Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1067

Volgende
Volgend artikel:

De voor- en nadelen van small talk

Hoe belangrijk vind jij een mooie functietitel?

Functietitel belangrijk
Projectmanager, contentmanager, hygiënisch manager, … Iedereen lijkt wel manager te zijn. Die functiebenaming is slim gekozen door – euh – HR-managers. Voor de jongere generatie ís een mooie functietitel heel belangrijk. Soms zelf belangrijker dan de jobinhoud … Tot die conclusie kwam rekruteringsspecialist Robert Half na onderzoek bij 1000 Belgische bedienden.

Maar liefst 57% van de ondervraagde werknemers jonger dan 34 jaar hecht veel belang aan een mooie functietitel. Ze zien het als een belangrijke vorm van appreciatie. Voor de andere leeftijdscategorieën is dat opmerkelijk lager: 35% van de 35-54-jarigen en 31% van de 55-plussers. Nog opvallender is dat 33% van die jonge werknemers de titel zelfs belangrijker vindt dan de eigenlijke inhoud van hun job.

Ontdek: Het belang van de juiste jobtitel

Je job is een benchmark

Bij Robert Half begrijpen ze die gedachtegang. Een functietitel is immers een benchmark voor de buitenwereld. Het geeft anderen een indruk van wat je doet en van je positie in een organisatie. Uiteraard is het geen goed idee om een job aan te nemen voor de titel. Het blijft in de eerste plaats het voornaamste dat je je job graag doet. Bovendien kan er meer verantwoordelijkheid schuilen achter een titel dan het lijkt.

CHECK: Andere functietitel om visie van bedrijf te benadrukken

Het klimaat is belangrijk

Tegelijk kijkt de jonge generatie ook verder dan hun eigen belang. Maar liefst 71% vindt het belangrijk dat zijn/haar werkgever aandacht besteedt aan de klimaatverandering. Werkgevers kunnen dus best een duidelijk standpunt innemen op het vlak van klimaatverandering en open communiceren over de initiatieven die ze nemen. Da’s meteen ook een manier voor bedrijven om zichzelf aantrekkelijk te maken voor potentiële werknemers die met het klimaat begaan zijn.

Thuiswerk is aantrekkelijk

Na een aarzelende start is telewerk hot. Ook voor jonge werknemers: 60% zou het een probleem vinden wanneer thuiswerken niet meer mogelijk zou zijn. 19% zou zelfs overwegen om de job te verlaten als telewerk niet meer zou mogen.

Ondanks de geldende maatregelen is thuiswerk een vorm van vrijheid geworden die veel mensen niet meer willen afgeven. Dankzij de technologische hulpmiddelen is telewerk simpelweg een evidentie. Een werkgever met een duidelijk thuiswerkbeleid is dus overduidelijk aantrekkelijk voor de jonge generatie.

Lees ook: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier

(gg/em)

17 december 2021
Anderen bekeken ook