Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 282

Volgende
Volgend artikel:

Hoe tijdens een sollicitatiegesprek uitleggen dat je ontslagen werd?

Hoe breek je het ijs tijdens een sollicitatiegesprek?

Hoe breek je het ijs tijdens een sollicitatiegesprek
“Mooi weer vandaag, hé?” Auwch. Pijnlijke opener. Een eerste indruk valt en staat met een krachtige openingszin, een ijsbreker waarmee je onmiddellijk de toon zet. Ook tijdens een sollicitatiegesprek. Geen idee wat je moet zeggen bij een eerste kennismaking? Of ben je op zoek naar manieren om de spanning die in de lucht hangt te laten verdwijnen? We geven je enkele praktische tips om het ijs te breken tijdens een sollicitatie!

Stel je voor: je komt op het afgesproken uur – of bij voorkeur ruim op tijd – aan bij het kantoorgebouw van je potentiële toekomstige job. Je meldt je aan bij het onthaal, probeert je zenuwen onder controle te houden en legt nog snel je haar goed.

Na enkele minuten verschijnt de recruiter. Wat zijn dan je eerste woorden? Een humoristische opmerking? Een luchtige anekdote? Of ben je je tong verloren? Met deze do’s verlopen jouw sollicitatiegesprekken voortaan van een leien dakje.

1. Leg de bal in het kamp van de recruiter

Voel je niet verplicht om als eerste het woord te nemen. In de meeste gevallen zal de recruiter zelf de aftrap geven en een luchtige, onschuldige vraag stellen. “Heb je het kantoor goed gevonden?” of “Kom je van ver?”, bijvoorbeeld.

Je hoeft je antwoorden op dergelijke vragen zeker niet op voorhand voor te bereiden, maar als je een zelfverzekerde indruk wil maken, kan het geen kwaad om er al eens over na te denken.

Eerste hulp bij jouw sollicitatiegesprek: voor, tijdens en na

2. Wees positief

Onze tweede tip: antwoord opgewekt en positief. Bonuspunten als je een vleugje humor kan toevoegen. Je frustraties over de ellenlange files onderweg, het gebrek aan parkeerplaatsen of de muffe indruk die het gebouw je geeft, hou je (voorlopig) beter voor jezelf. In dit geval is een leugentje om bestwil absoluut een goed idee.

Ben jij een optimist? Doe de test!

3. Praat niet te lang

Korte, verlegen antwoorden laten geen geweldige indruk na, maar een ellenlange monoloog evenmin. Je mag zeker en vast even uitweiden over je unieke hobby of die leuke anekdote van vorige week, maar geef het praatstokje ook af en toe door. Sollicitanten die te veel praten lopen het risico arrogant, egoïstisch of vervelend over te komen.

4. Hou het professioneel

Vergeet niet dat je hier bent voor een sollicitatiegesprek. Een inleidend gesprek duurt al gauw enkele minuten, maar daarna moet de recruiter overgaan naar de kern van de zaak. Je hoofddoel is en blijft een job scoren, en dat laat je best duidelijk merken.

Hou het professioneel: laat details over je nachtelijke escapades achterwege en vermijd delicate onderwerpen. En let op met moppen. Humor is een krachtig wapen, maar lacherige opmerkingen kunnen snel in het verkeerde keelgat schieten.

5. Leer omgaan met stiltes

Een stilte van een paar seconden is zeker geen ramp, maar zorg dat het niet ongemakkelijk wordt. Hoe vermijd je zulke situaties? Door enkele inhoudelijke vragen over de job of het bedrijf achter de hand te houden. Hoeveel medewerkers zijn hier werkzaam? Waarom is deze functie vrijgekomen?

In geval van nood kan je ook enkele algemene onderwerpen bovenhalen, op voorwaarde dat ze het gesprek niet te ver laten afdwalen van de sollicitatie zelf.

Lees ook: Waarover jij als sollicitant vragen kunt stellen

6. Oefening baart kunst

Ben je van nature niet zo’n spraakzaam type en vind je het moeilijk om een gesprek te beginnen? Oefen dan eerst in veilige situaties. Eerst bij mensen in je omgeving, daarna met onbekenden. Maak bijvoorbeeld een praatje met een onbekende bij de bakker, spreek een medereiziger aan op de trein of start een gesprek met iemand die alleen staat op een feestje. En gebruik de omgeving als aanknopingspunt. Staan jullie bijvoorbeeld allebei aan te schuiven om te bestellen aan de bar? Vraag dan of hij of zij suggesties heeft voor een drankje dat je moet proberen.

Probeer in te pikken op de uitspraken van je gesprekspartner, glimlach zoveel mogelijk en verzorg je lichaamstaal. Als jij er vrolijk en aanspreekbaar uitziet, is het veel eenvoudiger om een connectie met je gesprekspartner aan te gaan en nieuwe contacten te leggen. Zinvolle skills die gegarandeerd van pas komen bij je volgende sollicitatiegesprek. Succes!

Ontdek: Hoe raak jij in de tweede ronde voor die droomjob?
Jobat app: dé makkelijkste manier om te solliciteren

(ZINNIG) - Bron: Pauwels Consulting

29 mei 2024
Anderen bekeken ook