8 absolute knelpunten in bouw: van werfleider tot metselaar
De bouw is als vanouds goed vertegenwoordigd in de lijst met knelpuntberoepen. Wat zijn de 8 absolute knelpunten in de bouwsector?
Eén van de redenen waarom het aantal vrouwen op de werven nog zo laag is, is omdat vrouwen afgeschrikt worden door het fysieke aspect. “Heel wat jobs in de bouw zijn natuurlijk ‘handenarbeid’, maar je mag dat echt niet meer vergelijken met vroeger”, stelt Sanderijn Vanleenhove, de (vrouwelijke) persverantwoordelijke bij Bouwunie.
“Er bestaan vandaag heel wat hulpmiddelen om het werk minder zwaar en meer ergonomisch te maken. Ook voor mannen trouwens. Denk aan hijskranen, kniebeschermers, speciale handschoenen of gereedschapskisten op wielen.”
En dan is er ook de digitalisering. “Die evolutie maakt het werk in de bouw eveneens minder zwaar. Veel dingen zijn al geautomatiseerd.”
Ontdek: Is er nog wel werk in de bouwsector?
Veel van die evoluties zijn nog niet doorgedrongen. En soms heeft de sector de perceptie ook wat tegen. “In het algemeen is het belangrijk om zoveel mogelijk ‘reclame’ te maken voor vrouwen in de bouw. Er is nog heel wat onwetendheid. Zowel bij mannen als vrouwen.”
Zo is er al onwetendheid over het soort jobs. “De bouw is meer dan pure handenarbeid. Ook hoogopgeleiden kunnen in de bouw terecht. Als calculator of projectleider, of ingenieur”, haalt Sanderijn Vanleenhove. “Vrouwen beseffen ook niet altijd dat ze een meerwaarde zijn voor de sector. Terwijl zij – en dat blijkt uit onderzoek – vaker meer oog voor detail hebben, nauwkeuriger en organisatorisch sterker zijn en meer empathie op de werkvloer brengen.”
Daarnaast is het ook een kwestie van voorbeelden. “Zien eten, doet eten. Dus hoe meer vrouwen hun weg vinden naar onze sector, hoe meer er zullen bijkomen”, oppert Vanleenhove. “Voor Bouwunie mocht ik onlangs een aantal vrouwen voor een podcast interviewen over vrouwen in de bouw. Eigenlijk was de teneur bij al die vrouwen dezelfde. Ja, er zijn vooroordelen. Bij vrouwen over de bouw. En in de bouw over vrouwen. Maar als puntje bij paaltje komt, doet het geslacht er niet toe. En mag het er niet toe doen.”
Is een job (als vrouw) in de bouwsector iets voor jou? Bekijk het huidige vacatureaanbod op Jobat.be!
Ook een argument: in de bouw zie je meteen resultaat van je werk. “Je werkt mee aan de droomwoning van particulieren, je zorgt voor een betere infrastructuur, je bepaalt mee hoe het straatbeeld eruitziet”, somt ze op.
En dan is er natuurlijk je loopbaan zelf, klinkt het. “De bouwsector biedt heel wat opleidingskansen, je krijgt een meer dan marktconform loon met tal van extralegale voordelen, je hebt heel wat vakantie, onze sector garandeert werkzekerheid en zeker bij onze vele bouwkmo’s kom je in een heel familiale omgeving terecht.”
Extra: Hoeveel verdien je in de bouwsector?
Ook andere zaken spelen mee. “Zo is de werkkledij intussen mee-geëvolueerd. Je vindt al heel wat vrouwenmodellen. Al zullen heel wat vrouwen wellicht zeggen dat het nog beter kan”, merkt Vanleenhove lachend op.
“En als we dan toch in clichés dreigen te vervallen, ook in de bouw bestaan heel wat mogelijkheden om de werk-privé balans in evenwicht te houden. Vier vijfde werken bijvoorbeeld, of thuiswerk bij vooral bediendenfuncties. En natuurlijk is dat ook voor mannen mogelijk.”
Is jouw werk-privéleven in balans? Doe de test!
(William Visterin)
10 mei 2024De bouw is als vanouds goed vertegenwoordigd in de lijst met knelpuntberoepen. Wat zijn de 8 absolute knelpunten in de bouwsector?
Met ruim 40 knelpuntberoepen is de bouwsector een knelpuntsector op zich...
Jobstudenten verdienen meer in de bouw. Maar er is een keerzijde, want het verhoogde uurloon schiet zijn doel volledig voorbij
In de bouwsector is haast elke job een knelpuntberoep. En daar zijn er recent nog twee nieuwe bijgekomen: de rioollegger en de bodemonderzoeker.
Thuiswerk zit in de lift, en dat in alle sectoren. Ook in de bouwsector kan je thuiswerken, maar uiteraard niet altijd en overal. Geen thuiswerk op de bouwwerf, maar toch...
De bouwsector kampt al jaren met personeelstekorten. Kan duaal leren - de schoolbanken afwisselen met praktische ervaring op de werf - een oplossing bieden?
Functies in de bouwsector zijn heel gevarieerd. Maar hoeveel verdien je nu eigenlijk in de bouwsector?
Of er nog werk is in de bouwsector? Absoluut. Er is helaas weinig doorstroming van jonge afgestudeerden met stielkennis. Komt daar nog verandering in?
Ruim 1 medewerker op 20 heeft in ons land af te rekenen met pestgedrag. Maar hoe zit dat in een sector als de bouw?