Meer vissen in een grotere vijver
Vijf Mechelse en Kempense bedrijven zitten samen over topics zoals: mobiliteit, war for talent en waar zitten de knelpuntberoepen?
De heersende ‘war for talent’ noopt bedrijven en organisaties alvast om anders aan te werven en vacatures op te stellen. Bij Stad Mechelen kunnen ze erover meespreken. “Strikte diploma-eisen worden almaar minder belangrijk”, zegt HR Business Partner Charlotte Velleman. “Nu telt vooral welk denkniveau en ervaring iemand kan meebrengen. Dat geldt voor ongeveer alle vacatures, met uitzondering van de beschermde beroepen zoals maatschappelijk werkers of medische functies.” Er wordt ook steeds vaker afgestapt van het traditionele wervings- en selectieproces, zegt Velleman. “Hierbij houden we rekening met tijdswinst en efficiëntie, waardoor de drempel om deel te nemen aan een sollicitatieprocedure een pak lager ligt.”
De Stad Turnhout richt zijn pijlen dan weer op een heel specifieke doelgroep. “Sinds 2017 werken we samen met verschillende lokale ondernemers voor de activering van OCMW-cliënten met een leefloon”, zegt schepen van Economie Luc Op de Beeck. “Zij doen bij een privébedrijf een werkervaringstraject waar ze verschillende generieke en technische competenties opbouwen. Met resultaat: 80% van deze mensen heeft 1 jaar na het einde van dit traject een job. Het netwerk van bedrijven waarmee we hiervoor samenwerken breiden we systematisch uit.”
Bjorn Cuyt, Provinciaal Directeur van de VDAB, is wel te vinden voor het systeem. “We gaan op die manier weg van de oude instelling waarbij kandidaten ‘x aantal uur moeten werken om in orde te zijn voor den dop’”, zegt hij. “Op deze manier doen kandidaten kostbare werkervaring op én kan een groep die ver van de arbeidsmarkt staat weer instromen.”
Ontdek alle verhalen over werken in de Kempen en Mechelen hier!
Ook bouwbedrijf DCA uit Beerse probeert zijn instroom zo breed mogelijk te maken. “We organiseren bijvoorbeeld werfbezoeken voor scholen, zodat we leerlingen warm kunnen maken voor de bouw”, zegt Personeelsdirecteur Linda de Bruin. “We proberen aan scholen ook duidelijk mee te geven wat we willen en nodig hebben van nieuwe mensen. Maar ook interne mobiliteit heeft onze aandacht. We werken samen met development centers om te kijken waar bepaalde personeelsleden staan en welke weg ze nog moeten afleggen voor bepaalde jobs. We proberen hen dan vooruit te helpen met individuele coaching en opleiding. Dat geldt zowel voor uitvoerende functies als voor kantoorjobs en kan evengoed verticaal als horizontaal, door op een compleet andere afdeling te gaan werken, op een vergelijkbaar niveau.”
Snoepjesproducent Astra Sweets uit Turnhout probeert personeel veel verantwoordelijkheid te geven en zo intern talent te laten ontbolsteren. “Operatoren worden bijvoorbeeld betrokken bij het uitdenken van compleet nieuwe lijnen”, zegt HR Business Partner Nele Vanherck. “Op die manier geven we hun eigenaarschap en creëren we betrokkenheid.”
Bij stadsgenoot Signature Foods Belgium wordt gewerkt met een peter- en meter-systeem om mensen aan boord te houden en zeker nieuwelingen. “Het is de bedoeling om mensen een aanspreekpunt te geven en op een warme manier welkom te heten”, zegt Operationeel Directeur Geert Van Uytven. “En dat gaat puur over integratie, het heeft niks met opleiding te maken. Daarnaast proberen ook wij dat eigenaarschap te stimuleren en vragen we mensen expliciet naar hun ideeën. Vaak komen daar zeer goede suggesties uit. Niet verwonderlijk: iemand die dag in, dag uit aan een machine staat, kent die vaak beter dan een projectingenieur.”
Bij alle gesprekspartners zijn ook interne opleidingen een belangrijk aandachtspunt, zowel op de vloer als eventueel in samenwerking met gespecialiseerde partners. “Ons onderwijs heeft ook niet de middelen om alles aan te leren”, zegt Luc Op de Beeck. “Zij kunnen de generieke competenties meegeven, maar gespecialiseerde kennis kan via bedrijven worden aangeleerd.”
Om tegemoet te komen aan de vele uitdagingen op de arbeidsmarkt, zoals het bereiken van kwetsbare jongeren en mensen die zeer ver van de arbeidsmarkt zijn afgedreven, zette de VDAB, samen met de Provincie Antwerpen en de steden Turnhout en Antwerpen een Innovatiecentrum Werk op. “Dat is een soort incubator van bestaande, maar soms zeer innovatieve experimenten rond werken en aanwerven”, zegt Bjorn Cuyt. “We werken samen met bedrijven en derde partijen, elk met hun eigen expertise. Zo proberen we in te spelen op de noden van de doelgroepen. Zijn er zaken die goed werken? Dan incorporeren we die in de dagelijkse werking van de VDAB.”
Om af te sluiten, bracht stafmedewerker Tine Van Hoof ook digitale transformatie ter sprake. Dit programma bij Stad Mechelen wil de digitale vaardigheden van zowel burgers als van eigen medewerkers opkrikken. Dat laatste gebeurt via een organisatiebreed meerjarenprogramma dat zowel de eigen werking moet verbeteren als klanten beter bedienen. “De focus is dus intern en extern, met verschillende e-inclusie projecten”, zegt Van Hoof. “We willen medewerkers met nieuwe tools leren werken. Wat we daarbij zeker niet mogen doen: denken dat iedereen het al kan.”
Wil jij ook werken in de Kempen of Mechelen? Ontdek alle vacatures hier!27 oktober 2022
Vijf Mechelse en Kempense bedrijven zitten samen over topics zoals: mobiliteit, war for talent en waar zitten de knelpuntberoepen?
Vanuit het buitenland telewerken: meer en meer Belgische werknemers doen het. Toch is de trend van ‘quiet vacationing’ nog eerder een randfenomeen.
Een welzijnsbeleid opstellen en uitrollen en elke medewerker erbij betrekken: dat is het opzet van stad Harelbeke.
Is dit het nu? Heeft het leven niet meer te bieden dan deze saaie job? Wie zichzelf deze vragen vaak stelt, heeft misschien last van een midcarrièrecrisis.
Thuiswerken is standaard geworden voor veel kantoormedewerkers. Toch zijn er nog veel vragen over deze trend...
Als je tijdskrediet wilt opnemen, moet je je werkgever daar schriftelijk en op voorhand van op de hoogte brengen.
Je sollicitatiebrief schrijven kan een zware klus zijn. De verleiding om de hulp in te roepen van ChatGPT is groot. Maar maakt het je brief ook beter?
Het is leuker werken in een gezonde buurt, waar de straten niet volledig door wagens zijn ingenomen. Daar zorgt Cambio voor.
Niet alleen werknemers maar ook bedrijven zoeken een manier om hun stijgende kostenplaatje onder controle te houden. Hoe zullen bedrijven besparen in 2023?