Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 280

Volgende
Volgend artikel:

Welke soort vragen kan ik verwachten op een sollicitatiegesprek?

Hoe beantwoord je best de sollicitatievraag 'Waarom verlaat jij je huidige job?'

Waarom verlaat jij huidige job
Eerlijk duurt het langst, zeker tijdens een sollicitatiegesprek. Toch kan de vraag waarom je nu net wil weggaan op je huidige job jou voor een dilemma plaatsen: spreek je de waarheid, verbloem je hem… of gebruik je een leugentje om bestwil?

Speeddate

Vergis je niet: hoe gezellig en gemoedelijk een sollicitatiegesprek op het eerste zicht ook mag lijken, het is en blijft een professionele speeddate waarbij je op basis van je cv en persoonlijkheid al even professioneel beoordeeld wordt.

Niet alleen je kennis, vaardigheden en ervaring worden onder de loep genomen, ook je persoonlijkheid wordt aan de hand van specifieke vragen onderzocht. Niet onlogisch natuurlijk want bedrijven zoeken werknemers die matchen met de bedrijfscultuur en passen in het huidige team.

Extra: Solliciteren in stijl

Ware aard

De manier waarop je vragen beantwoordt, zegt al veel over jou. Ook moeilijke of vervelende vragen zijn een trigger om je ware aard en professionele beweegreden écht te leren kennen. Een leugentje om bestwil is nooit een goed idee want wanneer de waarheid uiteindelijk toch aan het licht komt, kan het voor een onherstelbare vertrouwensbreuk zorgen.

Wees dus vooral eerlijk, al kun je door een doordachte formulering of woordkeuze je vertrek iets positiever verwoorden dan ze in werkelijkheid is.

E-GIDS: Bereid je voor op het sollicitatiegesprek

6 manieren

1. Focus op de positieve ervaring

Werkgevers zijn op zoek naar gemotiveerde mensen met een positieve mindset die problemen kunnen oplossen wanneer ze zich voordoen. Blijf dus vooral niet negatief doorbomen over je huidige job maar focus op de positieve punten – hoe weinig het er soms ook mogen zijn - van je jobfunctie en ervaring.

Ontdek: 4 stappen om zelf een positieve mindset te creëren

2. Gebruik een andere formulering

Word je onderbetaald of zie je geen toekomst meer in je huidige werkomgeving? Gebruik dan een andere formulering en zeg bijvoorbeeld dat je op zoek bent naar een uitdagende functie met toekomstmogelijkheden. Same same but different.

3. Kijk naar de toekomst

Laat weten dat je wil groeien en dat je je hiervoor heel graag wil engageren in hun bedrijf. Het toont niet alleen je motivatie maar ook je ambitie.

4. Begin geen klaagzang

Waar het hart van vol is, loopt de mond dikwijls van over. Hoe aanlokkelijk het ook mag lijken, begin niet te roddelen of te klagen over je huidige werkgever. Deze houding komt erg onvolwassen en onprofessioneel over… Twee kenmerken die je niet meteen in pole position plaatsen bij het vervullen van de vacature. Trouwens, misschien zijn de twee bedrijfsleiders wel vrienden?

5. Hou het werkgerelateerd

Ben je het woon-werkverkeer en de files beu of wil je gewoon vaker de kinderen van/naar school kunnen halen/brengen? De meeste werkgevers hebben alle begrip voor deze beweegredenen maar toch willen ze vooral graag horen waarom je nu net voor hun bedrijf kiest en niet zomaar omdat het bijvoorbeeld praktisch is.

6. Hou het kort

Last but not least: hou het kort en vermijd een ellenlange monoloog of dialoog over dit antwoord. Leg de nadruk op je ambitie en focus op wat je graag wil bereiken bij hen.

Word gevonden door werkgevers! Plaats nu je CV op Jobat
Mijn Jobat banner

(fd)

19 oktober 2022
Anderen bekeken ook