5 stappen tegen negatieve gevoelens
Nogal wat professionals kampen met een flinke dosis negativiteit om zich heen en hebben het moeilijk om hiermee om te gaan. Daarom deze 5 stappen!
Hij of zij is er niet meer. De nabestaanden ervaren intense en uiteenlopende gevoelens: schok, ongeloof, machteloosheid, ontreddering, schuldgevoelens en heel veel waarom- en hoe-vragen. “Iedereen gaat anders om met zo’n pijnlijke gebeurtenis, maar toch zijn er een aantal karakteristieke thema’s”, zegt psychologe Anouck Heulot van onafhankelijk adviescentrum Pobos.
“Vaak gaan nabestaanden op zoek naar informatie over de manier waarop en de precieze omstandigheden waarin de persoon om het leven kwam. De ‘waarom-vraag’ is heel eigen aan het opzettelijk karakter van de zelfdoding.”
Rouwen na een zelfdoding is extra complex. Bijna iedereen vindt het moeilijk om te praten over de dood, maar zelfdoding wordt ook nog eens gestigmatiseerd. “Het is aan de leidinggevenden om tijd en ruimte te geven om dit onderwerp onder collega’s bespreekbaar te maken. Zonder rouwproces ontstaan er vaak psychische problemen. Je mag de impact op collega’s niet onderschatten,” zegt Heulot.
Het is belangrijk om het feit van de zelfdoding onder ogen te zien. Alleen dan kan je voor jezelf en je omgeving de nodige, veilige ruimte creëren om het rouwproces te doorworstelen en dit ingrijpend verlies te verwerken.
Je kan overspoeld worden door een chaos van intense gevoelens, maar al die gevoelens zijn normaal. Schaamte, schuldgevoelens, je willen afsluiten en isoleren, verwarring, slechte concentratie, alles vergeten: het zijn normale reacties op een abnormale situatie.
Je kan ook kwaadheid voelen naar het slachtoffer, zijn familie, de overheid, jezelf... Kwaadheid maakt soms deel uit van het rouwproces, maar het mag geen belemmering vormen tot het uiten van onderliggende gevoelens van verdriet. Durf ook deze gevoelens onder ogen te zien.
Je kan je schuldig voelen voor wat jij denkt gedaan of net niet gedaan te hebben. Onthoud dat het niet jouw beslissing was.
Rouw is een normale en gezonde reactie op een overweldigend verlies. Indien je ervaart dat de emotionele reacties te sterk aanwezig blijven, of indien je ervaart dat de lichamelijke klachten zoals slapeloosheid, concentratieproblemen en angstgevoelens te lang aanslepen, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen.
(ah/tn) - Meer info: www.zelfmoord1813.be / Dringend nood aan een gesprek? Bel de Zelfmoordlijn via 1813.
18 juli 2016Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Nogal wat professionals kampen met een flinke dosis negativiteit om zich heen en hebben het moeilijk om hiermee om te gaan. Daarom deze 5 stappen!
Uit onderzoek blijkt dat mannen er doorgaans goed in slagen om zelfvertrouwen uit te stralen, ook wanneer ze te kampen hebben met twijfels of angsten.
Op emoties hebben we weinig vat, maar ze hebben wel veel invloed op onze werkzaamheden. Hoe ga je daar best mee om?
We vroegen Daan Franken (19) uit Gruitrode wat hij doet en hoeveel hij verdient...
Werken mensen zich letterlijk dood voor hun loonbrief? Zoja, hoeveel is de schuld van de werkgever, van de overheid, en van de werknemer zelf?
Stephen werkt als interventietechnieker bij Fluvius. Hij getuigt over de vele kansen, de variatie en de voldoening die hij uit zijn job haalt.
Project Engineer Eline en Team Leader Anton zijn ijverige en ambitieuze medewerkers van Pfizer. Het menselijke aspect van het farmabedrijf triggert hen enorm. “Wat we hier doen, kun je niet alleen.”
Gen Z kijkt met andere ogen naar de wereld, waardoor ze zich op het werk mogelijk ook anders gedragen. Wat moet je weten over de professionele omgang met Gen Z?
België werkt als eerste land in Europa aan een wet ter preventie van rugklachten bij werknemers.