Op burn-out rust nog taboe
Sylvie T’Jaeckx, retail manager Hotels & Resorts bij Thomas Cook kampte vorig jaar met symptomen van burn-out. Haar lichaam zat in de waarschuwingsfase.
“Wij hebben een globaal gezondheids-, ziekte- en preventiebeleid, en het voorkomen van stress is daar een onderdeel van”, vertelt Stephan Vandewiele, COO bij BDO, met 550 werknemers in België. “Naast langdurig zieke medewerkers volgen we van nabij de evolutie op van het frequent kortstondig verzuim. Dat valt organisatorisch minder goed op te vangen en het is voor de hele organisatie belangrijk hiervoor een passende herstelaanpak te voeren.”
Via een antistressbeleid wil BDO onder meer de werkdruk verminderen. “Om pieken in het werkvolume op te vangen, hebben wij het concept van flexibel werken ingevoerd: minder uren werk tijdens kalme periodes en meer uren werk tijdens drukke periodes.” Daarnaast organiseert BDO een aantal acties die indirect een antwoord geven op stressrisico’s. “Het gaat om het aanbieden van gratis fruit in alle kantoren, een sportbudget voor elke medewerker, veel aandacht voor ergonomie, een programma om gezond te leven, een stappenteller, bewustmaking naar gezonde voeding, enzovoort.”
Hoe zit dat voor de medewerkers zelf? “Ik werk hier nu drie jaar en van bij de start kreeg ik een persoonlijke coach toegewezen. De afstand met managers en leidinggevenden is kort,“ vertelt Kjeld Fort (26), supervisor binnen de business line advisory bij BDO.”
Volgens Kjeld hebben medewerkers zuurstof nodig, zowel op fysiek, persoonlijk als intellectueel vlak. “We zitten in een stressvolle omgeving met grote budgetten, waarbij de deadlines en doelstellingen die moeten worden behaald niet te onderschatten zijn. Op dat vlak zijn de BDO-runs een verademing. Medewerkers engageren zich om op regelmatige basis samen te lopen. Door deze runs heb ik veel nieuwe mensen leren kennen uit alle lagen van de organisatie. Dat zorgt voor nieuwe impulsen die bijdragen aan een goede work-lifebalance,” besluit Kjeld Fort.
(wv)
10 mei 2017Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Sylvie T’Jaeckx, retail manager Hotels & Resorts bij Thomas Cook kampte vorig jaar met symptomen van burn-out. Haar lichaam zat in de waarschuwingsfase.
Om terug aan het werk te gaan na een burn-out, heb je een officiële toelating nodig van een arts. Maar hoe bereid je je voor op een geslaagde reïntegratie?
Een negatieve sfeer op het werk is niet alleen nefast voor de prestaties. De werknemers gaan er ook privé onder lijden ...
Stress op de werkvloer rukt op, en bijna 1 op 10 werknemers kampt met een burn-out. Gelukkig wil de meerderheid van de bedrijven daar iets aan doen.
Stress- en burn-outklachten dwingen je tot verandering, want je zit in de knoop. Dit kan angst opleveren, maar je kan er ook je voordeel uithalen.
Hoe zorg je ervoor dat medewerkers zich goed in hun vel voelen en de kans op een burn-out ontlopen? SAS ontwikkelde hiervoor een reeks programma’s.
Karen Clement werkt al bijna twintig jaar bij Telenet. Zo lang bij dezelfde werkgever blijven is vandaag niet evident, maar bij Telenet blijf je groeien. Samen met Joke Meuris blikt ze terug op een boeiend carrièrepad – waarvan het einde nog lang niet in zicht is.
Goed nieuws voor de twijfelaars onder ons die moeilijk een beslissing kunnen of durven nemen: besluiteloosheid heeft voordelen en het kan je slimmer maken!
Afspraak op 2 mei 2024 in de Sportoase in Leuven voor de Jobbeurs van Jobat en... de job van jouw dromen?!