Ontslagen worden
Vorige

1 van 195

Volgende
Volgend artikel:

Dit woord is taboe op jouw cv

Hierin zijn Belgen kampioen op de Europese arbeidsmarkt

Hierin zijn Belgen kampioen
De war for talent is nergens zo erg als in ons land. Tegelijk zijn van alle Europese werknemers de Belgen ook het meest loyaal aan hun werkgever. Dat laatste heeft ook een keerzijde. Een ontslag door een werkgever komt dan dubbel zo hard aan.

Slechts 8% van de Belgen is in 2023 actief op zoek naar een andere job. Tel daarbij de 20% die er passief voor open staat, dan kom je nog op 28% die eventueel wil veranderen. 72% blijft dus liefst bij zijn job en werkgever. Daarmee bengelen we als land helemaal achteraan qua intentie om van job te veranderen.

Je vind elke dag duizenden jobs op Jobat.be

Rouwperiode

Elders in Europa gaat het er anders aan toe. Zo staan de Poolse werknemers het meest open om te veranderen: meer dan één op vijf (21%) kijkt actief uit naar een andere werkgever, maar ook werknemers in landen als Italië en Ierland (16%), Spanje en Zwitserland (15%), Zweden en Noorwegen (14%) scoren dubbel zo hoog.

Belgen houden van jobzekerheid, beaamt Wim Coppieters, HR Talent consultant van SD Worx Career solutions. “Daarom komt een ontslag door de werkgever of een onvrijwillig vertrek erg hard aan”, stelt hij. “Sommigen ervaren ontslag als het verlies van iets wat hen dierbaar is en gaan door een rouwperiode.”

Ontslag gekregen: hoe moet het nu verder?

War for talent

Die jobloyaliteit heeft ook een impact op die andere toppositie van ons land: de zoektocht naar talent. Zo geeft, nog steeds volgens SD Worx, 56% van de Belgische werkgevers aan dat ze het moeilijk vinden om werknemers aan te trekken en ze verwachten op dit vlak niet snel beterschap. Bij geen enkele van de 15 andere Europese landen uit hun onderzoek ligt dat percentage hoger. Bovendien heeft zeker een derde van de Belgische werkgevers moeite om hun personeel te houden.

Lees ook: Hoe snel verander jij van job?

Gemiddeld geven meer dan 4 op de 10 Europese werkgevers (43%) aan dat ze worstelen met werknemers aan te trekken. België en Nederland zijn op dat vlak koplopers (56%), gevolgd door Frankrijk (51%) en Duitsland en Italië (45%). Dit staat in contrast met landen als Polen (34%), Noorwegen (34%) en Kroatië (35%), waar ongeveer een op de drie werkgevers dit als een probleem ervaren. Of hoe de war for talent in ons land stevig huis houdt.

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!

(William Visterin)

10 november 2023

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook