Met succes je loon onderhandelen: 7 tips
Je loon onderhandelen is als een spelletje stratego. Een goede voorbereiding kan je heel wat meer opleveren.
Tevreden over je huidige werk, maar blijf je qua loon toch nog wat op je honger zitten? Een nieuwe jobaanbieding die een hoger salaris belooft, kan dan wel eens verleidelijk zijn. Maar eigenlijk hou je wel van je jobinhoud nu, en van je toffe collega’s, en misschien moet je momenteel zelfs minder lang pendelen...
Heb je meer redenen om te blijven, maar vormt enkel je loon een struikelpunt? Gebruik dan de nieuwe jobaanbieding om te onderhandelen.
Wees voorzichtig. Ja, je hebt hier een mooie hefboom om over een loonsverhoging te onderhandelen, maar handel bedachtzaam. Als je wil blijven, heb je waarschijnlijk een fijne job en een goede verstandhouding met je baas. Om dat zo te houden, is het belangrijk dat je er geen spelletje van maakt.
Weeg goed af wat je huidige job en de nieuwe functie kunnen betekenen voor je carrière op korte en lange termijn. Is het nieuwe aanbod nog altijd aantrekkelijk genoeg om op in te gaan, als je de financiële voordelen even buiten beschouwing laat.
Het lijkt misschien een goed plan om je baas rechtuit te vertellen dat je een betere job hebt gevonden en ontslag neemt als hij je geen opslag geeft, maar dat kan ook helemaal verkeerd uitdraaien. Als je werkgever denkt dat je bluft, zou hij wel eens kunnen antwoorden dat je dan maar beter opstapt. Een risico, dus let hier mee op.
De potentiële werkgever wil je een hogere verloning aanbieden, waardoor jij denkt recht te hebben op een promotie. Misschien is dat inderdaad wel zo, maar kijk goed naar de rest van de markt en weeg voordelen, verantwoordelijkheden en andere extra’s goed af.
Vind je dat je onderbetaald wordt, maar baseer je dat enkel op het feit dat je nieuwe werkgever je meer zou willen betalen? Dan kan het zijn dat je misleid wordt. Baseer je op feiten. Contacteer eventueel recruiters om verloningen van gelijkaardige functies te vergelijken en baseer je niet enkel op cijfers, maar ook op de andere voordelen die firma’s aanbieden (zoals bijvoorbeeld maaltijdcheques, bedrijfswagens, verzekeringen, vakantiedagen,… ).
Het kan zijn dat een andere firma meer betaalt, maar dat ze een verborgen agenda hebben of dat er addertjes onder het gras zitten. Op lange termijn is die hogere verloning misschien een vergiftigd geschenk.
Wil je je huidige job koste wat kost behouden, dan moet je een plan bedenken om jezelf toch een promotie te bezorgen. Rek hier voldoende tijd voor uit. Direct druk uitoefenen zal misschien in je nadeel werken en kan je werkrelaties in gevaar brengen.
Begin best met een informele koffieklets met je leidinggevende. Wees eerlijk en laat vallen dat je een aanbod hebt gekregen van een ander bedrijf. Je hoeft niet te zeggen welk bedrijf en wat ze precies bieden, dat zijn details. Wees wel open over de grote lijnen. Vertel je baas dat je niet geneigd bent om het aanbod te accepteren, maar dat je je wel zorgen maakt over het feit dat er andere jobs zijn die een veel betere verloning bieden dan nu het geval is. Zeg dat je dus wel een oogje open gaat houden voor andere opportuniteiten.
Verzeker je werkgever van je engagement en benadruk dat je inzet voor je job niet zal verminderen, maar leg wel uit dat het loonverschil van die aard is dat je het in de toekomst misschien moeilijker zal kunnen negeren.
Hopelijk zal je baas het begrijpen, maar de kans bestaat dat je niet meteen een reactie zal krijgen. Dit is niet omdat je het niet verdient, maar omdat veel bedrijven bepaalde momenten inlassen om loonsverhogingen in rekening te nemen.
Gewoonlijk gebeurt dit na evaluatiesessies. Je moet dit gesprek dus meer zien als een zaadje dat je in het achterhoofd van je baas plant, om dan langzaam te laten groeien tot het moment van de evaluaties daar is.
Leg jezelf toe op je werk, maximaliseer je inzet in je huidige functie (het is belangrijk dat je baas niet begint te denken dat deze kwestie je van je werk afleidt), doe wat je kunt om opgemerkt te worden en je reputatie op te blinken, zodat je positief opvalt als het moment daar is om de lonen te evalueren. Ga nog eens in gesprek en herhaal de belangrijkste punten. Benadruk wat je wil bereiken, wat je bezorgdheden zijn en waarom je in aanmerking moet komen. Gebruik voorbeelden van de laatste weken en maanden om je argumenten te ondersteunen.
Wees geduldig, maar volhoudend. Het zal je meer opleveren dan meteen met de vuist op tafel te slaan.
(sjv) – Bron : The Telegraph
12 augustus 2015Je loon onderhandelen is als een spelletje stratego. Een goede voorbereiding kan je heel wat meer opleveren.
Wil je tijdens je evaluatie iets in de wacht slepen? Dan kunnen de volgende onderhandelingstrucs je in het heetst van de strijd misschien wel helpen.
Ik heb ontslag genomen, maar zit nog wel in mijn opzegperiode. Normaal zou mijn loon ook verhoogd worden, door een goede evaluatie vorig jaar. Heb ik nog recht op zo’n verhoging?
Bijna de helft van de bevraagde werknemers in de Jobat Salary Survey vindt dat hij te weinig verdient voor wat hij presteert.
Vrouwen die voor zichzelf onderhandelen, gaan sneller toegevingen doen dan wanneer ze dat voor iemand anders doen.
Wie voor de overheid werkt, zit gebeiteld voor de rest van z’n leven: waar of niet? Het antwoord hangt vooral af van het statuut waarin je aan de slag bent.
De 7 hoofdzonden. Ze zijn al sinds mensenheugenis eigen aan de mens en zorgden al voor eindeloos veel problemen. Ja, ook op de werkvloer.
Zelfstandigen hebben het toch echt wel makkelijk: alleen maar werken wanneer ze willen, veel vakantie en massa’s geld verdienen… Feit of fictie?
Iedereen krijgt weleens te maken met een dipje. Er zijn verschillende redenen om je niet goed in je vel te voelen. Maar hoe kan je jezelf herpakken?