35% verwacht dat werkgever thuiswerkmiddelen financiert
Een deel van de werknemers is ontevreden over hun werkplek thuis, en verwacht van hun werkgever dat zij investeren in een ergonomische thuiswerkomgeving
Een goede werk-privébalans start op de werkplek, klinkt het bij voedingsbedrijf Meat&More (gekend van onder andere Buurtslagers en Bon’Ap), dat 1.500 werknemers telt. “Veel medewerkers hebben een zittend beroep of oefenen fysiek zware arbeid uit. Ergonomie is daarom van groot belang”, vertelt Nick De Schamphelaire, HR-manager bij Meat&More.
“Al onze medewerkers op de hoofdzetel in Aalter werken aan een zit-sta-tafel. Zo’n tafel is in de hoogte verstelbaar, waardoor ze afwisselend kunnen staan en zitten”, vertelt De Schamphelaire. “Onderzoek wees alvast uit dat dat niet alleen voor een betere doorbloeding zorgt, maar ook rug- en nekklachten kan verminderen, en zelfs voorkomen.”
Ergonomie is niet alleen een kwestie van bureauwerk. “Een team van procesingenieurs neemt bij ons ook gerichte initiatieven om de werklast van productie-, distributie- of winkelmedewerkers te verminderen”, aldus de HR-manager.
Het werk kan vereenvoudigd worden door de werkplaatsen anders in te richten, extra handelingen te vermijden of meer ergonomische werkinstrumenten te ontwikkelen. “De ingenieurs bekijken in detail welke handelingen medewerkers moeten uitvoeren. Daarna stellen ze verbeteringen voor om het proces efficiënter én ergonomischer te laten verlopen.”
Lees ook: Zo maak je de werkvloer ergonomischer
Daarnaast stimuleren ze bij Meat&More hun medewerkers om vaker te bewegen en gezond te eten of drinken. “Dit bundelen we structureel in FIT@work, ons gezondheidsbeleid. Iedere maand focussen we ons op een ander thema. Van rek- en strekoefeningen en wandelen tijden de pauze tot het drinken van voldoende water doorheen je werkdag”, stelt hij.
Soms mag het ook een tikkeltje competitiever. “Zo daagt FIT@work de collega’s uit tot verschillende sportinitiatieven via de eigen Meat&More-club in de Strava-app, leuk om elkaar op een andere manier te leren kennen. Elke twee maand lanceren we een ware Strava-challenge om het groepsgevoel te bevorderen.” Of hoe gezondheid en teamspirit hand in hand kunnen gaan.
CHECK: Minder zitten op je werk dankzij deze 10 tips
Ook in je thuiskantoor kun je met enkele ingrepen al een groot verschil maken op het vlak van ergonomie en gezondheid. “Eigenlijk voldoet een werkplek thuis het best aan dezelfde voorwaarden als die op kantoor”, oppert Roeland Motmans, voorzitter van VerV (Beroepsvereniging voor Ergonomie).
“Bij het onverwacht telewerken ten tijde van covid konden lapmiddelen dienstdoen, maar dat geldt niet voor de werkplek thuis zoals we die vandaag gebruiken.”
Ontdek: 5 tips voor een ergonomische thuiswerkplek
Meer tips: Hoe zit je gezond achter je pc?
(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine / VerV, Beroepsvereniging voor Ergonomie
4 juli 2022Een deel van de werknemers is ontevreden over hun werkplek thuis, en verwacht van hun werkgever dat zij investeren in een ergonomische thuiswerkomgeving
Work-life balance, laptops, flexibiliteit en thuiskantoor. Dat is werken in de 21ste eeuw. Technologie maakt alles mogelijk, maar werkt ons lichaam op de juiste manier?
Bureaustoelen moeten comfortabel zitten, maar vooral ergonomisch zijn. Zeker als je urenlang aan je bureau gekluisterd zit. Hoe kies je de beste werkstoel?
We werken steeds meer van thuis. En steeds vaker ook met een headset. Maar hoe kies je zo’n kleinood dat je vlot door al die webcalls moet loodsen?
Gezonde en gelukkige medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal voor een organisatie. Ziehier de pijlers voor een proactief wellbeingbeleid.
Zitten is het nieuwe roken, wordt wel eens gezegd. Het is in elk geval zo dat ze allebei rampzalig zijn voor de gezondheid.
Aandacht voor de wettelijke aspecten van telewerk is er al. “Maar wie thuiswerk structureel invoert, moet ook aan het welzijn van medewerkers denken.”
Thuiswerken zit in de lift. Dit biedt meestal tal van voordelen, al is de thuiswerkplek niet altijd even goed uitgerust als op kantoor.
Werkplekken zijn steeds meer gericht op de mens en zijn gezondheid. Al zijn er nog aandachtspunten.