Collectief ontslag: wat zijn je rechten?
In tijden van crisis kan een bedrijf overgaan tot een collectief ontslag. Wat betekent dit voor jou als werknemer en wat zijn je rechten?
Wie ontslagen wordt, voelt zich vaak afgewezen, onzeker en onrustig. Ook gevoelens van schaamte en angst voor je verdere professionele toekomst kunnen ervoor zorgen dat je het even helemaal niet meer weet. Laat deze negatieve gevoelens niet de overhand nemen maar focus je op een positieve aanpak. Een ontslag hoeft je niet per se ongelukkig of depressief te maken maar kan je ook heel wat nieuwe mogelijkheden opleveren!
Ontslag gekregen: hoe moet het nu verder? (E-gids)
Deze tips helpen je om positief om te gaan met de professionele scheiding met je werkgever.
Geloof het of niet: een ontslag is niet altijd een persoonlijke afwijzing. In de meeste gevallen is een ontslag een zakelijke, economische beslissing waarvan jij toevallig het slachtoffer bent. Wees dus vooral mild voor jezelf en neem het niet te persoonlijk. Werd je toch om een persoonlijke reden ontslagen? Ga er dan vanuit dat jouw kwaliteiten misschien niet helemaal matchen met het bedrijf en dat je troeven ergens anders beter tot hun recht komen.
Blijf niet verweesd achter na de beslissing op het werk maar praat erover met je baas. Stel de vragen die je wil stellen maar doe dit op een respectvolle manier. Zorg er ook voor dat praktische zaken zoals het saldo van je vakantiedagen, eventuele firmawagen en ontslagpremie correct afgehandeld worden.
Extra: Het ontslag volgens de letter van de wet
Neem de tijd om professioneel afscheid te nemen van je collega’s en leidinggevende, jullie hebben tenslotte gedurende een periode in jullie leven heel wat samen gedeeld en meegemaakt. Sluit deze periode af met een positief afscheidsmoment en wens elkaar oprecht het beste: focus je op de mooie momenten en herinneringen die er ongetwijfeld waren. Wie weet kun je wel een aanbevelingsbrief vragen?
Het lijkt een aanlokkelijk idee om na je ontslag even alles los te laten en stoom af te blazen. Blijf jezelf in dat geval vooral goed verzorgen, zowel lichamelijk als geestelijk. Gun jezelf wat rust in je hoofd en ontdek de geneugten van ontspannende activiteiten.
Lees ook: Het ene ontslag is het andere niet
Lang uitslapen kan deugd doen maar laat het geen ongezonde of ongestructureerde routine worden. Een goede regelmaat zal je alleen maar gelukkiger en positiever maken waardoor je vlugger een nieuwe job zult vinden.
Een ontslag is het ideale moment om het grotere plaatje eens te bekijken: wat vind je echt belangrijk en hoe zie je je verdere carrière? Misschien wil je graag terug studeren of een nieuwe vaardigheid aanleren? Misschien is het wel tijd voor een carrièreswitch?
Elk nadeel heeft zijn voordeel en voor elke deur die dicht gaat, gaat er een andere open. Maak voor jezelf uit wat je nu écht wil en ga ervoor. Geloof in jezelf en in de toekomst en grijp je kansen: er komt écht wel een nieuwe, interessante jobaanbieding waarin je je helemaal kunt vinden. Succes!
Elke dag keuze uit duizenden jobs! Ga naar jobat.be en vind een job die écht bij je past
(fd)
10 december 2021In tijden van crisis kan een bedrijf overgaan tot een collectief ontslag. Wat betekent dit voor jou als werknemer en wat zijn je rechten?
Wat als je als werknemer uit principe geen mondmasker tegen corona wil dragen? Kun je hiervoor ontslagen worden?
Als je ontslagen wordt krijg je de tijd om eindelijk eens iets voor jezelf te doen. In dat geval haal je misschien wel inspiratie uit deze vijf dingen.
Geen energie om ’s morgens uit bed te stappen, laat staan om al je facturen te betalen en een lekkere maaltijd op tafel te toveren? Enkele tips die het gemakkelijker maken..
Nogal wat mensen delen regelmatig hun ongezouten mening via sociale media. Kunnen ongepaste berichten op sociale netwerken leiden tot een ontslag?
Je grootste nachtmerrie? Dat is ongetwijfeld ontslagen worden terwijl je net denkt heel goed bezig te zijn.
De pandemie heeft bij heel wat werknemers iets in gang gezet: uit onderzoek blijkt dat wereldwijd zo’n 83% werk wil maken van een andere job ...
Vacatures zijn er vandaag vaak genoeg op de arbeidsmarkt. Maar hoe zit het met de kandidaten? Wie zoekt ze en hoe doen ze dat?
Opzegtermijn, ontslagvergoeding en uitkeringen: bij een ontslag stel je jezelf heel wat praktische vragen...