Collega's
Vorige

1 van 583

Volgende
Volgend artikel:

Vriendschap met collega’s: waar trek je de grens?

Hoe duidelijk maken dat je hoogsensitief bent?

Bijna een vijfde van de bevolking is hoogsensitief. Op werkvlak houdt dat in dat ze sneller aanvoelen wat er mis is in een team of organisatie. Ze voelen zich daar niet goed bij. De werkomgeving weet niet altijd wat hoogsensitiviteit concreet betekent. Daarom is het belangrijk om dit je omgeving duidelijk te maken als je een hoogsensitief persoon (HSP’er) bent. Maar hoe doe je dat?
#

15 tot 20% van de mensen is hoogsensitief, maar velen weten het niet van zichzelf. “Zelf schreef ik 4 jaar geleden een artikel over HSP, wat opgenomen werd in Jobat. Ik herinner het me als de dag van gisteren, hoe spannend ik het vond…”, vertelt loopbaancoach Katrin Van de Water van Passion for Work. “In Vlaanderen sprak niemand erover. Zelf had ik tijdens mijn burn-out veel gelezen over HSP en herkende ik me er zo in. Ik begon mezelf eindelijk te snappen. Voorheen probeerde ik me vaak ‘aan te passen’ om ‘normaal’ te doen en erbij te horen, zowel professioneel als privé. Uiterlijk werkte dit redelijk, innerlijk voelde ik dat het niet klopte en dat het me energie kostte. Een stevige burn-out was het gevolg…”

“Omdat ik in coachingsgesprekken zo vaak warme blikken van herkenning kreeg en zuchten van opluchting als ik over hoogsensitiviteit begon, besloot ik dat dit thema meer bekendheid mocht krijgen. Veel van onze klanten, zijn HSP. Dit is geen toeval. Lachend vertel ik vaak dat ik HSP-ers als de kanariepietjes van een organisatie zie. In de kolenmijnen van weleer hadden ze ook kanaries. Als die niet meer floten, wisten ze dat er te weinig zuurstof in de gangen was en dat er gevaar dreigde… Een HSP’er voelt snel aan wat er mis is in een team of organisatie, en krijgt daar last van...”

Hoe duidelijk maken dat je hoogsensitief bent?

“Je hoeft in een sollicitatie- of evaluatiegesprek niet te zeggen dat je HSP bent, maar ik raad wel aan om concreet aan te halen wat jij nodig hebt om goed te kunnen functioneren en met energie te kunnen werken. Dit is namelijk een win-win voor jou én het bedrijf, dus dit is alleen maar constructief”, aldus Katrin Van de Water van Passion for Work.

1. Ontdek je aandachtspunten

De ene is gevoelig aan licht, de andere aan geluid of aan geur. Ook waarden als eerlijkheid en schoonheid zijn typisch voor een HSP’er. Misschien vind je het prettig om af en toe naar een aparte werkruimte te verhuizen? Daar kan je je beter concentreren, zeker als je in een landschapskantoor werkt. Iedereen heeft andere aandachtspunten. Het is belangrijk om dat voor jezelf te ontdekken.

2. Zeg wat je nodig hebt om goed te functioneren

Velen weten niet wat hoogsensitiviteit betekent. Je hoeft niet letterlijk te zeggen dat je hoogsensitief bent. Je kan ook concreet aanhalen wat jij nodig hebt om goed te kunnen functioneren en met energie te kunnen werken. Doe dus moeite om de term uit te leggen, maar hou het daar niet bij. Wees zo concreet mogelijk in je beschrijving. Wat betekent het voor jou? Wat is voor jou belangrijk en hoe kan je omgeving daar op letten? Open communicatie is belangrijk en de eerste stap om je omgeving te laten wennen en begrijpen.

3. Geef rustmomenten aan

Rust, orde en regelmaat zijn belangrijk voor een hoogsensitief persoon. Mensen, emoties, lawaai en veeleisend werk kunnen je binnen relatief korte tijd lichamelijk en emotioneel uitputten. Vertel dan aan je omgeving dat je af en toe je accu moet opladen. Dat je bijvoorbeeld deze week ’s avonds niet bereikbaar bent voor je werk. Of zeg tegen je gezin dat je even een pauze nodig hebt. Dat een volgepropte agenda jou ontmoedigt, als iemand vraagt om per se nog een vergadering in te plannen.

4. Benoem de voordelen

Hoogsensitiviteit is geen negatief verhaal. Als je jezelf kent en weet hoe je omgaat met alle prikkels, kan je je gave omzetten tot iets positiefs. Benoem dus zeker ook de voordelen voor je werkomgeving. Als HSP’er beleef je het leven intenser. Je hebt diepgaandere contacten met anderen die ook meer return opleveren. Je kan snel beslissingen nemen omdat je jouw gevoel volgt. Het heeft dus zeker ook voordelen voor je omgeving en bedrijf.

5. Stel duidelijke grenzen

Hoogsensitieve personen hebben vaak de neiging om te helpen, toe te geven en zich op te offeren. Voor een hoogsensitief persoon is het extra belangrijk om grenzen te stellen. Omdat indrukken en prikkels zo intens en frequent worden ervaren, wordt het al snel te veel. Stel dus duidelijke grenzen voor jezelf en de mensen in je omgeving. Geef ze nadrukkelijk aan en laat ze niet overschrijden.

6. Vraag om feedback

Om goed te presteren hebben hoogsensitieve personen regelmatig positieve feedback en waardering nodig. Soms durven ze zich te verliezen in perfectionisme en details. Bazen kunnen helpen door te laten weten dat gewoon goed ook goed genoeg is. Durf om feedback te vragen als je onzeker wordt.

(mr) - Foto: Çava? Magazine 

Hulp nodig bij het verwoorden van wat je nodig hebt om goed te functioneren? Schakel een Passion for Work-coach in die vertrouwd is met HSP en maak samen je carrièrepaspoort op. Dit kan door inzet van loopbaancheques waardoor je 8u coaching krijgt voor 80 euro. 

5 april 2017
Anderen bekeken ook