Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1044

Volgende
Volgend artikel:

Wat kost faalangst en hoe kan je het overwinnen?

Hoe gelukkig is de Belg op zijn/haar werk?

Gelukkige Belgen op het werk
Geluk ligt vaak verstopt in een klein hoekje… maar met wat geluk bevindt dat hoekje zich ook op je werk. Wanneer jouw job je een gelukkig gevoel geeft, mag je van geluk spreken: je behoort dan ook tot de happy few die zich volgens een recent onderzoek oprecht goed voelen op hun werk.

Geluk op het werk

Vind een goede job die bij je past en je leidt een gelukkig leven. Het zou zomaar een inspirerende slogan van Bond zonder Naam kunnen zijn, toch is het ook een feitelijke vaststelling. Dat blijkt alvast uit de resultaten van een enquête door hr-dienstverlener Asap. Zij deden onderzoek naar de werktevredenheid en het geluksgevoel op het werk. Conclusie: 3 op de 4 medewerkers (75%) is tevreden over zijn of haar werk, zelfs op een vroege maandagochtend.

Doe de test: Ben jij nog blij met je huidige job?

De 8 meest opvallende resultaten in een notendop

1. 70% van de ondervraagde medewerkers geeft aan een goede, professionele relatie te hebben met de baas, waardoor ze helemaal zichzelf kunnen zijn op het werk. Dit in tegenstelling tot 8% die niet of nauwelijks zichzelf kunnen zijn tijdens de werkuren. Hierbij scoort de bankensector opvallend lager in vergelijking met andere sectoren.

2. Een meerderheid van 60% vindt dat de job goed bij hen past en uitdagend genoeg is om hen gelukkig te maken (en te houden).

3. Qua werksfeer zit het meestal wel goed: 65% kan zich helemaal vinden in de omgang met de collega’s, 15% iets minder of zelfs helemaal niet.

Check: Hoe ga je het best om met collega's?

4. De werk-privébalans zit voor 56% goed, voor 18% iets minder.

5. Arbeiders (40%) zijn gelukkiger op het werk dan bedienden (32%). Ze voelen zich meer gewaardeerd (37% versus 27%) en hebben minder last van een te hoge werkdruk (8% versus 11%).

6. Tijdelijke medewerkers voelen zich opmerkelijk beter op de werkvloer dan vaste medewerkers. Ze ervaren niet alleen meer waardering (56% versus 51%), ze hebben ook minder last van de hoge werkdruk (60% versus 48%), krijgen meer leermogelijkheden aangeboden (59% versus 51%) en bereiken een betere werk-privébalans (59% versus 51%).

7. Geluk mag dan wel onbetaalbaar zijn, wat het loon betreft is 54% best wel tevreden (27% zelfs zéér tevreden). Dit in tegenstelling tot 9% van de medewerkers die malcontent is over de verloning.

Gelukkig met wat je verdient?

8. Ondanks het hoge percentage werkgeluk onder de Belgische werknemers, overweegt toch nog altijd 1 op de 3 medewerkers om alsnog van job te veranderen. Hun motivatie ligt hierbij vooral bij de jobinhoud, eventuele doorgroeimogelijkheden en een hoger loon.

“Dat arbeiders zich gemiddeld gelukkiger voelen op het werk, enerzijds meer waardering en anderzijds minder werkdruk ervaren dan bedienden, is terug te brengen tot hun unieke werkregime en jobcultuur”, weet Ann Boterman, Business Director bij Asap HR Group. “De hogere tevredenheid onder medewerkers met een tijdelijk contract toont dan weer aan hoe flexibiliteit en leermogelijkheden sleutelfactoren zijn voor werkgeluk.”

Webinar: werkgeluk, wat kan je er zelf voor doen?

Het ware geluk: zelfstandige worden?

Ook een gelijkaardig onderzoek van verzekeraar NN en UGent kwam tot dezelfde conclusies. Zij gingen, onder begeleiding van hoogleraar en auteur Lieven Annemans, aan de slag met relevante factoren zoals zinvol werk, ondersteuning van de leidinggevende, leermogelijkheden, subjectieve gezondheid en de werk-privébalans (en bijbehorende slaapkwaliteit).

Hiermee kwamen ze tot de ontdekking dat zelfstandigen - hoewel 30,2% van hen vaak worstelt met een onevenwichtige werk-privébalans - zich algemeen gelukkiger voelen op het werk dan arbeiders en bedienden.

“Hoewel zelfstandigen minder tevreden zijn over hun werk-privébalans, ervaren ze wel het meeste werkgeluk. Aangezien ze wél goed scoren op de andere belangrijke bouwstenen van werkgeluk zoals zinvolheid en het benutten van vaardigheden en expertise, kunnen ze zo de nefaste invloed van een minder goede werk-privé balans bufferen”, verklaart Sara Claes, doctoraatstudente UGent. “Toch mag deze risicofactor niet onderschat worden. Uit ons onderzoek blijkt immers dat 35% van de zelfstandigen meer dan 5 dagen per week werkt. Het lijkt alsof ze leven volgens het motto ‘hard werken wordt beloond’. Echter, het is belangrijk dat ze niet telkens koste wat kost blijven doorgaan. Immers, voor duurzaam welbevinden en het voorkomen van stress- en burn-outklachten is het cruciaal om af en toe op de rem te staan.”

Ontdek: Werken al die welzijnsinitiatieven van werkgevers wel?

(fd)

19 juni 2024
Anderen bekeken ook