Online solliciteren
Vorige

1 van 103

Volgende
Volgend artikel:

Waarom solliciteren deze zomer een aanrader is

Hoe bereid je een online sollicitatie voor?

online sollicitatiegesprek
“Vraag tijdens je sollicitatiegesprek nooit wat een bedrijf voor je in de aanbieding heeft.”
Een online sollicitatiegesprek is anders dan een klassiek sollicitatiegesprek op kantoor en in dezelfde ruimte. En tegelijk zijn er veel gelijkenissen. Deze vijf basics staan inzake voorbereiding voorop.

1. Het vooronderzoek

De voorbereiding is gelijkaardig als bij een klassiek sollicitatiegesprek. Ga op onderzoek uit. Neem een kijkje op de website van het betreffende bedrijf, check hun sociale mediaprofiel en lees de blog posts door. Probeer met de verkregen kennis twee of drie sleutelwoorden te noteren die het bedrijf uniek maken en gebruik die om slimme en gerichte vragen te stellen. Zo laat je meteen zien dat jij weet waarover je praat.

2. De vragen

Het is belangrijk om een aantal vragen in je hoofd te hebben die je kan verwachten, maar minstens even belangrijk is nadenken over welke vragen jij wil stellen. Vraag nooit wat een bedrijf voor je in de aanbieding heeft, maar pols naar zaken die je tegenkwam tijdens je research. Dat kan gaan over het sollicitatieproces, maar ook over de vaardigheden die ze belangrijk vinden, bedrijfscultuur of werkregime of -omgeving.

Sowieso zal ook de recruiter of hr-verantwoordelijke jou de nodige vragen stellen, zoals over je sterktes en zwaktes en waarom je voor hen zou willen werken. Ook hierop kan je je al flink voorbereiden.

Extra: 50 relevante vragen die je kan stellen tijdens je sollicitatiegesprek

3. De ‘elevator pitch’

Je krijgt maar één kans om een goede eerste indruk te maken. Doe dat door op voorhand al na te denken over wat het bedrijf over jou moet onthouden. Vertel beknopt wie je bent, wat je hebt gedaan en zou willen doen. Vermijd de clichés en durf eruit te springen. Zo maak je ook het verschil met andere kandidaten.

Misschien ben je ingenieur en was je van kinds af aan al gepassioneerd door vliegtuigen? Heb je passies of talenten? Daarmee zeg je veel meer dan door simpelweg op te sommen waar je voordien hebt gewerkt of welke opleiding je genoot. Een ‘elevator pitch’ moet kort maar krachtig zijn: tussen de 30 en de 60 seconden is een goede richtlijn.

4. De plaatsbepaling (en pc)

Vandaag gebeuren veel sollicitatiegesprekken online. Lekker makkelijk, want je moet de deur niet uit. De potentiële werkgever komt als het ware naar je toe. Toch is ook in dat opzicht voorbereiding cruciaal. Installeer je bijvoorbeeld op een rustige plaats, het liefst in een afgesloten ruimte. Maak vooraf afspraken met eventuele huisgenoten dat ze bijvoorbeeld niet zomaar mogen binnenvallen.

Test ook op voorhand het systeem even uit. Kijk hoe jij en je omgeving in beeld komen en hoe de lichtinval is. Controleer de audio-instellingen en ga na of alles werkt: je webcam, headset,… En kijk voldoende bovenaan naar (het gaatje van) je camera en dus niet alleen naar je scherm.

5. De timing (en outfit)

Ga alvast voor een professionele profielfoto in het gebruikte (video)chat platform. Dat is sowieso het eerste dat een werkgever van je ziet. Trek een gepaste en professionele outfit aan, waar je je goed in voelt. Een jogging is te casual, een maatpak vaak te chic.

Veel recruiters raden aan, en doen dat zelf ook, om ook schoenen te dragen. Ook al komen die niet in beeld, pantoffels of slippers geven je mentaal al snel een te huiselijk en niet-professioneel gevoel.

Lees ook onze e-gids: Solliciteren in stijl

Hou ook het nummer van je gesprekspartner bij de hand. Mocht het online aanmelden niet onmiddellijk lukken, dan kun je nog steeds bellen. Ga tenslotte op tijd klaar zitten voor het gesprek. Want ook online is op tijd komen de boodschap.

Cv, motivatiebrief en online solliciteren… Je leest er alles over in de nieuwe sollicitatiekit van Jobat...

(William Visterin & Kristof Verhasselt)

21 april 2021
Anderen bekeken ook