Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 939

Volgende
Volgend artikel:

Jezelf zijn op het werk: waarom en hoe?

Historicus werd energieconsulent: "Motivatie belangrijker dan diploma"

“Investeren in energie-efficiëntie win je op termijn terug.” (Alex Polfliet, energiedeskundige)
Dat die klimaatjongeren zich maar eens op hun studies concentreren, we horen het tot vervelens toe. Een geknipt opleidingspakketje vinden ze alvast bij Zero Emission Solutions (ZES) uit Aalst. Dat onafhankelijk studie- en adviesbureau met 12 medewerkers schrijft al tien jaar klimaatplannen voor bedrijven en lokale besturen. Wat doet een energieconsulent precies?

1. Studies schrijven

"Heel wat steden en gemeenten vragen ons om een klimaatplan”, steekt zaakvoerder Alex Polfliet van wal. “Gemeentebesturen leggen daarmee tegen een bepaalde datum een verminderde uitstoot vast. Wij schrijven hun plan uit en helpen mee de acties uitrollen."

"Voor Stad Aalst schreven we een klimaatplan met 160 acties. Krachtlijnen zijn energiebesparing bij burgers via groepsaankopen: voor dak- en spouwmuurisolatie, voor ledverlichting, … We maakten ook een studie over het gebruik van biomassa uit groenafval voor de verwarming van het nieuwe zwembad. En voor bedrijven voeren we energiestudies uit. Een CO²-neutraal label gaat voor bedrijven vaak samen met energie en dus met kostenbesparing.”

2. Levenslang leren

Is hernieuwbare energie altijd de beste oplossing? “Nieuwe technologieën kunnen voordelen bieden, maar als we concluderen dat de oplossing niet rendabel is, dan adviseren we om daar niet volledig op in te zetten. We werken volgens het principe People-Planet-Profit: wat je doet moet ook economisch duurzaam zijn. Met het hele team zijn we natuurlijk mee met de nieuwste energietechnologieën, omdat we ook in het buitenland oppikken wat in Vlaanderen zou kunnen werken. Om nieuwe technologieën te introduceren, moet je ook goed de energiemarktprijzen volgen en nieuwe energietechnologie inschatten op zijn marktpotentieel.”

3.Creatief denken

“Zelf introduceren we ook nieuwe marktmodellen”, zegt Polfliet. “Een leuk project zie je bij voetbalclub KV Oostende, waar we een energiecoöperatie hebben gestart met de supporters om de zonnepanelen op het dak van het stadion te financieren. De supporters verdienen er zelf ook aan. Dat concept passen we ook toe bij woonzorgcentra of zelfs bij grootwarenhuizen, waar we de klanten en de gebruikers mee inschakelen in de energievoorziening."

"Er is veel kapitaal dat wacht om duurzaam, rendabel en met een laag risico geïnvesteerd te worden. Soms zijn oplossingen ook eenvoudig, zoals zonnepanelen niet zuid maar oost-west oriënteren. Dat strookt beter met het verbruiksprofiel van bedrijven. We staan nog maar aan de vooravond van wat er allemaal te gebeuren staat in deze sector. Investeren in energie-efficiëntie win je op termijn terug. Dat idee heeft een ruim draagvlak gekregen.”

4. Kennis delen

ZES bestaat deze herfst exact tien jaar. “In die tijd hebben we een ruim opleidingsaanbod samengesteld. Cursisten zijn heel divers: nieuw personeel van energieleveranciers, maar ook medewerkers van energieregulatoren als de CREG en de VREG, omdat wij een helikopterblik hebben op energiekost en contracting, energie-efficiëntie van bestaande energiebronnen en hernieuwbare energie. Politici komen ook langs, zoals Kristof Calvo (Groen) en Bert Wollants (N-VA), de energiespecialisten van hun partijen. Je leert hier alles over energie-efficiëntie, de ins en outs van de Belgische gas- en elektriciteitsmarkt, de rol van een netbeheerder en van een leverancier, hoe je energie kan aankopen op die markt of welke parameters de elektriciteits- en gasprijzen bepalen."

"Ingenieurs die gespecialiseerd zijn in traditionele energie willen zich soms omscholen naar hernieuwbare energiebronnen. We zien ook energiejuristen of administratief medewerkers van energieleveranciers. Lezingen geef ik voor burgercoöperaties, sociaal-culturele organisaties of voor gemeentebesturen.” En die klimaatjongeren? “Daar heb ik enorm veel sympathie voor, ze doen de alarmbel afgaan. Je kan van jongeren niet verwachten dat ze met oplossingen komen aandraven voor problemen die wij gecreëerd hebben. We hebben trouwens al gesprekken gehad.”

5. ‘Walk the talk’

“Als team vereist vernieuwing constant studiewerk, dus ik vind motivatie belangrijker dan je diploma”, zegt Alex Polfliet, die ook kabinetsmedewerker Energie en Duurzame ontwikkeling was. “Ik ben zelf historicus van opleiding. Na jaren geschiedenisles geven, ben ik al sinds 2000 bezig met hernieuwbare energieoplossingen. In die tijd was dat nog pionieren. Voor mij is het dan ook een echte passie."

"Onze missie en filosofie zijn superbelangrijk en we houden er ons zelf allemaal zoveel mogelijk aan. Als ZES-medewerker kom je op een deelfiets of met een speed pedelec naar kantoor. We hebben ook een Renault ZOE staan. Geen Tesla, nee (lacht). Groene statussymbolen hoeven niet voor mij.”

(Wieland De Hoon)

18 november 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook