Thuiswerken
Vorige

1 van 278

Volgende
Volgend artikel:

Thuiswerk heeft veel voordelen, maar één springt eruit

Hoe belangrijk is je thuis bij thuiswerken?

Thuiswerkende moeder met kind
Jonge kinderen in de buurt tijdens het werk? Zeg je productiviteit maar vaarwel. Dat het quasi ondoenbaar is om gefocust te werken op momenten dat je kroost noodgedwongen ook thuis is, hebben velen onder ons het afgelopen jaar ervaren. Maar welke omgevingsfactoren bepalen nog of je er al dan niet in slaagt om je to-do list vlijtig weg te werken?

1. Een afzonderlijke werkruimte

Heb je bij je thuis een plek gecreëerd die uitsluitend dient om te werken, dan ben je waarschijnlijk productiever. De sfeer van die plek zet aan tot werken. Bovendien zorgt zo’n afzonderlijke bureauruimte voor een mentale barrière tussen werk en privé.

Is iedere plek in huis een potentiële werkplek of werk je noodgedwongen op je bed of aan de keukentafel? Dan achtervolgt je werk je overal.

2. Geluid

Geluidsoverlast blijkt een heikel punt voor heel wat telewerkers. Vooral mensen die in een appartement wonen en dat al dan niet delen met een huisgenoot, hebben hier structureel last van. Het vergt tonnen energie om overbodige geluidsprikkels weg te filteren tijdens het werk.

Een tip? Schaf jezelf een noise cancelling hoofdtelefoon aan. Die zijn wat duurder dan gewone exemplaren, maar tegelijk zijn ze de investering meer dan waard.

3. Afleiding

Zit je aan je bureau op je werk, dan is er sociale controle. Thuis valt die helemaal weg: niemand maalt erom als je even Netflixt of wat langer door Facebook scrolt. Maar aan het einde van de dag zit je wel met dat onbehaaglijk gevoel dat zegt: wat heb ik nu eigenlijk gedaan vandaag?

Vooral jongere werknemers klagen over te veel afleiding wanneer ze thuis werken. Het is dan ook vooral die groep die er reikhalzend naar uitkijkt om opnieuw aan te schuiven aan hun eilanddesk. Het gebabbel van collega’s tussendoor, nemen ze er met veel plezier bij.

Welk type thuiswerker ben jij? Doe de test!

4. Huisgenoten

Geluid kun je weren met een hoofdtelefoon, maar wat als je gelijktijdig met je huisgenoot moet videobellen? Overleg is het toverwoord. Bekijk aan het begin van de week elkaars werkschema’s en probeer je digitale vergaderingen op elkaar af te stemmen. Het vraagt een extra inspanning, maar je stressgehalte doorheen de week zal behoorlijk afnemen.

5. Eenzaamheid

Gezelschap tijdens het werk is een mes dat aan twee kanten snijdt: te dicht op elkaars lip zitten tijdens het telewerk is niet prettig, anderzijds kan de eenzaamheid op een lege dag met enkel werk voor de boeg verzengend aanvoelen.

Het gevoel krijgen dat de muren op je af komen, bevordert je werklust niet. Probeer af en toe toch met iemand af te spreken om wat afwisseling in te bouwen in je dag.

Check ook onze e-gids: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier

(em) - Bron: BBC

19 maart 2021
Anderen bekeken ook