Werkplek
Vorige

1 van 667

Volgende
Volgend artikel:

De kracht van neurodiversiteit op de werkvloer

Hoe eco is Electrabel?

‘De helft van ons personeel is niet met energieproductie bezig’

Electrabel
  • Oprichtingsjaar: 1905, dochteronderneming van GDF Suez
  • Activiteit: energieproducent en –leverancier
  • Omzet: 83,1 miljard euro (GDF Suez 2008)
  • Personeelsleden: 7.500 VTE’s in België, 200.000 internationaal binnen de groep

Hoewel het sommigen onder ons misschien zal verbazen, is Electrabel, Groep GDF SUEZ, in ons land de grootste leverancier en producent van groene stroom. Zowat 30 procent van alle energie uit hernieuwbare bronnen is afkomstig uit hun productiepark.
Electrabel
‘De helft van ons personeel is niet met energieproductie bezig’

Electrabel
  • Oprichtingsjaar: 1905, dochteronderneming van GDF Suez
  • Activiteit: energieproducent en –leverancier
  • Omzet: 83,1 miljard euro (GDF Suez 2008)
  • Personeelsleden: 7.500 VTE’s in België, 200.000 internationaal binnen de groep

‘Per week een windturbine erbij’

Daartoe beschikt het energiebedrijf eind 2008 over 10 waterkrachtcentrales, 5 centrales waar biomassa wordt bijgestookt, 15 windparken en 3 terreinen met zonnepanelen. “De Europese doelstellingen omtrent hernieuwbare energie werden vertaald naar België waar we tegen 2020 over 13 procent aan hernieuwbare energiebronnen moeten beschikken, vandaar dat ook wij onze groene capaciteit volop verder aan het ontwikkelen zijn. We zijn het engagement aangegaan om tegen 2015 een miljoen gezinnen van groene stroom te kunnen voorzien. Dat betekent dat er per week een windturbine bij moet komen”, vertelt HR-manager Pierre Devillers. Electrabel heeft dan ook al een bouwaanvraag ingediend voor de bouw van onder meer een windmolenpark in Arendonk en in Lokeren langs de E17.

Toch is het aandeel van groene stroom in alle energie die Electrabel voorziet eerder bescheiden. “In België gaat het om 3,5 procent, waarmee we zo’n 530.000 gezinnen van groene stroom kunnen voorzien. Voor de Groep GDF SUEZ spreken we over zo’n 20 procent van het productiepark. Maar het belang van hernieuwbare energie binnen ons park neemt zeker toe, al blijft het complementair aan andere productiemiddelen. Voor ons gaat het om een energiemix, waarbij nucleaire energie, steenkool en aardgas hun plaats blijven behouden. Daar zijn we eerlijk in en dit is nodig om de energiebevoorrading te garanderen tegen een aanvaardbare prijs en met respect voor het milieu”, aldus Devilliers. Naast zelf groene stroom produceren, voert Electrabel er ook in uit het buitenland.

‘We hebben 40 man die specifiek groene projecten uittekenen’

Er worden dus toch veel jobs bij Electrabel groener ingekleurd. “Het is moeilijk om exact te zeggen wie er in een groene job aan het werk is. Ook hier gaat het om een mix: sommigen zijn 100 procent met hernieuwbare energie bezig, andere voor 50 of maar voor 10 procent. Onze biomassacentrales zijn immers klassieke centrales die werden aangepast om ook biomassa te kunnen verbranden. De mensen die daar werken, hebben daarvoor bijkomende competenties opgebouwd. Ze zijn dus deels met klassieke en deels met groene energie bezig. Trouwens, meer dan de helft van onze werknemers is niet met energieproductie bezig, maar bijvoorbeeld met de verkoop ervan.”

Van die verkopers spitst niemand zich toe op louter groene energie, want uiteindelijk is klant koning: hij kiest het aanbod dat het best bij zijn profiel past.

Electrabel opteert dus voor een realpolitik ten opzichte van de klant. “We bieden de klant een competitief aanbod aan groene stroom. Door in te schrijven op dit aanbod ondersteunen onze klanten onze investeringen in hernieuwbare energie. We hebben een team van 40 man in huis dat zich specifiek bezighoudt met het uitwerken van hernieuwbare projecten. Op de commerciële afdeling bieden onze medewerkers klanten dan weer groene services aan waardoor ze hun CO2-footprint kunnen verkleinen. Maar ik zou zeggen dat in feite iedereen bij Electrabel een milieuvriendelijke attitude moet hebben. Intern willen we eveneens alle werknemers aansporen om bewust met energie om te springen, tegen 2011 willen we 21 procent minder CO2 uitstoten. Ook voor onze klassieke centrales hebben we eigenlijk altijd al veel aandacht geschonken aan het beperken van de emissies. Dat is voor ons niets nieuws, maar een constante inspanning.”

(katrien.stragier@jobat.be) 

12 augustus 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook