belgische medewerkers bijna 10% van de werktijd afwezig door ziekte...