17 % van de werknemers is gedemotiveerd op het werk
17 % van de werknemers is zwaar gedemotiveerd op het werk. Bedrijven denken dat ze hier iets aan doen, maar schieten toch tekort volgens hun personeel.
Het klinkt logisch dat wanneer bedrijven hun werknemers erkennen door hen 'werknemer van de maand' te maken, het moreel omhoog zal gaan en ze op deze manier zelfs aangemoedigd worden om harder te werken. Managers beschouwen dit vaak als een goedkope manier om de prestaties van hun werknemers de hoogte in te krijgen.
Nieuw onderzoek toont echter aan dat sommige bekroningen het tegenovergestelde effect kunnen hebben en dus een daling van de motivatie en de productiviteit bij hun medewerkers veroorzaken. Tot deze conclusie kwamen assistent-professor Ian Larkin (Harvard Business School) en professor Lamar Pierce en doctoraatsstudent Timothy Gubler van de Olin Business School (Washington University) in hun recente onderzoek getiteld 'The Dirty Laundry of Employee Award Programs: Evidence from the Field'.
De onderzoekers bestudeerden de lancering van een nieuw 'awardprogramma' waar de stiptheid van werknemers van een industriële wasserij door hun manager bekroond werden. Werknemers die geen excuus hebben voor hun afwezigheid of te laat aankomen voor een shift, maken geen kans op de maandelijkse award, waar overigens een financiële beloning aan vasthing.
Wat bleek? Het programma zorgde ervoor dat het gemiddeld aantal laatkomers in de wasserij werd verlaagd en dat werknemers minder onaangekondigd afwezig waren. Maar wanneer Larkin en zijn collega-onderzoekers de tijdsschema's en verslagen nauwkeuriger bestudeerden kwamen zij tot de volgende vaststellingen:
Toch is ook aangetoond dat veel andere types bekroningen wél voordelig zijn voor bedrijven. Larkin benadrukt wel dat bedrijfsmanagers er moeten voor zorgen dat werknemers er geen spelletje van maken en dat de bekroningen geen onbedoelde negatieve effecten teweegbrengen.
'Veel awards hebben hun waarde aangetoond en zijn rendabel voor bedrijven', aldus Larkin. 'Onze paper is geen kritiek op zulke beloningen. Het hangt er wel van af hoe ze worden geïmplementeerd.' Zo kan het belonen van een basisvereiste van een job, namelijk op tijd komen, in plaats van de topprestaties, demotiverend werken omdat de echte toppresteerders niet worden beloond.
Daarnaast is Larkin ook geen voorstander van het uitdelen van awards waar een financiële beloning, zoals cadeaubonnen of een reis, aan vasthangt. In plaats daarvan, zegt Larkin, doen bedrijven er beter aan om mensen een 'plakkaat' te geven van werknemer van de maand, een e-mail te sturen naar het hele team of een vergadering bijeen te roepen om bepaalde werknemers publiekelijk in de bloemetjes te zetten.
" Horen dat je goed werk hebt geleverd en dat anderen dit ook horen, is veel meer waard dan geld."
(nm)
22 april 201317 % van de werknemers is zwaar gedemotiveerd op het werk. Bedrijven denken dat ze hier iets aan doen, maar schieten toch tekort volgens hun personeel.
Goede voornemens volhouden is geen gemakkelijke taak. Deze 14 eenvoudige tips houden je energievol en gefocust op je doelen.
Jonge werknemers blijken sneller uitgeput te zijn door het werk dan hun oudere collega's. Vooral keuzestress is een oorzaak van hun psychische vermoeidheid.
Soms laten we de moed zakken. Toch is het belangrijk voor je motivatie om je altijd te herpakken. Enkele noodzakelijke weetjes om gemotiveerd te blijven!
Evaluaties zjin dodelijk, meent Wim Van Dam, auteur van ‘Motiverende functionerings- en beoordelingsgesprekken’. Zelfs wanneer de beoordeling positief is!
De economische recessie begint duidelijk te wegen op het gemoed van de werknemers. Bijna twee jaar lang hebben ze het beste van zichzelf gegeven, maar nu zit de klad er duidelijk in.
Je kan je collega’s wel degelijk laten doen wat jij wil. Een glimlach, instemmend knikken, een koekje, ... Zoals bij honden: een beloning werkt altijd!
Jeroen staat mee in voor het welzijn en de gezondheid van alle Brusselaars. “Je hebt keiveel impact op het terrein, en dat is echt zichtbaar.”
Gunther is technieker hoogspanningsinstallaties bij Fluvius: “Mijn job voelt niet eens aan als werk”