4 basics voor een loonsverhoging: het begint al bij je sollicitatie
Vind jij ook dat je - in alle opzichten - wat extra verdient? We helpen je naar een salarisverhoging met enkele absolute basics.
Praten over geld is vaak nog een taboe en tijdens het sollicitatiegesprek zorgt de vraag naar je gewenste loon vaak voor de nodige zweetparels, klamme handjes en haperende antwoorden. Toch hoeft het financiële luik van de mogelijke arbeidsovereenkomst niet de spreekwoordelijke olifant in de porseleinkast te zijn.
Wie goed werkt mag best wel correct betaald worden, zeker wanneer je het bedrijf heel wat te bieden hebt. Maar hoe onderhandel je op een slimme manier zonder je eigen ramen in te gooien?
Lees ook: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven
Wanneer je over je loon wil onderhandelen, kun je maar beter goed voorbereid en uitgerust aan de vergadertafel zitten. Wees realistisch maar onderschat jezelf ook niet. Je hebt best wel kwaliteiten die naar financiële waarde geschat mogen worden.
Probeer op voorhand uit te zoeken wat het marktconforme loon in de sector is. Heb je werkelijk geen idee hoeveel jouw collega’s voor dezelfde jobfunctie maandelijks betaald krijgen? Check dan een looncalculator - zoals het Salariskompas - om te weten wat de gangbare verloning is voor jouw profiel.
Een goed onderhandeld startloon kan je in de toekomst trouwens ook nog wat moois opleveren: wanneer je later zou overstappen naar een andere werkgever heb je alvast een sterkere onderhandelingspositie.
Laat vooral niet in je kaarten kijken en laat je gesprekspartner een financieel voorstel doen. Wie weet stel je zelf een veel te laag loon voor terwijl hij of zij eigenlijk een hoger loon wou voorstellen?
TIP: een hoog brutoloon mag er dan wel aantrekkelijk uitzien, gebruik de bruto-nettocalculator om uit te rekenen hoeveel je van dat bedrag écht netto overhoudt.
BEREKEN: Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?
Geld maakt gelukkig maar er is meer dan dat. Beperk je niet tot het maandelijkse bedrag dat op je rekening gestort wordt maar bekijk het totale plaatje. Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor starters? Hoe zit het met de werk-privébalans? Voel je een match met de bedrijfscultuur?
Maak voor jezelf de rekening of het totale plaatje - inclusief de verloning - wel klopt. Een dagelijkse dosis arbeidsvreugde kan je leven ook op een andere manier verrijken.
Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?
Hou er rekening mee dat er in bepaalde gevallen strikte loonbarema’s gelden waardoor je niet of nauwelijks met de werkgever kunt onderhandelen. Toch betekent dit niet dat je je moet neerleggen bij het financieel voorstel. Vraag gerust naar mogelijke extralegale voordelen. Voor een werkgever is het sowieso fiscaal een pak interessanter om jou bijkomende extralegale voordelen toe te kennen dan om jou een hoger nettoloon te geven.
Van eventuele bonussen of premies, een groepsverzekering en maaltijdcheques tot een firmawagen (met of zonder tankkaart), een laptop, extra verlofdagen of interessante opleidingsmogelijkheden: extralegale voordelen kunnen een interessante manier zijn om het voorgestelde loon toch nog wat te upgraden.
Checklist: alle extralegale voordelen op een rij
(fd)
10 februari 2023Vind jij ook dat je - in alle opzichten - wat extra verdient? We helpen je naar een salarisverhoging met enkele absolute basics.
Wie tegenwoordig als werknemer op zoek is naar een andere job ziet door de krapte op de arbeidsmarkt vaak heel wat interessante mogelijkheden...
Zo nu en dan móet je je arbeidscontract eens onder de loep nemen. Ben je tevreden over je loon? Goed! Maar kijk zeker verder...
Dajo De Prins kijkt kritisch naar de hele gelukindustrie die werkende mensen zou moeten bijbrengen hoe ze zichzelf gelukkiger kunnen maken.
Een eerste job is een sprong van je studententijd naar het volwassen leven. Voor sommigen een walk in the park, voor anderen reden tot paniek. 3 tips!
Plezier is een factor die op de werkvloer niet mag ontbreken. Heb je een positieve kijk op je job? Ontdek hier enkele tips om jouw werkplezier te vergroten.
Een loonsverhoging vragen aan je werkgever blijft lastig, zeker als young graduate. Maar wat als je het echt verdiend hebt?
Hoe mooi je loon ook is, het mag altijd wel wat meer zijn. Maar hoe vraag je opslag in tijden van crisis? Verloren moeite of toch maar proberen?
Naar je werkgever stappen en om loonopslag vragen, is niet evident. Geen wonder dat 6 op de 10 Belgen het nog nooit heeft aangedurfd...