5 tips om af te rekenen met faalangst
Het komt erop aan om je niet door faalangst te laten leiden en je carrière aldus te ondermijnen. Daarom: deze 5 praktische tips.
Doe je je job eigenlijk niet zo graag? Of heb je een functie die elke dag al je energie opslorpt? Het zijn situaties waarin stress zich maar al te graag nestelt. Je hoofd geraakt overprikkeld, je lichaam vermoeid. Daardoor gaat je verstand in overdrive: piekeren, slaapproblemen, angst, ...
Geen wonder dat je hersenen minder goed functioneren. Net daarom hopen emoties zich op, wat uiteindelijk resulteert in een paniekaanval. Het klinkt heel logisch. Maar wat doe je dan precies wanneer het je overkomt?
CHECK: Hoe omgaan met emoties op het werk?
Mensen die regelmatig een paniekaanval ervaren, herkennen de symptomen. Begin je altijd hevig te zweten net voor zo’n aanval toeslaat? Heb je intense hartkloppingen of voel je je duizelig? Bij elke persoon is het anders, maar eens je een patroon ontdekt, kan je daar wel op anticiperen. Houd desnoods een lijstje bij.
Hoe beter je de symptomen herkent, hoe sneller je actie onderneemt. En nog belangrijker: verzet je niet tegen de gevoelens. Laat ze over je heen komen.
Lees ook: 4 tips om angst van je af te zetten
Een paniekaanval is dus een reactie op stress. De fysieke waarschuwingen: bibberen, moeite met ademen, hyperventilatie, zwarte vlekken voor je ogen, ... Een hele normale reactie eigenlijk.
Tijdens zo’n aanval is het belangrijk om te focussen op je lichaam, ook al lijk je de controle te verliezen. Zonder je bijvoorbeeld even af en doe enkele ademhalingsoefeningen. Op het kuiltje tussen je duim en wijsvinger blazen, zou goed werken om je hartslag naar beneden te krijgen. Sluit je ogen daarbij om verdere visuele prikkels te elimineren. Het kan zeker ook helpen om andere zintuigen net wél te stimuleren: een lekker geurende thee drinken of naar klassieke muziek luisteren.
Wie het gevoel heeft dat alle ogen opeens op hem of haar gericht zijn tijdens zo’n paniekaanval – dat is meestal wel zo, maar om bezorgde redenen – staat best even op om een rondje te gaan wandelen of lopen. Zo’n activiteit zorgt ervoor dat er andere stoffen in je brein vrijkomen die je paniekaanval moeten kalmeren.
Werkgerelateerde stress verminderen? Enkele wetenschappelijk onderbouwde tips!
Als je vaker last hebt van paniekaanvallen, of gevoelig bent aan stress, dan babbel je daar best over met je leidinggevende en/of collega’s. Zo is iedereen voorbereid op wat kan komen.
Je kan voorstellen om met een soort buddysysteem te werken. Een collega die jou helpt tijdens zo’n paniekaanval en je rustig meeneemt naar een andere plek. Zo ontstaat er minder commotie en tackel je in alle rust en stilte de paniekaanval. Je werkgever is natuurlijk ook verplicht om naar je workload te kijken bij een reeks aanvallen. Ligt er te veel op je bord? En hoe kunnen jullie dat oplossen?
We moeten paniekaanvallen uit de taboesfeer halen en erover babbelen, maar dat wil niet zeggen dat ze normaal zijn. Trek aan de alarmbel op je werk, zoek professionele hulp en zorg voor voldoende ontspanning. Het lijkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar je lichaam is je dankbaar.
Ontdek: Wat doet werkdruk met je lichaam?
(ZINNIG) - Bron: Nick de Waard / Intermediair
27 mei 2024Het komt erop aan om je niet door faalangst te laten leiden en je carrière aldus te ondermijnen. Daarom: deze 5 praktische tips.
Stress blijft een wederkerend probleem op de werkvloer. Hoe gaat jouw bedrijf om met stress? En staat je baas open voor oplossingen?
Het probleem van spanning op het werk lijkt al jaren alleen maar toe te nemen, en de pandemie heeft daarbij niet geholpen...
We denken maar al te graag dat we gezond leven en werken. Maar is dat wel zo? HR- en Well-being expert Attentia zocht het uit.
Eén op de drie werknemers heeft last van werkdruk... Aan welke lichamelijke signalen herken je een te hoge werkdruk?
Ondanks het toenemende belang van welzijn op het werk zijn er nog altijd factoren die stressgerelateerd ziekteverzuim in de hand werken…
Vervelende kwaaltjes hebben we allemaal weleens. Maar wat als je niet weet waar ze door veroorzaakt worden? Let eens op of je onderstaande symptomen terugziet.
Voel je je regelmatig erg vermoeid? Leer de symptomen van oververmoeidheid kennen en wees ze voor met de volgende tips!
Angst is eigenlijk niet meer dan een gedachte en een gedachte kan je loslaten, als je weet hoe. 4 tips...