Welke vragen kun je verwachten bij een tweede sollicitatiegesprek?
Uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek? Dat is een goed teken. Lees verder voor enkele handige tips om zo goed mogelijk voor de dag te komen.
“Het zijn vragen die vaak gesteld worden en waar je maar beter voor jezelf het juiste antwoord op weet. Bereid je dus voor zodat een ‘euh’ je niet de das om doet”, vertelt loopbaancoach Annelies Quaegebeur. Ze helpt hoogopgeleide dertigers en veertigers die vooruit willen in werk en leven.
“Dit is een open vraag en dus de kans om de interviewer iets over je persoonlijk leven te vertellen”, aldus loopbaancoach Annelies Quaegebeur.
Wat je moet aantonen is:
Wat je zou kunnen vermelden:
“Deze vraag kan ook als openingsvraag door de interviewer gesteld worden, waarbij het CV dan als leidraad dient.”
“Werk alle nadelen die te binnen kunnen schieten bij de interviewer weg en beklemtoon de voordelen van je leeftijd”, zegt loopbaancoach Annelies Quaegebeur.
Als je al wat ouder bent, kan je zeggen:
Als je nog jong bent, zijn de voordelen:
Als je kinderen hebt en er zijn geen opvangproblemen (woensdagnamiddag, na de schooluren, in geval van ziekte), zeg dat dan.
Indien je nog niet weet waar naar toe met je kinderen, zeg dan dat je naar een oplossing aan het zoeken bent en dat ze op het moment dat je bij dat bedrijf komt werken, geen hinderpaal zullen vormen.
Aarzel niet en zeg: “zo snel mogelijk” of “onderling af te spreken”.
Zo, nu ben je helemaal klaar voor je sollicitatiegesprek. Nog een allerlaatste tip…
De beste sollicitaties zijn geen eenrichtingsverkeer, maar een echt gesprek.
Tijdens het sollicitatiegesprek mag je zelf ook verduidelijking vragen over de jobinhoud, over vragen die de rekruteerder stelt, verdere selectieprocedure, … Het is een wederzijds gesprek.
Enkele voorbeelden van vragen die je kan stellen:
Zorg ervoor dat je bij het buitengaan op de laatste 3 vragen een duidelijk antwoord hebt. Vergeet de werkgever niet te bedanken voor de tijd en moeite die hij gedaan heeft om je te ontvangen. De eerste indruk is belangrijk, maar de laatste indruk blijft het langste hangen.
(mr) - Met dank aan: A-Lissome
18 december 2020Uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek? Dat is een goed teken. Lees verder voor enkele handige tips om zo goed mogelijk voor de dag te komen.
Bepaal vooraf wat je minimaal wilt verdienen, maar laat dat niet meteen aan je toekomstige werkgever weten.
6 tips die ervoor zorgen dat je goed voorbereid naar de tweede ronde van je sollicitatiegesprek gaat.
Een sollicitatiegesprek is een momentopname. Je kan er dus maar beter zorgen dat je goed voorbereid bent en dat je er op dat moment staat.
Als je (mogelijke) nieuwe baas je tijdens het jobinterview polst of jij nog vragen hebt, mag je die kans niet laten liggen, vindt coach Annelies Quaegebeur.
Van alle mogelijke vragen die je tijdens een sollicitatiegesprek zou kunnen krijgen, is die naar je loonverwachtingen vaak een onvermijdelijke.
De interviewer zal eerst het bedrijf of de afdeling voorstellen en de functie binnen de organisatie toelichten. Luister aandachtig om een goed beeld te krijgen over de job en het bedrijf.
Om de geschiktheid van een nieuwe werknemer te kunnen beoordelen, zal een recruiter heel wat vragen stellen. Maar dit vraagrecht is niet onbegrensd!
Bijna de helft van de Belgische bedrijven beschouwt diversiteit en inclusie als een prioriteit. De investeringen en inspanningen in dit domein nemen toe.